counter
Лента новостей
Выбрать все
28 Марта
Все новости...

Анна Грегори

Рейдерство - одна из причин плохого инвестиционного климата в Украине

14:46, 05.07.2021

Рейдерство - одна из причин плохого инвестиционного климата в Украине

Як представник бізнесу, не на словах знаю, що таке рейдерство. А тому хотілось би кілька слів сказати про цю проблему, яка до сьогоднішнього дня залишається актуальною і нікуди не поділася.

За останні роки рейдерство в Україні не те що не подолано – його стало більше. Про це свідчить статистика платформи «Опендатабот». Одразу оговорюсь, що даний реєстратор фіксує далеко не всі випадки рейдерства в Україні. По-перше, чимало жертв свавілля не звертаються до правоохоронних органів. А по-друге, не всі правопорушення реєструються за так званими рейдерськими статтями.

Так ось, згідно з даними «Опендатабот», за останні п'ять років кількість рейдерських атак в Україні зросла в три рази, і продовжує зростати щороку. Найпоширеніші види рейдерства – підроблення документів, протиправне заволодіння майном і протидія господарській діяльності.

Якщо говорити в розрізі регіонів, то за останні роки найбільше рейдерських атак зафіксовано в Києві, а також у Київській, Харківській і Дніпропетровській областях.

Окрім того, що в Україні почастішали випадки рейдерства, є ще одна не менш важлива проблема. Це кількість кримінальних справ, які передаються в суди. Наприклад, у 2019 році лише 30% справ про незаконне заволодіння чужого майна були передані до суду. У 2020-у – 45%. Загалом щороку до суду доходить менше половини рейдерських справ.

Ситуація складна і, відверто кажучи, не вселяє оптимізму. Втім, не безнадійна. У 2019 році ВРУ ухвалила законопроєкт №1056-1 про боротьбу з рейдерством. У ньому є, як мінімум, дві позитивні норми. Тепер: 1) усі реєстраційні дії, які стосуються майна, проводяться тільки в межах міста або області, що зв’язує руки рейдерам, які працюють по Україні через одного нотаріуса; 2) державний реєстр повідомляє власника про всі реєстраційні дії.

Наразі антирейдерський закон не виконав свою місію. Це, зрештою, підтверджують дані International Property Rights Index, згідно з якими у 2019 році за якістю системи захисту права приватної власності Україна посіла 109 місце зі 129 досліджуваних країн.

Часто рейдери діють у змові з правоохоронними органами. Аби посилити тиск на власників бізнесу і змусити їх відмовитися від своїх претензій у ході розгляду справ про рейдерство в адміністративних і господарських судах, проти жертв «наїзду» заводять кримінальні провадження.

Як захиститися від рейдерських атак? З цього приводу Міністерство юстиції і приватні юридичні компанії дають багато порад. Не рідко такі поради бувають справді дієвими. Але важливо розуміти, що більшість рейдерських захоплень починаються з отримання судового рішення, яке «легалізує» нового власника. Тому я абсолютно переконана, що без глибинної судової реформи рейдерство в Україні не буде подолано.

Ми всі хочемо, щоби в Україні розвивалося підприємництво, щоби приходили інвестори, які не будуть боятися реєструвати у нас компанії. Але цього не станеться, поки суди не будуть захищати бізнес від спроб «наїхати», «віджати», «перереєструвати». Тому формула економічного розвитку дуже проста: справедливий суд – рейдерство = інвестиції.

Довідка. Анна Грегорі впродовж 15-ти років була директором компанії «DTZ», яка створила ринок комерційної нерухомості в Україні. Завдяки її зусиллям в ринок нерухомості були залучені перші великі інвестиції. Також за посередництва Анни Грегорі був здійснений перший контракт AT&T в країні.

Бізнес-вумен володіє девелоперською компанією і підприємством з виробництва пінобетону, є власником великого пакету акцій і головою Наглядової ради Броварського заводу пластмаси (БЗП). Серед акціонерів БЗП також є нерезиденти, які стали інвесторами в рамках реалізації розробленої групою американських спеціалістів під керівництвом Анни Грегорі Програми стратегічного розвитку заводу. Один з ключових акціонерів БЗП - громадянин США Яків Дов Блайх.

 

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Просмотров: 18



Новости партнеров




Другие важные новости и публикации
Любовный приворот: как влюбить в себя мужчину
Любовный приворот: как влюбить в себя мужчину
С помощью любовного приворота можно на долго привязать мужчину к себе, влюбить его в себя и даже вернуть утрач....
Как разорвать энергетическую связь с мужчиной
Как разорвать энергетическую связь с мужчиной
Энергетическая связь с мужчиной после расставания не исчезает бесследно Женщина продолжает подпитывать своей э....
Хиромантия: как по линиям руки найти свою вторую половинку
Хиромантия: как по линиям руки найти свою вторую половинку
В одной известной песне поется: с любовью встретиться — проблема сложная Но в наше время нет ничего невозможно....
Энергетика человека: что такое эмпатия
Энергетика человека: что такое эмпатия
Все мы хотим, чтобы нас понимали и принимали такими, какие мы есть Понять другого человека и встать на его мес....
Камни-талисманы: как природная энергетика привлекает любовь, деньги и удачу
Камни-талисманы: как природная энергетика привлекает любовь, деньги и удачу
Природа подарила нам множество способов привлекать в свою жизнь удачу, любовь, деньги и многие другие блага Од....
больше материалов




/-0,16685581207275-/ /-pc-/
Top