counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Чи реально закрити ФОП за один день, як вимагає закон


Переглядів: 659


Чи реально закрити ФОП за один день, як вимагає закон

Наприкінці 2016 року у Податковий Кодекс були внесені зміни, згідно з якими з 1 січня 2017 року окремі категорії ФОП, зокрема другої і третьої груп, повинні платити єдиний соціальний внесок - 704 гривень на місяць, навіть якщо тимчасово не мають ніякого прибутку. Це призвело до того, що значна частина фізосіб-підприємців прийняла рішення закрити свій бізнес.

Однак закрити ФОП на практиці часто виявляється не так просто, як на папері.

Щоб припинити діяльність самостійно фізособі підприємцю потрібно буде оббити пороги реєстраційної служби, податкової, а в окремих випадках і Пенсійного фонду.

Чиновники заявляють, що, починаючи з середини 2014 року, процедура позбавлення статусу фізичної особи - підприємця швидка і безболісна. Оскільки, згідно з новими правилами, підприємцю достатньо лише заявити реєстратору про припинення підприємницької діяльності, і таке припинення негайно буде зареєстровано.

Однак не все так просто, як здається на перший погляд.

Похід до реєстратора

Отже, перший етап в цьому процесі - подача заяви про закриття в реєстраційну службу. Заяву потрібно подавати в службу того регіону, де відкривалася ФОП. Крім заяви, треба мати при собі паспорт, а в разі, коли подавати заяву буде довірена особа, ще й довіреність.

Протягом 24 годин реєстраційна служба повинна видати заявнику повідомлення, в якому зазначено, що з дати подання документів ФОП більше не числиться суб'єктом підприємницької діяльності.

Але це ще не все. Підприємцю потрібно також знятися з обліку як платника податку та єдиного соціального внеску в органах державної фіскальної служби і, в окремих випадках, в Пенсійному фонді. Саме цей етап і «гальмує» припинення підприємницької діяльності.

Зняття з обліку платника податків

Підставою для зняття ФОП з обліку у відповідному органі ДФС є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. Хоча, відповідно до закону, це повідомлення має спрямовуватися реєстратором безпосередньо в податкову, краще перестрахуватися і самому віднести його в ДФС. Саме там і починається другий етап закриття ФОП.

Варто відзначити, що після отримання повідомлення про закриття ФОП від реєстраційної служби, нові податки і збори не нараховуються. Однак платникам 1-ї і 2-ї груп єдиний податок треба буде заплатити за весь календарний місяць, навіть якщо реєстрація підприємця анульована на початку або в середині місяця.

Але похід до податкової справа не з простих, оскільки в ДФС потрібно подати купу документів. Передовсім заяву про припинення платника податків. Також треба мати при собі оригінали та завірені податковою копії всіх раніше отриманих у податковій документів (патенти, свідоцтва, облікові книги, і т.п.). Вони підлягають обов'язковому поверненню. Також потрібно не забути взяти з собою первинні документи за господарськими операціями (договори, акти, накладні і т.д.).

Для закриття ФОП також потрібно надати податківцям і виписки з банку за фінансовими операціями і довідки про закриття рахунків в банківських установах.

Важливо, щоб у документах і бухгалтерії не було ніяких помилок, оскільки після отримання всіх документів податкова вирішує, чи призначати перевірку.

Найчастіше вже в самих приміщеннях податкової або зовсім недалеко від них розміщуються посередники, які за пару сотень гривень готові допомогти заповнити вам всі необхідні документи для закриття ФОП. До них нерідко направляють і самі інспектори, оскільки людині, яка не розбирається в податкових тонкощах заповнення різних папірців, важко самому розібратися в цьому.

Якщо в податковій вирішили все-таки провести документальну перевірку вашої діяльності, то чекати такої перевірки можна дуже довго, оскільки чим довше перевірятимуть, тим більше пені та штрафних санкцій можуть нарахувати за несвоєчасно оплачені податки і збори. Загальний термін такої перевірки замість 10 днів зазвичай затягується до 3-4 місяців.

Похід до Пенсійного фонду обов'язковий не для всіх

Оскільки з 1 жовтня 2013 року контроль за оплатою єдиного соціального внеску передали податковій, то і відповідну довідку про відсутність заборгованості видають податківці.

Ті ж, хто не звітував перед Пенсійним фондом за періоди до 1 січня 2011 року, проходять перевірку і подають звіти за періоди до 2011 року до управління Пенсійного фонду України за місцем свого обліку.

Якщо жодних проблем виявлено не буде, податківці повинні дати довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів. А також направити інформацію про зняття з обліку платника єдиного внеску та платника податків державному реєстратору.

Саме отримання довідок про відсутність заборгованості в ДФС і Пенсійному фонді забирає так багато часу і нервів у підприємців. У той же час отримання таких довідок не є обов'язковим, оскільки законодавчої вимоги ходити до інспектора, стояти "над душею" і чекати довідки немає.Проте це в інтересах самого підприємця.

Закритися через інтернет

З грудня 2016 року процедуру закриття ФОП можна здійснити через інтернет-сервіс iGov.

Для цього підприємцю знадобиться електронний підпис. Маючи його на порталі, можна заповнити заяву, реєстратор закриває ФОП і повідомляє про це суб'єктові або ж висилає перелік зауважень, які треба виправити при подальшій подачі заяви.

Правда, ця послуга поки що доступна не для всіх українців. Зараз вона працює тільки в Дніпропетровській, Донецькій і Тернопільській областях. Більше того, в податкову в будь-якому випадку доведеться йти і отримувати відповідні довідки.

Звернутися в спеціалізовані компанії

Якщо ж підприємець не бажає самостійно оббивати пороги держустанов, доручити це можна юридичній компанії або людям, які тямлять у цьому. У Києві за закриття ФОП «під ключ» беруть від 2,5 тис. грн. Ціна послуги залежить від багатьох факторів: як довго працює підприємець, чи є якісь проблеми з документації тощо.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,45242619514465-/ /-pc-/
Top