counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Мешканці гуртожитків тепер зможуть безкоштовно приватизувати приміщення


Переглядів: 1711


Мешканці гуртожитків тепер зможуть безкоштовно приватизувати приміщення

5 квітня Верховна Рада прийняла закон №1076 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», який передбачає можливість приватизації житла в гуртожитках.

   Проживаєш в гуртожитку більше 5 років - маєш право приватизувати приміщення

Згідно з документом, громадяни та члени їхніх сімей, одинокі громадяни, які не мають власного житла, не використали право на безкоштовну приватизацію державного житлового фонду і які на правових підставах вселити в гуртожиток і фактично проживають у ньому протягом тривалого часу, мають право приватизувати приміщення, в якому проживають.

Зокрема, право приватизації поширюється на тих осіб, які стоять у черзі на житло і мали трудові відносини з підприємством, яке надало житло, і мають договір оренди.

Спочатку будуть розглядати питання про надання житлової площі в гуртожитку саме тим жителям, які працюють або працювали на тих підприємствах, які надали їм право проживати в гуртожитку.

Приватизувати приміщення можуть ті громадяни, які зареєстровані в гуртожитках більше п'яти років. Ці терміни не стосуються учасників АТО. Зокрема їм надається право приватизації, якщо вони до того, як взяти участь в антитерористичній організації, не менше року проживали в гуртожитку.

Хворим на туберкульоз приватизація заборонена

На тих, хто, проживає в гуртожитку менше п'яти років, дія закону не поширюється. Так само як і на тих громадян, які проживають в гуртожитку, але не перебувають у трудових відносинах з підприємством, яке надало їм право проживати в гуртожитку.

Заборонена приватизація і тим мешканцям гуртожитку, які проживають там без правових підстав, і тим, хто потребує медичної допомоги у зв'язку із захворюванням на туберкульоз.

Дія закону також не поширюється на гуртожитки зі статусом соціальних і на спеціальні гуртожитки, які призначені для тимчасового проживання осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі.

Мешканці гуртожитків, які проживають в ньому на умовах надання їм койко-місця, теж мають право на приватизацію окремого житлового приміщення в гуртожитку.

Гуртожитки правоохоронців під приватизацію не підпадають

Приватизувати приміщення в гуртожитку його мешканці зможуть тільки після того, як вони будуть передані у власність територіальної громади.

Під дію закону підпадають гуртожитку, які перебувають у державній або комунальній власності, і ті, які були включені до статутних капіталів організацій, створених за радянських часів в процесі приватизації або корпоратизації, зокрема й ті, які в подальшому були передані до статутних капіталів інших юридичних осіб або відчужені іншим способом.

У той же час заборонено приватизувати приміщення в гуртожитках військових частин, Національної гвардії України, СБУ, Державної прикордонної служби, ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту, МВС, Державної кримінально-виконавчої служби, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, системи захисту. Ця заборона не стосується гуртожитків, які перебувають за межами цих формувань і структур.

Приватизувати також можна приміщення в гуртожитках державних навчальних закладів і Національної академії наук, але тільки в тих, яким надано статус гуртожитків сімейного типу і призначених для проживання сімей викладачів і працівників.

Водночас дія цього Закону не поширюється на гуртожитки, побудовані або придбані за радянських часів (до 1 грудня 1991 року) приватними або колективними власниками за власні або залучені кошти.

За передачу деяких гуртожитків держава буде доплачувати власникам

Передбачається, що гуртожитки державної форми власності передаються у власність територіальних громад на безкомпенсаційній основі.

Гуртожитки ж, які включені до статутних капіталів товариств, передаються у власність територіальних громад або на безкоштовній основі, або з компенсацією за згодою власника. Кошти власнику відшкодовує держава. Якщо власник відмовляється передати гуртожиток, він може бути відібраний за рішенням суду.

Мораторій на відчуження та виселення

Документом також передбачено, що в разі виселення, переселення та відселення мешканців гуртожитків, власник повинен надати їм інше, придатне для життя приміщення.

Щоб попередити незаконне виселення жителів або відчуження гуртожитків, з 2017 до 1 січня 2022 року запроваджується мораторій на виселення з гуртожитків мешканців і відчуження гуртожитків.

Протягом цих років власники гуртожитків повинні видати ордери всім жителям, які на законних підставах проживають там більше 5 років.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування.  Протягом трьох місяців після набрання чинності цим законом Кабінет міністрів має подати на розгляд Верховної Ради проект Закону України про затвердження Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2017-2021 роки.

А органи місцевого самоврядування протягом шести місяців повинні видати ордери жителям гуртожитків, щодо яких вже були прийняті законні рішення про надання їм житлової площі в гуртожитку.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,45520401000977-/ /-pc-/
Top