counter

Свій Меджліс і віртуальні українські класи. Як Росія буде "виконувати" рішення Гааги щодо Криму


Переглядів: 120


Свій Меджліс і віртуальні українські класи. Як Росія буде виконувати рішення Гааги щодо Криму

Росія не виконуватиме будь-яких рішень міжнародних судів, які будуть не в її інтересах і які спричинять за собою занадто багато зобов'язань. Це, зокрема, стосується як кінцевого, так і проміжного рішення Міжнародного суду ООН. Останнє було прийнято 19 квітня.

Таку думку в коментарі АСН висловив експерт школи політичної аналітики при НаУКМА Петро Бурковський.

Зокрема Гаазький суд ухвалив, що Росія повинна зняти обмеження з прав кримських татар, зокрема відновити роботу Меджлісу, а також забезпечити наявність освіти українською мовою в Криму.

Водночас суд не зобов'язав Росію припинити фінансування незаконних збройних формувань на Донбасі, оскільки Україна не надала достатніх доказів цих фактів.

«Те, що в проміжних заходи встановив суд, досить помірне. Те, що прописано, Росія спробує зімітувати», - вважає Бурковський.

Новий російський Меджліс і українська мова на папері

Експерт упевнений, що Російська Федерація без особливих проблем створить телевізійну картинку і пропагандистський імідж того, що в Криму не відбувається ніяких утисків кримських татар.

Як приклад наводить результати опитування, яке в лютому цього року російська сторона провела на кримському півострові. Так, згідно з дослідженням, 70% кримських татар, які проживають у Криму, не збираються виїжджати і взагалі почуваються досить комфортно.

Що ж стосується відновлення роботи Меджлісу, то, на думку Бурковського, Росія намагатиметься створити на півострові новий альтернативний законодавчо-представницький орган кримських татар.

З українською мовою в навчальних закладах у Криму теж проблем не виникне, впевнений експерт. Росія може піти на те, щоб надати можливість вивчати українську мову в кримських школах за бажанням батьків. Однак, на думку Бурковського, це буде тільки на папері.

«З технологічної і пропагандистської точки зору Росія може спробувати це все зробити, тоді як насправді ніяких позитивних змін на території Криму відбуватися не буде», - вважає він.

Україна повинна визнати сепаратистів терористами

Що ж стосується питання визнання фінансування Росією тероризму на Донбасі, то Україні спочатку самій треба визнати сепаратистів терористами і тільки тоді доводити факт їхнього фінансування РФ в міжнародному суді, зазначив Бурковський.

«Треба довести, що сепаратисти на Донбасі створили терористичні організації. В юридичному сенсі ми і самі їх не називаємо терористами. Тобто нам потрібні такі факти, щоб вони були достатніми для того, щоб і ми, і уряди іноземних держав могли визнати сепаратистів терористами», - зазначив він.

Зокрема визнати організацію терористичною в Україні може суд за поданням Генеральної прокуратури, яка повинна зібрати всі необхідні докази для цього.

«Правоохоронні органи повинні збирати докази того, що дії, які відбувалися протягом квітня 2014 року і по теперішній час, містять ознаки терористичної діяльності. Керівники, організатори, виконавці, що там існувала чітка ієрархія розподілу ролей і відбувалися конкретні терористичні акти тощо», - додав Бурковський.

Початок вже є, оскільки у квітні 2014 року було проголошено Антитерористичну операцію і були порушені кримінальні справи проти лідерів сепаратистів.

Росії Гаага не указ

Але навіть якщо Україна доведе в суді, що на Донбасі діє терористична організація, і Гаазький суд задовольнить позов української сторони, це не означає, що Росія виконуватиме це рішення.

«Путін нещодавно підписав закон про те, що Конституційний суд вирішує в окремих випадках, коли міжнародне право має пріоритет над внутрішнім законодавством, а коли ні. Тому у них є юридичні важелі не виконувати це рішення», - зазначив експерт.

Загалом Бурковський не виключає, що на розгляд цього позову піде кілька десятків років. Наприклад, розгляд справи Кіпру проти Туреччини, коли остання вторглася і захопила 37% острова, тривав 40 років.

Але зусилля того варті, впевнений Бурковський. Оскільки якщо Міжнародний суд прийме позитивне рішення для України, навіть якщо його не виконуватиме нинішня російська влада, то після можливого приходу в майбутньому до влади в РФ більш ліберальних керівників це міжнародне рішення стане приводом для політичних змін у країні.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,47714400291443-/ /-pc-/
Top