counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Як українцям пропонують платити за газ по-новому. Плюси, мінуси і багато "знаків питання"


Переглядів: 2765


Як українцям пропонують платити за газ по-новому. Плюси, мінуси і багато знаків питання

28 березня 2017 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, під засідання затвердила тарифи на послуги транспортування і розподілу природного газу за новою методологією.

Вона передбачає, що українці повинні тепер окремо платити за використаний газ і окремо за його розподіл і транспортування до будинку.

Експерти впевнені, таке нововведення призведе до подорожчання блакитного пального для споживачів.

Замість однієї платіжки - дві

Згідно з постановою Кабміну, з 1 жовтня 2015 року для побутових споживачів діє середня роздрібна ціна на газ 6879 грн за 1000 куб. м.

13% від цієї ціни становлять витрати на транспортування і розподіл природного газу, уточнили в НКРЕКП.

 транспортування газу, розподіл газу, вартість транспортування газу, нова методика, НКРЕКП, як платити за газ по новому

Такий метод розрахунків споживання газу, який діє в країні вже більше ніж півтора року, вважають непрозорим, тому ще минулого року взялися за розробку нової методики, згідно з якою оплата за газ як для побутових, так і для промислових споживачів складатиметься з двох частин.

«Рахунок на поставку газу буде розділений. Якщо зараз ми отримуємо рахунок, в якому в тариф на газ включена ціна на газ як товар і включені послуги з його транспортування та постачання до вас як до споживача, то в цьому випадку ці послуги з постачання і транспортування будуть виділені в окремий рахунок або окремий рядок у рахунку. Ці платежі будуть мати постійний характер, тобто вони не будуть змінюватися в залежності від обсягів газу, який ви споживаєте», - пояснив експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

Користуєшся, не користуєшся - плати!

Саме така методика діє в Європейському Союзі, вона передбачена "Третім енергетичним пакетом", а оскільки Україна підписала угоду про асоціацію, то повинна гармонізувати своє законодавство з європейським, констатує експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич.

Новий тариф передбачає оплату послуг компаній, які забезпечують обслуговування газових мереж, рівними частинами протягом року. На сьогодні в зимовий період відповідна плата значно вища, ніж влітку, хоча газова мережа експлуатується цілий рік.

«Нова методика дозволяє забезпечити рівномірне надходження коштів за послуги оператора ГРС, зокрема в літній період, який є найбільш сприятливим для забезпечення стабільної роботи, обслуговування трубопроводів, проведення профілактичних і ремонтних робіт», - сказано в постанові.

Тариф залежатиме від регіону і типу лічильника

Вартість же транспортування і розподілу газу залежатме від регіону, в якому проживає споживач, і від потужності встановленого в будинку лічильника.

«Таким чином відбувається прив'язка до довжини газових мереж у кожному регіоні. Звідси буде виходити тариф, а вже сам тариф коригуватиметься на потужність підключення», - пояснює Землянський.

«Це буде диференційовано в залежності від того, який обсяг газу пропускає ваш лічильник. Якщо, умовно кажучи, у вас діаметр труби більше або потужність лічильника більше, то ви платитимете більше, якщо менше - то менше. Ви можете навіть не користуватися газом, але все одно повинні платити», - уточнив експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич.

Для кожного споживача вартість буде розраховуватися за формулою, яка прописана в постанові НКРЕКП.

Так, жителі багатоквартирного будинку, в якому встановлена ​​тільки газова плита, платитимуть однакову вартість по абонплаті, розказує експерт.

А ось у будинках з індивідуальним підключенням абонплата залежатиме від потужності встановленого лічильника.

Сума в платіжці за газ виросте

За інформацією НКРЕКП, 54% від загальної кількості абонентів і 80% від загального споживання в країні здійснюється через лічильники типу G4.

Для таких споживачів абонплата за розподіл і транспортування газу складе на місяць в середньому 92 грн, порахували в НКРЕКП.

транспортування газу, розподіл газу, вартість транспортування газу, нова методика, НКРЕКП, як платити за газ по новому

За інформацією регулятора, новий підхід до розрахунків споживання газу дозволить знизити суму, яку побутовий споживач отримуватиме взимку за використаний газ.

Але експерти з такою думкою не згодні.

Заступник начальника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк стверджує, що за новими тарифами українцям доведеться платити в півтора разу, а в деяких випадках і в 20 разів дорожче від нинішнього.

За його підрахунками, для киян, у яких стоїть газовий котел і лічильник типу G6, абонплата без ПДВ складе 193 грн на місяць, з ПДВ - 234 грн.

На рік це понад 2300 грн, хоча на сьогодні за розподіл 2500 м3 газу киянин платить 1420 грн на рік.

Ще більше зросте плата за розподіл газу при наявності газової плити. Якщо зараз у Києві це 4 грн на місяць, то за новими тарифами буде 77 грн на місяць, пише Хабатюк. Тобто збільшення майже в 20 разів.

Тариф буде вище для абонентів без лічильників

Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський впевнений, що найбільше в цій ситуації постраждають ті, хто користується газовими плитами, особливо без лічильника.

«У кого не встановлено лічильник, той платитиме більше, тому що їм будуть нараховувати по максимуму», - вказує експерт.

А ось вигідними нові тарифи будуть для тих, хто споживає багато газу, бо навіть якщо вони використовують більше газу, то за транспортування все одно заплатять фіксовану суму. Виходить, тут економити марно.

Селяни платитимуть більше, ніж жителі міст

З оприлюднених НКРЕКП тарифів виходить, що найдорожче за транспортування газу до своїх домівок платитимуть жителі Тернопільської та Закарпатської областей.

Саме для ВАТ «Закарпатгаз» (майже 4 коп. за кубометр на годину) і ПАТ «Тернопільгаз» (трохи більше 3 коп. За кубометр на годину) НКРЕКП затвердила найвищі тарифи на послуги розподілу природного газу для побутових споживачів.

«Тому що від одного споживача до іншого досить велика відстань, а мережу треба утримувати. А якщо у вас на газопроводі поряд кілька будинків або розташування будинків досить густе, там буде дешевше. Тобто тариф залежить від протяжності газових мереж», - пояснив експерт.

Разом з тим жителі Тернополя платитимуть втричі менше, ніж жителі області (тариф для ПАТ «Тернопольміскгаз» - трохи більше 1 коп. за кубометр на годину).

Тобто виходить, що в селах, де густота населення і, до речі, достаток місцевих жителів в сотні разів менше, ніж у містах, люди платитимуть за транспортування газу більше, ніж городяни. Де ж справедливість?

 транспортування газу, розподіл газу, вартість транспортування газу, нова методика, НКРЕКП, як платити за газ по новому

 Українці зможуть вибирати постачальника газу самостійно

А ось у НКРЕКП запевняють, що з часом вартість транспортування впаде, оскільки завдяки розділенню платежів і функцій, які стосуються поставок газу і обслуговування мереж, українці зможуть самостійно вибирати постачальника газу, що, в свою чергу, може посприяти зменшенню ціни через конкуренцію між постачальниками.

Але поки незрозуміло, як на практиці пересічний громадянин зможе торгуватися за дешевший газ із постачальником і як взагалі можна буде вибирати між гравцями ринку.

Незрозуміло також, чи будуть нові тарифи доповненням до вже чинної вартості газу або ж його віднімуть від нинішньої ціни газу. Але тоді НАК «Нафтогаз України» повинен переглянути вартість газу в бік зменшення.

Валентин Землянський припускає, що нова формула реально може запрацювати не раніше травня.

Поки ж, щоб постанова НКРЕКП, яка повинна почати діяти з 1 квітня, набула чинності, Кабміну потрібно скасувати нині чинний документ, яким встановлено єдиний тариф на споживання газу. Чого ще не зроблено.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
У натуральному камені закладено величезну силу та енергію природи Не використовувати цю силу було б дуже безгл....
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Багато хто не знає, що першорядною причиною успіху більшості людей є енергетика Хороша новина полягає в тому, ....
більше матеріалів
/-0,1674530506134-/ /-pc-/
Top