counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

85% імпорту і скорочення споживання втричі. Українська рибна галузь на межі зникнення


Переглядів: 268


85% імпорту і скорочення споживання втричі. Українська рибна галузь на межі зникнення

З кожним роком вилов риби в Україні істотно скорочується. На магазинних полицях більше 85% від загального обсягу рибної продукції становить імпорт. Це при тому, що зовсім недавно українська рибна галузь входила в п'ятірку світових лідерів.

У зв'язку з цим ціни на рибу «злетіли» вгору, і українці, вибираючи між тим купити кілограм хека або кілограм свинини, часто віддають перевагу другому. Як наслідок споживання рибних продуктів за останні роки в Україні зменшилося в рази.

Вилов риби скоротився майже в 15 разів

За даними Асоціації рибалок України в 1991 році Україна видобувала 1,1 млн тонн риби і мала 238 суден океанічного промислу, з яких 40% були судна-заводи, що перероблювали рибу на рибні продукти просто на борту. Імпорт морепродуктів і риби у вітчизняному продуктовому кошику на початку незалежності становив всього 10%.

Але за 25 років ситуація істотно змінилася і не на краще. За ці роки в Україні майже в 15 разів скоротився вилов риби. У 2013 році він склав лише 216 тис. тонн, а в 2016-му - і зовсім 78,5 тис. тонн.

промисловий вилов, вилов риби, рибна галузь, імпорт риби, морепродукти, споживання риби

Істотне скорочення видобутку в останні три роки пов'язано з втратою Криму, пояснюють в Асоціації рибалок України. При цьому сьогодні в Україні залишилося всього 5 океанічних суден, 4 з яких ходять під прапором Нової Зеландії і практично не працюють на український ринок, а ще одне - здається в оренду для лову криля в Антарктиці.

Як наслідок, імпорт рибної продукції в Україні сьогодні становить більше 85% від всієї реалізованої в країні. Лідером з поставок риби та морепродуктів в Україні залишається Норвегія. За нею йдуть Ісландія і США.

«Залежність від імпорту не лише поневолила наш рибний ринок, а й диктує свої умови і ціни. Стрибки курсу валюти підняли ціни на рибу, роблячи її недоступною для основного споживача. В результаті обсяги продажів істотно знизилися. Якщо в 2013 році загальний обсяг реалізованої в країні імпортної рибної продукції склав 415 тис. тонн, то в 2015 - 227,4, а в 2016 році завезення імпорту трохи збільшилося, і склало 295,4 тис. тонн», - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Судака в 2016 році в Азовському морі зловили всього 70 кг

А ось обсяги видобутку в межах України залишають бажати кращого. За даними Державної служби статистики, в 2016 році вітчизняна рибна галузь видобула 88 443 тонн водних живих ресурсів, з яких риби 78 490 тонн. При цьому 22 тис. тонн доводиться на рибу, вирощену рибоводними господарствами.

Багато питань і до якості виловленої риби, особливо морської. З майже 36 тис. тонн риби, виловленої в Азовському морі в 2016 році, 35,5 тис. тонн це бички, тюлька і хамса. А ось судака, якого ще кілька років тому виловлювали сотні тонн, в 2016 році упіймали тільки 70 кілограмів.

промисловий вилов, вилов риби, рибна галузь, імпорт риби, морепродукти, споживання риби

У 2015 році морожена імпортна риба подорожчала на 40%

Але причина того, що громадяни України стали менше їсти риби і морепродуктів, не тільки в скороченні внутрішнього вилову риби, а й у цінах на імпортну продукцію. За даними «Держзовнішінформу», лише в 2015 році морожена імпортна риба подорожчала на 30-40%.

Саме в 2015 році було введено 10-відсотковий імпортний збір, який включив у перелік додатково оподатковуваних товарів рибу і рибопродукти. Але, не побачивши ефекту від нововведення, минулого року збір скасували.

«Відносна курсова стабільність гривні в 2016 році, а також скасування додаткового 10% імпортного збору дозволили поставити на український прилавок більше імпортної рибної продукції. Однак споживання риби і морепродуктів у нас у країні все ще залишається на низькому рівні і далеке від рекомендованих норм", - повідомили в Асоціації "Українських імпортерів риби і морепродуктів".

Оскільки українці не можуть собі дозволити покупку дорогої риби і морепродуктів, за останні три роки істотно скоротився імпорт в Україну форелі, лосося і тунця. Водночас більшу частину імпорту складають бюджетні сорти - мерлуза, скумбрія, сардина, кілька, хек, минтай, мойва. Також у 2016 році Україна на 43% збільшила імпорт оселедця.

промисловий вилов, вилов риби, рибна галузь, імпорт риби, морепродукти, споживання риби

З необхідних 20 кг риби на рік українці споживають всього 8 кг

Зі зниженням обсягів вилову риби в Україні та подорожчанням імпортної продукції почало знижуватися і споживання українцями морепродуктів і риби. Якщо в 1991 році споживання риби і морепродуктів в Україні перебувало на рівні 24 кг на душу населення, в 2007 році - 14-16 кг, то в останні роки - всього 8-9 кг.

«З цього обсягу споживання на одну людину тільки 1 кілограм був вітчизняного виробництва, а решта імпорт», - уточнює голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

І це при тому, що Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує споживати на рік не менше 19,6 кг риби і рибного продукту, оскільки він є важливим джерелом жирних кислот Омега-3, вітамінів, кальцію, цинку і заліза.

Наприклад, у Японії споживання морепродуктів доходить до 70 кг на душу населення. Жителі Норвегії, Швеції, Фінляндії споживають близько 50 кг рибних продуктів, німці і французи - 25-40 кг, а жителі європейських країн - 20-30 кг.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
більше матеріалів
/-0,43899989128113-/ /-pc-/
Top