counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Результати «безкоштовної» медицини: половина українців продає майно або позичає, щоб оплатити лікування


Переглядів: 247


Результати «безкоштовної» медицини: половина українців продає майно або позичає, щоб оплатити лікування

97% українців платять за препарати, проходячи лікування амбулаторно або стаціонарно, а майже половина пацієнтів відмовляється від лікування, бо людям нічим його оплатити.

Такими є результати дослідження, проведеного в рамках проекту USAID «(Без)коштовна медицина» і виконаного Благодійним фондом «Пацієнти України» у квітні-вересні 2016 року.

Виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина зазначила, що фактично в Україні кожен пацієнт платить двічі - спочатку у вигляді податків, а потім - під час візиту до лікаря. Більш того, багато українців не знають про безкоштовні державні програми лікування та можливість отримувати безкоштовні ліки.

94% українців нарікають на дорожнечу лікарських препаратів

«Одне з основних питань в Україні - це висока вартість ліків, тому багатьом українцям доводиться приймати рішення: або відстрочити лікування, або здійснювати його тільки частково, або продати майно, щоб заплатити за ліки», - зазначає Директор Регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сьюзан К. Фріц.

Слова представниці міжнародної організації підтверджують і результати соцопитування - 94% респондентів відзначили, що медпрепарати надмірно дорогі. При цьому 48% пацієнтів скаржаться на підробки і неякісні ліки. 

безкоштовна медицина, гроші на ліковані, дорогі ліки, програма реінбурсації, безкоштовні лікиПопри це майже 50% людей відмовлялися від лікування через брак коштів. Стільки ж відкладали лікування на потім через фінансові обмеження. З цієї ж причини більш ніж 56% пацієнтів приймали тільки частину прописаних ліків, а 43% хворих довелося позичати кошти на лікування або продавати цінні речі або майно.безкоштовна медицина, гроші на ліковані, дорогі ліки, програма реінбурсації, безкоштовні ліки

Українці витрачають 3 млрд грн на рік на неефективні препарати

Також, згідно з опитуванням, майже 70% українців не звертаються до лікарів і займаються самолікуванням. А половина всіх хворих приймала ліки за порадами знайомих чи рекомендаціями в інтернеті.

«Тому не дивно, що 59% людей в країні купують ліки, що не довели свою ефективність. Українці витрачають половину коштів на ліки, які їм не потрібні», - зазначила Стефанишина.

Водночас аналіз 100 ліків, що найбільше продаються в аптеках, показав, що пацієнти щорічно витрачають понад 3 млрд грн на препарати, без яких можна було б обійтися, констатують у благодійному фонді.

безкоштовна медицина, гроші на ліковані, дорогі ліки, програма реінбурсації, безкоштовні ліки

Не поспішають українці в лікарні не в останню чергу і через недовіру до медиків. Серед опитаних таких половина.

«Також майже 40% учасників фокус-груп скаржились на непрофесіоналізм медперсоналу. І причиною цього є те, що лікарі не приділяють достатньої уваги пацієнту, вони не пояснюють, чому прописали пацієнтові той чи інший препарат. Проблема ще й у тому, що в лікарнях лікарі перепродують пацієнтам ліки, куплені за державний рахунок», - пояснила Стефанишина.

Пацієнти не знають, які ліки в лікарнях мають бути безкоштовними

Щоб просвітити громадян, благодійники створили сайт http://eliky.in.ua/, на якому розміщена вся інформація про списки і наявність ліків, що закуповуються державою в рамках більш 30 програм МОЗ.

Також МОЗ розробило проект наказу, який зараз оприлюднений для громадського обговорення. Згідно з ним, планується зобов'язати всі медустанови вивішувати на інформаційних стендах в холі список наявних у лікарні препаратів, які повинні надаватися пацієнтам безкоштовно. До речі, міністерство нещодавно втричі скоротило список цих препаратів.

У Європі 80% всіх ліків реалізуються через програми реінбурсації

Однак державні закупівлі - це добре, а реінбурсації ще краще, вважає Стефанишина.

В Україні одна з таких програм «Доступні ліки» має стартувати з 1 квітня. Відповідно до неї держава буде повністю або частково компенсувати вартість ліків пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою і діабетом II типу. Правда, чи запрацює ця програма вже з 1 квітня, невідомо.

Але в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун зазначила, що програма в будь-якому випадку буде розширюватись.

«Щороку список ліків, які беруть участь у програмі з реінбурсації, ми будемо розширювати. В інших країнах Європи 80% всіх ліків реалізуються через програми реінбурсації, і ми будемо намагатися до цього йти», - зазначила вона.

У МОЗ анонсували індивідуальний підхід до пацієнтів

Також МОЗ на наступні 5 років розробило нову стратегію лікарських засобів. У ній акцент зроблений на індивідуальному підході до кожного пацієнта.

«Зараз ми закуповуємо дуже велику кількість одного препарату за конкретною програмою, але ми не знаємо, чи є цей препарат правильним для кожного пацієнта, який підпадає під цю програму. Адже лікування людей, що мають однакові захворювання, може відрізнятися. Тому замість того, щоб закуповувати багато ліків одного типу, ми повинні персоніфікувати ці закупівлі. Це вже має бути на рівні лікаря. Лікар виписує препарат пацієнту, і держава повинна його ним забезпечити», - пояснила в.о. міністра.

Перші кроки в цьому напрямку планують зробити вже цього року і почнуть з первинної ланки медичної допомоги. Та й саму первинну ланку мають перевести в рамки страхової медицини вже цього року. Але коли ж пацієнтам можна буде укладати договори з лікарями, до цього часу невідомо.

Закони ухвалюють, але не виконують

Однак, як показує практика, навіть ухвалені й чинні документи ще не гарантують їх виконання.

Зокрема з 1 січня 2017 року в Україні діє закон, який передбачає, що всі якісні ліки, які зареєстровані в ЄС, США, Канаді тощо, проходять майже автоматичну реєстрацію в Україні.

«Тобто це 17 днів, коли наш державний експертний центр просто перевіряє, чи зареєстровані ці ліки в цих країнах, і пускає їх в Україну. Але цей закон досі нормально не працює. Є державний експертний центр, є чиновники, у яких все життя була звичка реєструвати ці лікарські засоби за великі гроші, і, звичайно, їм не подобається цей закон», - обурюється виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.

Тому, коли ж реально запрацює хоч якась частина медичної реформи, прогнозувати рано. Залишається сподіватися, що до того часу та половина українців, яка ще вірить медикам і ходить у лікарні, не почне займатися самолікуванням.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,32871198654175-/ /-pc-/
Top