counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Автомобілі з іноземною реєстрацією - страхова "бомба на колесах"


Переглядів: 2694


Автомобілі з іноземною реєстрацією - страхова бомба на колесах

Автомобілі з іноземною реєстрацією, яких стає все більше в Україні, потрапляють в аварії на дорогах з такою ж частотою, як і інші авто.

За інформацією авторів законопроекту №5567 про спрощення транзиту і тимчасового ввезення автомобілів з-за кордону, на території України перебуває вже майже 1,5 млн авто-іноземців, правовий статус яких поки не встановлений.

Причому, за даними Державної фіскальної служби, 32 тис. з них перебувають у країні з порушенням термінів виїзду. І, швидше за все, більшість з таких автомобілів не застраховані ні закордоном, ні в Україні.

Беручи до уваги таку кількість автомобілів з іноземною реєстрацією, саме час дізнатися - а як же застраховані їх власники на випадок ДТП?

Без страховки автомобіль не пропустять на територію України

«Для в'їзду на територію України автовласник, машина якого зареєстрована в іншій країні, зобов'язаний мати сертифікат міжнародного автомобільного страхування «Зелена карта» на весь термін перебування в нашій країні або внутрішній договір страхування цивільно-правової відповідальності», - пояснив заступник начальника управління страхування транспортних ризиків страхової компанії Юрій Фідасюк.

Тоді в разі, якщо такий автомобіль постраждав в аварії або став її винуватцем, на території України ні його власнику, ні іншому учаснику ДТП хвилюватися не варто. Адже якщо у винного водія є поліс «Зелена карта», то гарантійні виплати здійснює Моторне (транспортне) страхове бюро України. Зокрема, в разі заподіяння шкоди майну потерпілих - це 100 тис. грн, а в разі заподіяння шкоди життю та здоров'ю потерпілих - 200 тис. грн.

Якщо ж у винного водія є поліс «автоцивілки», виданий українською страховою компанією, виплата здійснюється страховиком, який видав цей поліс. Оформити «автоцивілку» іноземець може терміном від 15 днів до 1 року. Її вартість дорівнює вартості звичайної "автоцивілки" в Україні і залежить від об'єму двигуна.

Поліс "автоцивілки" можуть придбати навіть власники незареєстрованих на території України автомобілів. Такі авто будуть застраховані за так званою 7-ю зоною - авто, зареєстровані в інших країнах.

«Пересічникам» без страховки нікуди

Однак не все так просто, як здається на перший погляд.

Директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко пояснює, що в українців, які завозять автомобіль на територію України з метою транзиту на 5-10 днів, вибору немає - авто обов'язково треба страхувати. Адже кожні 10 днів вони змушені перетинати кордон, а без страховки їх просто не пропустять.

А ось якщо автомобіль завозиться в Україну під приводом тимчасового ввезення, тут ситуація інша.

Терміном на 1 рік ввозити автомобіль на територію України можуть тільки українці, які постійно проживають за межами України, або іноземці. Послугами останніх і користуються ті, хто хоче їздити на іноземному автомобілі, не заплативши мита.

Більшість тимчасово ввезених автомобілів їздять Україною без страховки

Назаренко пояснює, що найчастіше такі автомобілі оформляють на, умовно кажучи, студентів-іноземців і малозабезпечених громадян з сусідніх країн, які за кілька сотень доларів погоджуються перегнати авто.

«Ці іноземці перетинають кордон і передають право керування іншій людині. Без страховки такі автомобілі не пропустять через кордон, але ця страховка оформляється на тиждень. Тобто ця страховка через 7 днів закінчується. А, відповідно до закону, поліція України не має права вимагати від іноземних автомобілів бути застрахованими, так як закон про страхування говорить тільки про українські автомобілі. Тому ці автомобілі не страхуються», - заявив директор Асоціації.

Більше того, згідно із законом, іноземець протягом 10 днів має здати іноземний номер у сервісний центр МВС та отримати на рік український номер, а також застрахуватись. Але Назаренко запевняє, що добровільно це роблять одиниці. Відповідно, водій такого автомобіля, не понесе жодної відповідальності внаслідок ДТП, оскільки не буде значитись ні в базі МВС, ні митниці.

«Якщо він потрапить у ДТП або зіб'є людину, то власник цього автомобіля просто втече. А що може зробити поліція, вона зробить запит на митницю, чий це автомобіль, і виявиться, що цей автомобіль якогось, умовно кажучи, "Іона Флореску". І що ти тут поробиш?» - пояснив директор Асоціації.

Тому в такому випадку потерпілий, швидше за все, залишиться без компенсації, а винуватець ДТП не буде покараний.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Правильна енергетична обстановка в будинку понад усе Якщо ви відчуваєте, що у вас починалися якісь проблеми з ....
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
більше матеріалів
/-0,36387395858765-/ /-pc-/
Top