counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Новий Трудовий кодекс: запізнився на 3 години, розповів про зарплату - звільнений


Переглядів: 1717


Новий Трудовий кодекс: запізнився на 3 години, розповів про зарплату - звільнений

Робочих зможуть не тільки знімати на відео, але й слухати їхні телефонні розмови. А за розголошення інформації про розмір зарплати - звільнити. Такі норми прописані в новому Трудовому кодексі, який парламент вже розглянув у першому читанні.

"Незалежні профспілки звернулися до нас із вимогою проведення публічних слухань щодо Трудового кодексу, який вже підготовлений до другого читання. Робоча група при комітеті працювала майже рік над законопроектом, який у березні поточного року було винесено на розгляд депутатів комітету. В результаті нами підготовлений цілий том правок до другого читання ", - заявила народний депутат України фракції "Самопоміч" та член Комітету з питань соціальної політики Наталія Веселова.

За її прогнозами, кодекс буде винесений на розгляд парламенту у другому читанні найближчим часом. Але він викликав резонанс не тільки в Україні, але і в Європі. Так, за її словами, у європейських колег викликають питання так звані дискримінаційні норми.

Трохи історії

Нагадаємо, що сам проект Трудового кодексу був зареєстрований у Верховній Раді ще 27 грудня 2014 року за номером 1658.

Як наголошується в пояснювальній записці, Трудовий кодекс покликаний привести законодавство України у трудовій сфері у відповідність до європейських стандартів і реалій сьогодення.

Чинний в Україні Кодекс законів про працю (КЗпП) прийнятий ще 10 грудня 1971 року і набув чинності з 1 червня 1972 року. У липні 2015 року на той час ще прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав парламентську коаліцію підтримати проект нового Трудового кодексу. За словами прем'єра, в країні не зможе розвиватися сучасний ринок праці до того часу, поки  діятиме система працевлаштування Радянського Союзу.

У першому читанні проект Трудового кодексу був прийнятий 5 грудня 2015 року. Тоді за нього проголосували 258 нардепів. Сам документ складається з дев'яти книг (368 статей), а також прикінцевих та перехідних положень.

Відповідно до законопроекту, вже існуючі права і свободи працівників звужуватися не будуть, умови захисту праці жінок і молоді будуть підвищені, а дитяча і примусова праця реально заборонена. Передбачається також відсутність дискримінації працівників за ознаками статі, раси, політичних переконань та інших обставин, визначених у статті 24 Конституції України.

Ближче до Європи

Нова редакція Трудового кодексу адаптована до європейського і міжнародного трудового законодавства.

Так, законопроект дає можливість працівникові, який працює за строковим трудовим договором, звільниться за власним бажанням.

Також в разі неоднозначного трактування прав працівника або роботодавця, коли є можливість прийняття рішення на користь того або іншого, рішення приймається на користь працівника.

Передбачено, що акти трудового законодавства регулюють відносини з дня набрання ними чинності і не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують матеріальну та дисциплінарну відповідальність особи.

 Головна новація - трудовий договір

Роботодавці зобов'язані будуть укладати трудовий договір. Варто підкреслити, що голова парламентського Комітету з питань соціальної політики Людмила Денисова, представляючи проект Трудового кодексу в першому читанні, запевнила, що з часу його прийняття роботодавці зобов'язані будуть укладати трудовий договір тільки в письмовій формі, що має гарантувати обов'язкове працевлаштування осіб.

«Це забезпечить працівникові гарантію щодо його умов праці, оплати праці, матеріального забезпечення, що надає більший захист його прав», - вважає Денисова.

Також, за словами Денисової, проектом Кодексу передбачається заборона вносити зміни до трудового договору без згоди працівника. Жінкам з дітьми, пенсіонерам, особам з обмеженими можливостями роботодавець повинен надати можливість самостійно визначити графік роботи, зокрема й у формі роботи на дому.

Доплати за роботу вночі і понаднормово, відпустка стане більшою

Кодексом також передбачено збільшення розміру доплати за роботу в нічний час з 20 до 30%. Втричі більше за звичайну норму заплатять за понаднормові години. Нині це подвійний розмір.

Також буде підвищено розмір вихідної допомоги при звільненні працівника - в разі наявності стажу роботи до 5 років - у розмірі однієї середньомісячної зарплати, до 10 років - в подвійному розмірі, понад 10 років - у потрійному розмірі.

Пропонується збільшити з 24 до 28 календарних днів строк мінімальної щорічної відпустки. Також проектом Кодексу гарантується, що звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років, можливо тільки в разі ліквідації підприємства.

Депутати побоялися сексменшин?

Норму про недискримінацію сексменшин у Трудовому кодексі, коли проект розглядали в першому читанні, парламентарії не підтримали.

Варто відзначити, що внесення недискримінації прав працівників залежно від сексуальної орієнтації в проект закону  є одніє з вимог ЄС для лібералізації візового режиму з Євросоюзом.

Норма про 40-годинний і 5-денний робочий тиждень у новому Кодексі залишається. Також депутати не змінювали норму про випробувальний термін, тривалість якого не може перевищувати 3 місяців.

У новій редакції Трудового кодексу вводиться ще поняття надомної роботи.

А ще роботодавець матиме право контролювати виконання працівниками трудових обов'язків, зокрема з використанням технічних засобів, якщо це обумовлено особливостями виробництва, обов'язково попередивши працівників про застосування цих засобів.

За вами стежитимуть!

Саме цю норму вважає дискримінаційною народний депутат від "Свободи" Юрій Левченко.

"Це дозволить не тільки фіксувати на відео всі дії робітника, а й, по суті, незаконно застосовувати прослуховування... дискримінаційною є також норма, коли за розголошення "фінансової таємниці", тобто навіть за розголошення інформації про зарплату, робочий може бути звільнений роботодавцем. У новому Трудовому кодексі з шести до трьох скорочується кількість підстав, коли звільнити працівника можуть лише за погодженням з профспілками. Це говорить про те, що права трудових профспілок урізують", - зазначив він.

У свою чергу, експерт Всеволод Степанюк зазначив, що за своєю суттю нова редакція Кодексу захищає права не робочих, а роботодавців.

"Можна впевнено закреслити слово "Трудовий", замінивши його на "Кодекс роботодавця"... Адже робочого можна звільнити за запізнення на три години, за нібито неякісне виконання своїх трудових обов'язків. Одночасно в документі є норма про те, що в разі звільнення особа може чотири місяці отримувати матеріальне утримання від роботодавця, шукати нову роботу в робочий час. І таких норм, що суперечать одна одній, у документі багато", - вважає він.

На думку Степанюка, проект Трудового кодексу в такій редакції треба було відхилити ще при розгляді в першому читанні. Він вважає, що документ суперечить нормам Конституції та урізує соціальні права громадян.

Зорян Кісь - експерт з Freedom House - також критично оцінив проект Трудового кодексу, назвавши його документом в інтересах олігархічних груп.

При цьому Михайло Волинець - голова Конфедерації вільних профспілок - нагадав, що неодноразово звертався з письмовими скаргами до Світової організації праці.

"Ми в черговий раз зараз готуємо звернення, щоб не допустити ухвалення цього Трудового кодексу, який не враховує права людей, трудящих... Адже роботодавець отримує одноосібне право визначати все, починаючи від обсягу роботи, закінчуючи розміром зарплати, без позиції профспілок", - підкреслив він.

"У разі ухвалення Трудового кодексу з України поїдуть усі, хто ще не виїхав, це диверсія проти України", - резюмував Степанюк.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-1,4588668346405-/ /-pc-/
Top