counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Замість силових методів - аналітичний аналіз. Якою буде нова фіскальна поліція України


Переглядів: 146


Замість силових методів - аналітичний аналіз. Якою буде нова фіскальна поліція України

Ще наприкінці березня 2017 року уряд схвалив законопроект про створення служби фінансових розслідувань замість фіскальної поліції.

Згідно з ним, чисельність працівників органу буде втричі скорочено, а виконувати свою роботу працівники будуть спираючись на аналітичні дослідження, а не оперативні заходи.

Як було раніше

У більшості країн Західної Європи фіскальні і податкові служби давно очищені від каральних функцій. Їхнє завдання - виключно адміністрування податків. А протидією фінансовим злочинам займаються спеціально створені органи.

До цього намагаються прийти і українські чиновники. Ще минулого року був ухвалений закон, яким скасовано фіскальну поліцію. І якщо з 1 січня 2017 року співробітники органу хоча і працювали, але були позбавлені своїх повноважень, то вже з 1 квітня податкова поліція має бути повністю ліквідована.

«І що вони роблять - через прокуратуру подають клопотання до суду, слідчі судді виносять рішення про обшук і проводять обшук. Тобто вони зараз працюють поза законом і порушуючи закон», - зазначив голова комітету з податкового і митного права Асоціації правників України Владислав Соколовський.

Загалом податкова поліція складається з більше 10 тис. працівників. Структура настільки розгалужена і роздута, що навіть у кожному районі Києва є свій підрозділ податкової поліції.

Щорічно на утримання органу з державного бюджету виділяється близько 600 млн грн, стільки ж податкова поліція за рік приносить бюджету.

«Тобто зараз цей монстр працює, по суті, сам на себе», - зазначив Соколовський.

І це при тому, що в Україні, за оцінками експертів, 50% бізнесу, а відповідно, і мільярди гривень перебувають у тіні. Про неефективність податкової поліції свідчить і статистика. Щорічно податкова відкриває кілька тисяч кримінальних справ за ухилення від сплати податків. Однак тільки близько 1% з них потрапляє до судів і за ними виноситься обвинувальний вирок.

«Ми проаналізували всі вироки, які були винесені за статтею 212 - це ухилення від сплати податків за 2016 рік. Обвинувальних вироків виявилося аж 34. Майже по 75% цих позовів середня сума штрафу була не більше 32 тисяч гривень. Ми виходимо на те, що користь фактично від цих розслідувань ніяка», - зазначив старший партнер юридичної компанії Олександр Мінін.

Замість фіскальної поліції Служба фінансових розслідувань

Тому реформа податкової поліції це вже не потреба, а нагальна потреба для України.

Згідно з урядовим законопроектом про створення служби фінансових розслідувань, в першу чергу буде значно скорочена чисельність податкових силовиків. Гранична чисельність працівників буде визначатися Кабінетом міністрів, хоча попередньо визначено, що це буде не більше 3500 осіб. Персонал буде відбиратися за відкритими і об'єктивними конкурсами.

«Передбачено багато процедур, зокрема у нас буде дослідження на поліграфі, буде дуже потужне психо-фізіологічне тестування, багато інших тестів», - уточнив радник міністра фінансів України Сергій Коваленко.

Відповідно до закону, новий орган має бути сформований майже повністю з нових людей, кількість старих співробітників не повинна перевищувати 25% від загального складу служби, ще 5% можуть складати колишні працівники інших правоохоронних органів.

«Наприклад, із колишніх працівників потрібно брати тих, які здійснюють зовнішнє спостереження. Жоден навчальний заклад цьому не вчить, цьому вчать на практиці і мінімум рік», - пояснив радник міністра.

  Детективи отримуватимуть від 60 тис. грн

Детективи служби фінансових розслідувань отримуватимуть зарплату від 32 тис. грн, а керівник служби 64 тис. грн. І це без надбавок. Кінцева сума буде удвічі більша, упевнений радник міністра.

Він додав, що схеми ухилення від сплати податків розробляють розумні люди, тому, щоб їх викривати, потрібні такі ж розумні фахівці.

«Можливо, деякі люди, які працюють на тіньові схеми, сьогодні мають все-таки совість і у них немає вибору, бо вони звикли до хорошого життя. А тут їм запропонують більш адекватні умови, і, можливо, хтось вирішить покаятися, попрацювати на державу», - сподівається Коваленко.

У фіскальних інспектор не буде спеціальної уніформи, а ділитися вони будуть за 4 типами звань: молодший інспектор, інспектор, старший інспектор та генеральний інспектор.

Підпорядковуватиметься Служба одному з міністерств, але не податковій

Загалом служба складатиметься з центрального апарату, в який будуть входити підрозділи детективів, міжнародного співробітництва, інформаційно-аналітичні, оперативно-технічні підрозділи тощо і семи територіальних органів.

Служба буде органом виконавчої влади, який буде спрямовуватися і координуватися урядом через певного міністра. Пропонується, щоб це був міністр фінансів.

Підслідність нової Служби буде обмеженою. Зокрема новий орган не буде займатися боротьбою з митними порушеннями.  Крім фінансових махінацій зі сплатою податків, вона також займатиметься злочинами, що стосуються банківської сфери, незаконного фінансування політичних партій та ринку цінних паперів.

Якщо ж під час розслідування конкретної справи будуть виявлені порушення деяких статей кримінального кодексу, зокрема що стосуються шахрайства або розкрадання майна шляхом зловживання службовим становищем, то служба фінансових розслідувань буде продовжувати розслідування і за цими статтями.

«Основна ідея така, що цей орган повинен мати всі інструменти і права, щоб протидіяти комплексно саме злочинним схемам у сфері економіки. Боротися передовсім потрібно з потужними схемами, і, на жаль, часто бенефіціарами таких схем можуть бути дуже впливові особи. Тому ми припускаємо, що буде спротив ухваленню цього закону», - сказав Коваленко.

Замість сили - інтелект

Водночас детективи нового органу будуть обмежені в застосуванні силових методів впливу, а викривати злочини будуть завдяки аналізу різних баз даних аналітичним відділом. Зараз такий відділ існує тільки в Службі безпеки України, проте і він не займається економічними злочинами. В інших правоохоронних органах аналітичних відділів немає, а основний напрямок йде на застосування оперативних заходів. При тому, що в Європі вже відійшли від таких методів.

«Наприклад, як слідчий організації ФІОТ, яка займається протидією економічній злочинності в Нідерландах виявив злочин, просто аналізуючи інформацію. Тобто людина аналізувала різні бази даних та побачила, що одна аграрна фірма використовувала втричі більше електроенергії, ніж такі ж фірми. Це викликало у неї підозру, вона почала моніторити, потім почалася оперативна робота і виявилося, що у цієї фірми поруч з полями звичайними, на яких вирощувалися традиційні культури, були великі цехи, де вирощували коноплю. Ну, конопля у Нідерландах вона законна, але вона там вирощувалася підпільно, і це було ухиленням від сплати податків», - пояснив радник міністра.

Схвалений урядом законопроект про Службу фінансових розслідувань спрямований на розгляд Національної ради реформ і до цього часу не зареєстрований у парламенті. Тому швидше за все чекати створення нового органу з розслідування економічних злочинів доведеться ще довго.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
більше матеріалів
/-0,34358191490173-/ /-pc-/
Top