counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Платні послуги, головлікар за контрактом та фінансування юрособами. Парламент дав більше свободи медустановам


Переглядів: 210


Платні послуги, головлікар за контрактом та фінансування юрособами. Парламент дав більше свободи медустановам

6 квітня Верховна Рада ухвалила закон №2309-д  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я», який передбачає, зокрема, надання автономій лікарням.

На зекономлені лікарнею гроші ліки не купують

У пояснювальній записці до закону зазначається, що на сьогодні більшість бюджетних медичних установ не мають достатнього рівня самостійності при ухваленні рішень з питань поточного управління та діяльності установи.

Зокрема, лікарні не можуть самостійного визначати, на що використовувати бюджетні ресурси, оскільки їх використання жорстко регламентовано. Навіть у разі екстреної необхідності установи охорони здоров'я не можуть перерозподіляти кошти з однієї статті бюджету на іншу. Наприклад, на зекономлені на комунальних послугах гроші медустанова не має права придбати додаткові ліки.

Це, в свою чергу, не стимулює керівників установ до економії та оптимізації процесу надання медичної допомоги населенню. Тому народні депутати вирішили дати установам охорони здоров'я більше свободи.

Державні та комунальні лікарні стануть більш самостійними

Так, згідно з прийнятим у четвер законом, медичні установи державної власності можуть реорганізуватися в казенні підприємства, а комунальні - в некомерційні підприємства. Тобто з державної власності ці установи переведені в статус некомерційних і неприбуткових. Водночас приватизація таких лікарень заборонена.

Не підлягають реорганізації в казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства установи охорони здоров'я Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної пенітенціарної служби України, тощо.

Фінансувати лікарні буде не тільки держава, а й приватні особи

Що стосується фінансового забезпечення державних і комунальних медичних установ, то законом передбачено, що, крім коштів державного та місцевих бюджетів, фінансувати лікарні можуть юридичні та фізичні особи, а також фонди медичного та соціального страхування, благодійні фонди.

Гроші, виділені з державного та місцевих бюджетів, будуть використовуватися для лікування населення і на фінансування державних цільових і місцевих програм охорони здоров'я.

Разом з тим для підвищення рівня якості медичного обслуговування населення лікарні можуть використовувати кошти, які отримали від юридичних і фізичних осіб.

У лікарнях на офіційному рівні з'являться платні послуги

Медичні установи будуть укладати договори про медичне обслуговування населення з розпорядником бюджетних коштів. В такому випадку медпослуги будуть надаватися пацієнтові безкоштовно.

Послуги з медичного обслуговування, які не ввійдуть до переліку тих, за які платить держава, будуть платними. Їх вартість буде визначати сам заклад.

Разом з тим, якщо протягом року медичний заклад використав не всі виділені йому кошти, залишок не буде повертатися до держбюджету, як це відбувається зараз. Ці гроші можуть використовуватися в подальшому закладом для потреб лікарні. Однак це не буде підставою зменшувати обсяг фінансування наступного року.

Головного лікаря обиратимуть на конкурсі

Керівників реорганізованих державних і комунальних лікарень обиратимуть на конкурсній основі і укладатимуть з ними контракт терміном від 3 до 5 років. Розпоряджатися лікарняними коштами буде саме головний лікар.

А контроль за тим, як він це робить, здійснюватиме наглядова рада, яка складатиметься з місцевих жителів і представників місцевої влади. Також наглядові ради контролюватимуть дотримання такими закладами прав пацієнтів.

Закон почне діяти через півроку після того, як набере чинності. Дія ж норм щодо укладення договорів на безкоштовне надання медичних послуг населенню набирає чинності з 1 січня 2018 року.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів
/-0,43230605125427-/ /-pc-/
Top