counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Проросійський президент Франції: загроза розвалу не тільки "нормандського формату", але і самого ЄС?


Переглядів: 250


Проросійський президент Франції: загроза розвалу не тільки нормандського формату, але і самого ЄС?

Вже цієї весни у Франції з'явиться новий президент: вибори пройдуть у два тури, 23 квітня і 7 травня.

За два дні до волевиявлення більшість французів, згідно з опитуванням, проведеним компанією Elabe і оприлюдненим Reuters, віддають перевагу Еммануелю Макрону, колишньому міністру економіки, якого в першому турі виборів готові підтримати 24% виборців.

А ось лідер партії "Національний фронт" Марін Ле Пен дещо втратила позиції в рейтингу. Зараз її готові підтримати 21,5% громадян Франції, це на 0,5% менше, ніж ще три дні тому.

Проголосувати за екс-прем'єра Франції Франсуа Фійона готові 20% опитаних, за лідера руху "Нескорена Франція" Жана-Люка Меланшона свій голос готові віддати 19,5%.

"Праві" кандидати Марін Ле Пен (голова Національного фронту) і республіканець, екс-прем'єр Франції Франсуа Фійон чітко задекларували свою прихильність до Росії, що може спричинити за собою серйозні негативні наслідки для України.

До недавнього часу їх називали фаворитами гонки, але все змінилося після недавніх скандалів, в яких Фійон і Ле Пен виявилися замішані.

Так що тепер президентську гонку очолив Емманюель Макрон - колишній міністр економіки і промисловості, який залишив уряд Франсуа Олланда і створив власний політичний рух En marche! Називають його рух "ні правим, ні лівим" - тобто потенційно він може зібрати голоси і тих, і інших виборців.

Але якщо хтось в Україні вже поспішив зрадіти, що обидва проросійських кандидати - Фійон і Ле Пен - втратили шанси на французьке президентство, то варто зауважити, що і Макрона важко назвати проукраїнським чи антиросійським політиком.

"У будь-якому випадку, вибори у Франції цікаві Україні тим, що це одна з найважливіших країн ЄС. Те, що відбувається там, однозначно впливає на "погоду" в Європі. Тим більше що останнім часом ми вже спостерігали зміни у вигляді Brexit... Тому результати майбутніх виборів однозначно будуть впливати на подальший розвиток України", - сказав в ході засідання круглого столу Дмитро Остроушко, директор міжнародних програм Інституту Горшеніна.

Росія робить нову ставку

Так, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков нагадав, що раніше великі геополітичні очікування Росії, як ми бачили, були пов'язані з виборами США.

"Зараз ситуація там змінилася, тому вектор уваги й очікувань росіян зміщений зараз у бік Франції, в перспективі - на Німеччину. Росія має дуже потужні важелі впливу на процеси у Франції через діаспори та центри, агентів впливу», - сказав він.

Тому майбутні президентські вибори у Франції - важливі для Росії. За словами експерта, на карту поставлено не тільки майбутнє "нормандської четвірки", а й майбутнє самого ЄС.

«Троє з чотирьох кандидатів у президенти виступають скептично щодо ЄС, НАТО... Тому є серйозні побоювання, що Європу може чекати серйозна зона турбулентності", - додав Пашков.

Саме тому для України ситуація у Франції дуже важлива. Як з точки зору "нормандського формату" (переговорів щодо розв'язання конфлікту на Донбасі), так і майбутнього ЄС.

«Для Росії потрібна не сильна Європа, а сильні потрясіння в ній... Думаю, що Франція буде плацдармом боротьби інтересів Росії в Європі, а потім такий стане Німеччина, де також вже в серпні поточного року будуть вибори", - додав він.

Україна не буде в орбіті Парижа

У свою чергу, Себастьєн Гобер, журналіст La Libre Belgique (Франція) зазначив, що українське питання не було присутнє на порядку денному виборів Франції.

"Тому потрібно бути готовим, що українське питання не буде пріоритетним у діяльності нового президента Франції протягом його каденції...» - зазначив французький журналіст.

При цьому потрібно пам'ятати, що кандидати Фійон і Ле Пен чітко задекларували себе як друзі Путіна. А це може відбитися на взаємозв'язках Франції і Росії...

«Якщо ж пан Макон стане президентом, що теж можливо, виникає питання: з якою більшістю в парламенті він буде співпрацювати. Тому ці питання все ще залишаються відкритими", - розповів він.

  
Загроза цілісності всієї Європи

У той же час народний депутат Верховної Ради України та член постійної делегації України в ПАРЄ Олена Сотник також нагадала, що жоден із кандидатів у президенти Франції не є прихильником ідеї членства України в ЄС.

Саме тому будь-який результат президентських виборів Франції - не сприятливий з цієї точки зору для України.

Вибори президента у Франції важливі для українців з точки зору можливого руйнування або переформатування "нормандського формату" переговорів щодо розв'язання військового конфлікту.

«Така невизначеність дуже вигідна РФ, і сама Росія робить все, щоб реалізувати свою кінцеву мету. А це не тільки Україна, а розвал всієї Європи. Це вже питання безпеки Європи", - побоюється вона.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
більше матеріалів
/-0,38107895851135-/ /-pc-/
Top