counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Анна Грегорі

Рейдерство – одна з причин поганого інвестиційного клімату в Україні

14:46, 05.07.2021

Рейдерство – одна з причин поганого інвестиційного клімату в Україні

Як представник бізнесу, не на словах знаю, що таке рейдерство. А тому хотілось би кілька слів сказати про цю проблему, яка до сьогоднішнього дня залишається актуальною і нікуди не поділася.

За останні роки рейдерство в Україні не те що не подолано – його стало більше. Про це свідчить статистика платформи «Опендатабот». Одразу оговорюсь, що даний реєстратор фіксує далеко не всі випадки рейдерства в Україні. По-перше, чимало жертв свавілля не звертаються до правоохоронних органів. А по-друге, не всі правопорушення реєструються за так званими рейдерськими статтями.

Так ось, згідно з даними «Опендатабот», за останні п'ять років кількість рейдерських атак в Україні зросла в три рази, і продовжує зростати щороку. Найпоширеніші види рейдерства – підроблення документів, протиправне заволодіння майном і протидія господарській діяльності.

Якщо говорити в розрізі регіонів, то за останні роки найбільше рейдерських атак зафіксовано в Києві, а також у Київській, Харківській і Дніпропетровській областях.

Окрім того, що в Україні почастішали випадки рейдерства, є ще одна не менш важлива проблема. Це кількість кримінальних справ, які передаються в суди. Наприклад, у 2019 році лише 30% справ про незаконне заволодіння чужого майна були передані до суду. У 2020-у – 45%. Загалом щороку до суду доходить менше половини рейдерських справ.

Ситуація складна і, відверто кажучи, не вселяє оптимізму. Втім, не безнадійна. У 2019 році ВРУ ухвалила законопроєкт №1056-1 про боротьбу з рейдерством. У ньому є, як мінімум, дві позитивні норми. Тепер: 1) усі реєстраційні дії, які стосуються майна, проводяться тільки в межах міста або області, що зв’язує руки рейдерам, які працюють по Україні через одного нотаріуса; 2) державний реєстр повідомляє власника про всі реєстраційні дії.

Наразі антирейдерський закон не виконав свою місію. Це, зрештою, підтверджують дані International Property Rights Index, згідно з якими у 2019 році за якістю системи захисту права приватної власності Україна посіла 109 місце зі 129 досліджуваних країн.

Часто рейдери діють у змові з правоохоронними органами. Аби посилити тиск на власників бізнесу і змусити їх відмовитися від своїх претензій у ході розгляду справ про рейдерство в адміністративних і господарських судах, проти жертв «наїзду» заводять кримінальні провадження.

Як захиститися від рейдерських атак? З цього приводу Міністерство юстиції і приватні юридичні компанії дають багато порад. Не рідко такі поради бувають справді дієвими. Але важливо розуміти, що більшість рейдерських захоплень починаються з отримання судового рішення, яке «легалізує» нового власника. Тому я абсолютно переконана, що без глибинної судової реформи рейдерство в Україні не буде подолано.

Ми всі хочемо, щоби в Україні розвивалося підприємництво, щоби приходили інвестори, які не будуть боятися реєструвати у нас компанії. Але цього не станеться, поки суди не будуть захищати бізнес від спроб «наїхати», «віджати», «перереєструвати». Тому формула економічного розвитку дуже проста: справедливий суд – рейдерство = інвестиції.

Довідка. Анна Грегорі впродовж 15-ти років була директором компанії «DTZ», яка створила ринок комерційної нерухомості в Україні. Завдяки її зусиллям в ринок нерухомості були залучені перші великі інвестиції. Також за посередництва Анни Грегорі був здійснений перший контракт AT&T в країні.

Бізнес-вумен володіє девелоперською компанією і підприємством з виробництва пінобетону, є власником великого пакету акцій і головою Наглядової ради Броварського заводу пластмаси (БЗП). Серед акціонерів БЗП також є нерезиденти, які стали інвесторами в рамках реалізації розробленої групою американських спеціалістів під керівництвом Анни Грегорі Програми стратегічного розвитку заводу. Один з ключових акціонерів БЗП - громадянин США Яків Дов Блайх.

 

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 18



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів




/-0,1174840927124-/ /-pc-/
Top