counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Світовий банк оновив макроекономічний прогноз: Україна в найближчі три роки буде залежною від МВФ


Переглядів: 123


Світовий банк оновив макроекономічний прогноз: Україна в найближчі три роки буде залежною від МВФ

Інфляція досягне 10%, а економічне зростання лише 2%. У Світовому банку відкоригували макроекономічний прогноз для України на 2017 рік.

У 2016 році дефіцит бюджету зріс майже вдвічі

Економіка України стабілізувалася і почала рости, але дуже повільними темпами, констатують у Світовому банку. Так в 2016 році зростання склало лише 2,3%. Але, з огляду на те, що за 2014-2015 роки економіка впала на 16%, ця цифра не дуже радує.

Разом з ростом економіки виріс і дефіцит державного бюджету з 1,2% у 2015 році до 2,2% у 2016-му. У Світовому банку пов'язують це зі зменшенням розміру єдиного соціального внеску та, як наслідок, зростанням дефіциту Пенсійного фонду, який, за підсумками минулого року, склав 5% від ВВП.

Чи не єдиним втішним показником в 2016 році було зростання інвестицій в основний капітал.

«Реформи в 2016 році допомогли збільшити інвестиційну активність. Вперше за 10 років ми маємо зростання інвестицій в основний капітал на рівні 20%. Це найвищий показник з 2007 року. І це говорить про те, що поступово, здійснюючи реформи, ми можемо досягати відновлення інвестиційної активності», - заявила під час презентації нового економічного огляду і макроекономічного прогнозу для України економіст представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Анастасія Головач.

Зростання економіки не перевищить 2%

Що стосується прогнозів на поточний рік, то у Світовому банку не поспішають обнадіювати українців. Зокрема темпи економічного зростання залишаться в 2017 році на рівні 2%. Хоча в уряді розраховують, що зростання економіки цього року складе близько 3%.

«Вугільна і торгова блокада з неконтрольованими територіями на Сході України впливатиме на два основних сектори - це металургія та енергетика. Тому наш прогноз економічного зростання на 2017 рік залишається помірним, в розмірі 2%. Однак прискорення реформ може посилити економічне зростання до 4% в наступні два роки», - пояснив провідний економіст представництва Світового банку в Україні, Білорусії та Молдові Фарук Хан.

 

державний бюджет, дефіцит бюджету, економічне зростання, прогноз, Світовий банк, інфляція, макроекономічні показники

Можливе скорочення експорту сталі і збільшення імпорту вугілля може також привести до зростання дефіциту поточного рахунку до 4,1% ВВП.

Щоб зробити економічне відновлення стабільним і прискорити економічне зростання, в середньостроковій перспективі потрібно прискорити реалізацію пенсійної та земельної реформ, реформ охорони здоров'я та енергетичного сектора, вважають у Світовому банку.

У 2017-му кредитування відновиться

Також, за прогнозами економістів СБ, в 2017 році варто очікувати підвищення цін на сировинні товари на зовнішніх ринках і, відповідно, поліпшення умов торгівлі, що теж дозволить прискорити зростання економіки.

«Ми також очікуємо, що позитивні наслідки почнуть давати ті реформи, які здійснювалися в 2016 році. Завершення процесу очищення банківської системи в середньостроковій перспективі має допомогти відновити кредитування», - зазначила Анастасія Головач.

Варто зазначити, що сьогодні, 4 квітня, Міністерство фінансів вже підписало з Німецьким банком розвитку KfW одну з програм кредитування малого і середнього бізнесу на суму 300 млн грн.

Дефіцит бюджету зросте до 3,1% від ВВП, а інфляція складе 10%

Разом з тим в 2017 році фіскальні ризики залишаться значними. За прогнозами Світового банку, в поточному році дефіцит бюджету виросте до рівня 3,1% від ВВП.

«У 2017 році ми прогнозуємо бюджетний дефіцит на рівні 3,1% від ВВП. Це станеться переважно в результаті збільшення мінімальної заробітної плати, а також тиску з боку великого дефіциту Пенсійного фонду», - підкреслив Фарук Хан.

Підвищення мінімальної зарплати також погіршило прогноз щодо інфляції на 2017 рік.

"Ми прогнозуємо інфляцію на рівні 10%", - повідомила Анастасія Головач.

Держборг досягне майже 90% від ВВП

Серед негативних прогнозів і зростання державного боргу з 81% від ВВП до майже 89%, не в останню чергу в зв'язку з витратами, пов'язаними з націоналізацією "ПриватБанку".

«Важливим завданням уряду є зниження рівня державного боргу в середньостроковій перспективі хоча б до 70% від ВВП. Для цього потрібно, щоб дефіцит бюджету поступово знижувався до 2% до 2020 року. А досягти цього можна лише системними реформами передовсім у пенсійній сфері, в сферах охорони здоров'я, освіти і соціального забезпечення», - зазначила Анастасія Головач.

Без зовнішніх кредитів буде складно

У банку відзначають, що без комплексного підходу до реформ у бюджетній сфері Україна і надалі буде змушена збільшувати ставки податків і скорочувати витрати і збільшувати запозичення на внутрішньому ринку.

А з огляду на те, що протягом 2017-2019 років Україні доведеться щорічно повертати близько 7 млрд доларів за зовнішніми боргами, нашій країні, за прогнозами Світового банку, і в подальшому буде потрібно додаткове зовнішнє фінансування. Тому продовження співпраці з МВФ та іншими міжнародними кредиторами буде залишатися важливим для відновлення міжнародних резервів і зростання довіри інвесторів, впевнені у Світовому банку.

Водночас макроекономічний прогноз на наступні два роки більш оптимістичний.

Згідно з оновленими прогнозами, зростання економіки України в 2018 році складе 3,5%, в 2019 році - 4%. Дефіцит держбюджету, за оцінками СБ, складе 2,6% в 2018 році і 2,4% ВВП в 2019 році. Державний борг складе 83,5% в 2018 році і 75,9% в 2019 році.

Однак це за умови системного реформування вищезазначених сфер.

Інфляція досягне 10%, а економічне зростання лише 2%. У Світовому банку відкоригували макроекономічний прогноз для України на 2017 рік.
У 2016 році дефіцит бюджету зріс майже вдвічі
Економіка України стабілізувалася і почала рости, але дуже повільними темпами, констатують у Світовому банку. Так в 2016 році зростання склало лише 2,3%. Але, з огляду на, що за 2014-2015 роки економіка впала на 16%, ця цифра не дуже радує.
Разом з ростом економіки виріс і дефіцит державного бюджету з 1,2% в 2015 році до 2,2% в 2016-м. У Світовому банку пов'язують це зі зменшенням розміру єдиного соціального внеску та, як наслідок, зростанням дефіциту Пенсійного фонду, який, за підсумками минулого року, склав 5% від ВВП.
Чи не єдиним втішним показником в 2016 році було зростання інвестицій в основний капітал.
«Реформи в 2016 році допомогли збільшити інвестиційну активність. Вперше за 10 років ми маємо зростання інвестицій в основний капітал на рівні 20%. Це найвищий показник з 2007 року. І це говорить про те, що поступово, здійснюючи реформи, ми можемо досягати відновлення інвестиційної активності », - заявила під час презентації нового економічного огляду і макроекономічного прогнозу для України економіст представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Анастасія Головач.
Зростання економіки не перевищить 2%
Що стосується прогнозів на поточний рік, то у Світовому банку не поспішають обнадіювати українців. Зокрема темпи економічного зростання залишаться в 2017 році на рівні 2%. Хоча в уряді розраховують, що зростання економіки в цьому році складе близько 3%.
«Вугільна і торгова блокада з неконтрольованими територіями на Сході України впливатиме на два основні сектори - це металургія та енергетика. Тому наш прогноз економічного зростання на 2017 рік залишається помірним, в розмірі 2%. Однак прискорення реформ може посилити економічне зростання до 4% в наступні 2 роки », - пояснив провідний економіст представництва Світового банку в Україні, Білорусії та Молдові Фарук Хан.
Можливе скорочення експорту сталі і збільшення імпорту вугілля може також привести до зростання дефіциту поточного рахунку до 4,1% ВВП.
Щоб зробити економічне відновлення стабільним і прискорити економічне зростання, в середньостроковій перспективі потрібно прискорити реалізацію пенсійної та земельної реформ, реформ охорони здоров'я та енергетичного сектора, вважають у Світовому банку.
У 2017-му кредитування відновиться
Також за прогнозами економістів СБ в 2017 році варто очікувати підвищення цін на сировинні товари на зовнішніх ринках і, відповідно, поліпшення умов торгівлі, що теж дозволить прискорити зростання економіки.
«Ми також очікуємо, що позитивні наслідки почнуть давати ті реформи, які здійснювалися в 2016 році. Завершення процесу очищення банківської системи в середньостроковій перспективі має допомогти відновити кредитування », - зазначила Анастасія Головач.
Варто зазначити, що сьогодні 4 квітня Міністерство фінансів вже підписало з Німецьким банком розвитку KfW одну з програм кредитування малого і середнього бізнесу на суму 300 млн грн.
Дефіцит бюджету зросте до 3.1% від ВВП, а інфляція складе 10%
Разом з тим в 2017 році фіскальні ризики залишаться все ж значними. За прогнозами Світового банку в поточному році дефіцит бюджету виросте до рівня 3.1% від ВВП.
«У 2017 році ми прогнозуємо бюджетний дефіцит на рівні 3.1% від ВВП. Це станеться в основному в результаті збільшення мінімальної заробітної плати, а також тиском з боку великого дефіциту Пенсійного фонду », - підкреслив Фарук Хан.
Підвищення мінімальної зарплати також погіршило прогноз по інфляції на 2017 рік.
"Ми прогнозуємо інфляцію на рівні 10%", - повідомила Анастасія Головач.
Держборг досягне майже 90% від ВВП
Серед негативних прогнозів і зростання державного боргу з 81% від ВВП до майже 89%, не в останню чергу, в зв'язку з витратами пов'язаними з націоналізацією Приватбанку.
«Важливим завданням уряду є зниження рівня державного боргу в середньостроковій перспективі хоча б до 70% від ВВП. Для цього потрібно, щоб дефіцит бюджету поступово знижувався до 2% до 2020 року. А досягти цього можна лише системними реформами в першу чергу в пенсійній сфері, в сфері охорони здоров'я, у сфері освіти і в сфері соціального забезпечення », - зазначила Анастасія Головач.
Без зовнішніх кредитів буде складно
У банку відзначають, що без комплексного підходу до реформ в бюджетній сфері України і надалі буде змушена збільшувати ставки податків і скорочувати витрати і збільшувати запозичення на внутрішньому ринку.
А з огляду на те, що протягом 2017-2019 років Україні доведеться щорічно повертати приблизно 7 млрд доларів за зовнішніми боргами, нашій країні за прогнозами Світового банку і в подальшому буде потрібно додаткове зовнішнє фінансування. Тому, продовження співпраці з МВФ та іншими міжнародними кредиторами буде залишатися важливим для восстано

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Часто ранок починається з занепаду сил і дратівливості Це наслідки неправильного режиму дня
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія буде на високому рівні, і ви будете готові приймати ви....
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість будуть на піку, що зробить вас неперев....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл прогнозує, що 18 квітня 2024 року може принести цікаву інформацію, важливу для майбутньог....
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
У гороскопі на 18 квітня 2024 року Тамара Глоба рекомендує зберігати позитивний настрій та бути готовими до мо....
більше матеріалів
/-0,28008890151978-/ /-pc-/
Top