counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Українців дозволили лікувати за європейськими або американськими стандартами. Що це означає


Переглядів: 531


Українців дозволили лікувати за європейськими або американськими стандартами. Що це означає

Українців дозволили лікувати за європейськими або американськими стандартами. 24 квітня Міністерство охорони здоров'я зареєструвало наказ про введення в Україні нових міжнародних клінічних протоколів.

«Цей наказ є своєрідним захистом грамотного лікаря. Тепер лікар або установа мають право застосовувати міжнародні протоколи. Досі такого права у них не було», - зазначив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

Лікарі самі будуть зацікавлені в застосуванні нових протоколів

На практиці це виглядатиме так: лікар зможе лікувати пацієнта, застосовуючи чинний український протокол або ж запропонувати людині інший міжнародний метод лікування, а пацієнт буде надавати письмову згоду на таке лікування.

Ініціатори наказу запевняють, реформована система охорони здоров'я сама змусить лікарів застосовувати ефективні методи лікування, оскільки в Україні вже з липня вводиться державне медичне страхування, мета якого, щоб гроші, виділені з бюджету, ходили за пацієнтом, а не за конкретними медичними закладами.

«До лікарів, які будуть більш прогресивні, які використовуватимуть сучасні медичні протоколи, до них буде приходити більше пацієнтів, і ті медичні установи, де вони працюють, отримуватимуть більше, зокрема за системою державно фінансування», - уточнив міністр юстиції Павло Петренко.

Замість вакцинації - мити руки і обличчя з милом

Зараз лікарі зобов'язані лікувати пацієнтів виключно спираючись на українські клінічні протоколи, які адаптуються до українських реалій. А за застосування міжнародних методів лікування медика можуть навіть покарати.

«Чинні зараз протоколи, на жаль, часто захищали саму систему, а не пацієнта», - зазначив Лінчевський.

Зокрема, заступник міністра навів приклад, якщо в світі давним-давно визнано, що профілактика грипу здійснюється через вакцинацію, то в українському протоколі, який був прийнятий вже в 2014 році, зазначено, що для того, щоб не захворіти на грип, треба змащувати ніс оксоліновою маззю, мити дверні ручки і раз на дві-три години мити обличчя і руки з милом.

«Це все є протокол №499. І лікар змушений це рекомендувати. А чого варті протоколи, коли рекомендують вимірювати температуру тіла потерпілого, який повісився, давати вітамін С потопельнику. Чого коштував протокол, який змушував застосовувати до дітей з апендектомією препарат, від якого вся Європа відмовилася ще в 80-х роках», - зазначив Лінчевський.

Корупція на ліках

До того ж в українських протоколах лікування дуже часто вказаний конкретний препарат, а не діюча речовина.

«Коли ми відпрацьовували цей проект наказу і знайомилися з попередньою нормативною базою, багато українських протоколів, особливо на локальному рівні, містять торгові назви препаратів, конкретну назву торгового препарату, а не відповідну діючу речовину, яка є в цьому препараті. Це був дуже серйозний елемент, зокрема і корупційний», - додав міністр юстиції Павло Петренко.

Тим часом у міжнародних клінічних протоколах вказується саме діюча речовина, і пацієнт вже може вибрати той препарат, який йому підходить або наявний у країні.

У МОЗ впевнені, затверджений наказ також буде стимулювати виробників лікарських засобів реєструвати в Україні медпрепарати, які застосовуються в міжнародній практиці і яких досі немає в Україні. За неофіційними даними, в Україні не зареєстровано близько 30% таких ліків.

Перекладати українською мовою міжнародні протоколи лікування беруться відповідні медичні асоціації. Тому запевняють, закордонні практики будуть доступні як у розвинених містах, так і в невеликих містечках і селах.

При інфаркті українські лікарі чекають, щоб частина серця відмерла

Практикуючі лікарі такій новації раді, оскільки вважають, що вона розширює можливості врятувати життя пацієнта в критичній ситуації. Наприклад, у разі, коли у людини стався інфаркт міокарда.

«Інфаркт міокарда - це загибель частини серця в результаті різкого закриття артерії. Раніше було так: пацієнтові, який захворів, щось капали, таким чином чекали, щоб якась частина м'яза загинула остаточно. Якщо хворий виживав, його реабілітували. Що ж використовується в європейській практиці: хворий доставляється в клініку, де є технічні можливості відкриття цієї артерії, і лише після цього хворий переводиться в клініку для реабілітації. Саме це заслуга європейських протоколів», - заявив співзасновник Асоціації інтервенційних кардіологів України Максим Соколов.

Те ж саме стосується і онкологічного захворювання молочної залози. Протокол лікування раку молочної залози в Україні полягає в тому, що жінці потрібно повністю видалити груди, повністю видалити лімфатичні вузли під пахвою.

«Це операція, що калічить і веде часто до ще більшої інвалідизації, ніж сама хвороба. Європейські міжнародні протоколи  давним-давно відмовилися від таких суперрадикальних операцій. У нас жодна жінка не встає з операційного столу після раку молочних залоз без грудей. Ми працюємо за європейськими і американськими протоколами», - сказала головний лікар приватної онкологічної лікарні Алла Вінницька.

Що стосується променевої терапії при лікуванні онкології, то у всьому світі вважається, що її ні в якому разі не можна переривати ні на день, і вона має бути закінчена протягом максимум 6 тижнів. Все через те, що кожен день такої перерви призводить до втрати 2% виживання.

«А в Україні робиться перший етап, два тижні перерви, а потім робиться другий етап. І це вважається українським протоколом», - додала Вінницька.

Лікар впевнена, що при впровадженні нових методів лікування в більшості випадків не знадобляться додаткові витрати, лише тільки увага і знання медиків. Водночас Вінницька вважає, що контроль за лікуванням, навіть при введенні нових методів, має бути на рівні.

«Потрібно розділити на якісь обов'язкові заходи, які мають суворо контролюватися самим же МОЗ або ж лікувальними закладом щодо кожного лікаря, і оптимальні, ті, які було б чудово, якби ми могли виконати для нашого пацієнта», - додала вона .

Наказ МОЗ набирає чинності з 28 квітня. Але він не є  обов'язковим для застосування, а лише дозвільним.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетика людини: як дізнатися свій енергетичний потенціал
Енергетика людини: як дізнатися свій енергетичний потенціал
Кожна людина наділена своєю енергетикою Вона буває вроджена та отримана протягом життя
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
За допомогою нумерологічних розрахунків можна легко змінити життя на краще Простий розрахунок особистого коду ....
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
Молод вважається дуже сприятливим для залучення грошей часом Щоб все вийшло, ми пропонуємо вам скористатися ри....
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
більше матеріалів
/-0,43271899223328-/ /-pc-/
Top