counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Борис Філатов: Краще нехай будуть іноземні фахівці, ніж вітчизняні злодії


Переглядів: 146


Борис Філатов: Краще нехай будуть іноземні фахівці, ніж вітчизняні злодії

Народний депутат Борис Філатов — особистість яскрава. Він завжди сміливо і колоритно коментує ті чи ті події. Багато чого знає. До того ж його ім'я часто називають, обговорюючи можливість переформатування чинної парламентської коаліції.

За спинами парламентарії пліткують: Філатов буде координатором переформатування. «Аналітична Служба Новин» (АСН) попросила самого фігуранта обговорень прокоментувати ці розмови. Думки парламентарій висловив настільки яскраво, що не захотілося їх скорочувати. Публікуємо повну версію розмови політика з АСН.

— Борисе Альбертовичу, найперше дозвольте запитання про можливість переформатування парламентської коаліції. Це обговорюють. Навіть кажуть, що ви будете координатором цього процесу.

— Хто це говорить таке?

— Ваші колеги, за спиною.

— Що значить — «координатором переформатування»? Дивіться, об'єктивно йдуть відцентрові процеси, а не стрімкі. Тому важко назвати причини.

— Подейкують, що в червні можливе переформатування.

— Це як у Томаса Гоббса Bellum omnium contra omnes — війна всіх проти всіх. Причин багато, але давайте на них особливо не загострювати увагу. Все це зрозуміло. Юлія Володимирівна (Тимошенко, — Прим. авт.), напевно, мріє стати прем'єр-міністром. Петро Олексійович (Порошенко, — Прим. авт.) намагається руками Юлії Володимирівни підбадьорити Арсенія Петровича (Яценюка, — Прим. авт.). Це — кубло. І вся країна має можливість спостерігати за всіма подіями у прямому ефірі. Спочатку Олег Валерійович склав свої повноваження (координатора коаліції, — Прим. авт.). А потім він сказав, що, напевно, таки залишиться. Та водночас вже Юлію Володимирівну ніби повинні були призначити. Ну, загалом, ось таке відбувається. Однозначно, вважаю, коаліція переформатується. Як? Ніхто не розуміє. Є такий сигнальний маячок. Це законопроект № 2300, що забороняє перехід із фракції у фракцію.

— Закріплення депутата за фракцією — імперативний мандат?

— Фактично так. Це те, що не вдалося зробити ні Віктору Медведчуку, ні Леоніду Кучмі, ні Юлії Тимошенко, ні Віктору Януковичу. Голосів у залі під цей законопроект немає. Його постійно намагаються протягнути. Та як хитро й підло вони це роблять! Вже поставили б його на голосування: провалили б — і відклали це питання в довгий ящик. А так, одного разу його поставили, до того ж, порушуючи регламент, він висвітився на табло, і вже треба було за нього голосувати. А Гройсман (в останній момент, — Прим. авт.) зняв його. 23 квітня його повинні були внести до порядку денного, але його не було. Це дуже показовий маркер в цьому плані. Є люди, зокрема й Президент та лідери великих фракцій, які хочуть зацементувати чинне, досить потворне становище. А є ті, хто не хоче цього: зокрема мажоритарники, опозиційно налаштовані депутати, позафракційні і, як я їх називаю, «фракцієпозбавленці», групи «Відродження» та «Воля народу». Враховуючи позиції щодо законопроекту, про який ми говорили, можна зрозуміти: парламент переформатується. У кожного з депутатів, які не хочуть за нього голосувати, є десь в голові запасний варіант, думка стартонути кудись.

— Який вихід із цього становища? Глухий кут?

— Чому глухий кут? Я не бачу в цьому нічого страшного. Насправді коаліція була створена неприродно. Ми ж пам'ятаємо, як усе було. До прикладу, Арсеній Петрович говорив: «Я більше взяв голосів». А Петро Олексійович: «Ні, не ти. Ми більше взяли, у нас є ще мажоритарники». Вони довго торгувалися. Насправді треба було відразу за рахунок цих гіперфракцій зліпити нормальну коаліцію. І не залучати туди умовно дрібніші. А вони створили велику коаліцію, яка є не функціонуючою. І нині, зверніть увагу, у «Народного Фронту» вже не 22%, а 3% (рейтинг, — Прим. авт.). Однозначно, це не відображає електоральний вибір народу. Тому вона скрізь і тріщить. Ходять розмови, що частина (депутатів, — Прим. авт.) хоче перетягнути до себе Порошенка і частину — подарувати Тимошенко. З іншого боку, в мене є колеги, дуже порядні люди (називати їх не хочу), і вони кажуть: «Ми на це все дивимося, але як не тепер, то у четвер плюнемо на все і підемо окремо працювати. Адже все, що відбувається всередині «Народного Фронту», нам не подобається. Зокрема позиція Мартиненка, Іванчука». Спрощуючи, якщо враховувати відцентрові тенденції у Верховній Раді, то вони існують не лише в парламенті, а й всередині кожної із фракцій. І нічого страшного в тому я не бачу, що буде нова коаліція з частини «Народного Фронту», патріотично налаштованих позафракційних депутатів з тієї ж Радикальної партії, з тієї ж «Самопомочі». Знову ж, Блок Петра Порошенка може дуже швидко посипатися. І ви чули про тенденції в «Ударі», про те, що 40 осіб з «Удару» вже майже «на вихід»? 40 чи ні — питання. Може бути 30. Що буде? Що було — бачили, що буде — побачимо. Але точно не треба говорити, що я все це задумав.

— Наскільки реальні дострокові вибори парламенту?

— Такі прогнози існують завжди. Є вони й нині. Все залежатиме від того, які відбуватимуться події. Якщо, умовно, Петро Олексійович подивиться і зрозуміє, що ніби виходу немає, доведеться оголошувати дострокові вибори. Все залежить від багатьох факторів: це і зовнішня загроза, і внутрішньополітична ситуація — у разі її погіршення треба буде каналізувати народний гнів. Замість того щоб шахтарі бігали по вулицях, сказати: «Ми вибори оголосили, йдіть на виборчі дільниці».

— Активно в кулуарах обговорюють і майбутні призначення в деяких відомствах. Кажуть, що портфелі активно ділять і сваряться?

— Звичайно, ділять і сваряться. Це ж видно і по телевізору. Подивіться, що відбувається в сесійній залі.

— Є інформація, що кандидатури іноземців розглядають знову.

— З одного боку, може це й непогано. З іншого, однозначно розуміємо, що це якесь зовнішнє управління.

— Прості люди, обговорюючи призначення іноземців, зчаста обурені.

— А простим людям треба пояснювати, що це — менеджери без корупційного минулого. Петро Перший — не найкращий приклад. Але були різні періоди, коли залучали іноземних фахівців. Вважаю, що краще нехай будуть іноземні фахівці, ніж вітчизняні злодії. Ви ж розумієте: той, хто дає гроші, повинен пильнувати їх. Невже американці, Євросоюз можуть дати гроші, щоб вся ця публіка їх розікрала? звичайно, вони будуть нав'язувати якихось своїх контролерів.

— Правда, що Військову доктрину пишуть американці і грузини?

— Не знаю. Доктрину не можуть писати американці і грузини. Вона базується на тому, хто є потенційним супротивником. У нас і так зрозуміло, яка це країна-агресор. Думаю, доктрину ми напишемо самі. А на стандарти НАТО давно потрібно переходити. Дмитро Ярош каже, що це не просто данина моді. Вони реально універсальні, життєздатні.

— Ваш прогноз, що буде на сході України?

— Я цього не знаю. Плани Путіна знає Путін.

— А як зараз почуває себе Дніпропетровськ і область?

— Як-як? У відчаї.

— Чому?

— Тому що новий губернатор — Чебурашка. Все. Поки що. Мені час до зали.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Часто ранок починається з занепаду сил і дратівливості Це наслідки неправильного режиму дня
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія буде на високому рівні, і ви будете готові приймати ви....
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість будуть на піку, що зробить вас неперев....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл прогнозує, що 18 квітня 2024 року може принести цікаву інформацію, важливу для майбутньог....
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
У гороскопі на 18 квітня 2024 року Тамара Глоба рекомендує зберігати позитивний настрій та бути готовими до мо....
більше матеріалів
/-0,247633934021-/ /-pc-/
Top