counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Чому український малий бізнес як і раніше нікому кредитувати


Переглядів: 73


Чому український малий бізнес як і раніше нікому кредитувати

В Україні отримати кредит на розвиток бізнесу практично нереально. Вимоги банків до позичальника іноді настільки жорсткі, що виконати їх представникам малого та середнього бізнесу фактично неможливо.

Більш того реально сьогодні в Україні кредитують бізнес лише близько десяти банків, і то більшим ступенем обслуговують лише своїх постійних перевірених клієнтів.

Та й самі кредити не настільки вигідні. Якщо підприємець бере гроші і віддає в заставу банку своє майно, тоді в рік йому доведеться віддати фінустанові 23-25% від отриманої суми тільки відсотків. Якщо ж застави немає, такий кредит обійдеться бізнесменові в 26-30% річних.

З огляду на обставини, не дивно що кредитний портфель малого та середнього бізнесу в Україні становить лише 45 млрд. Грн. А це всього близько 6% від загального кредитного портфеля юридичних осіб, підрахували в Асоціації банківських експертів малого і середнього бізнесу SME Banking Club.

Директор з розвитку асоціацію Олексій Саяпин заявив, що в цю статистику не включена частина підприємців, які кредитуються як фізичні особи або в прихованих формах.

«Ці 45 мільярдів, це трохи менше 6%, десь 5,4%, від загального кредитного портфеля юридичних осіб в Україні. Чи достатньо це для малого і середнього бізнесу? Очевидно, немає », - розповів він.

Експерт зазначив, що основними проблемами для банківської системи в цьому контексті є відсутність застав у бізнесу, відсутність його прозорості і прозорій фінансовій звітності.

«Напевно, це буде змінюватися. Я впевнений, що буде змінюватися », - підкреслив експерт.

Без комплексної підтримки виробників на законодавчому рівні проблему не вирішити, впевнений Саяпин.

У той же час банкір, експерт з питань фінансування Анна Сидорова впевнена, що основними причинами, чому банки не бажають кредитувати малий бізнес - це відсутність дешевої ресурсної бази, простіше кажучи дешевих грошей, великі ризики, яким банки піддаються з клієнтами.

І взагалі, закладених відсотків, мало для того що б покрити всі витрати на видачу кредиту, заявила Сидорова.

«Кредитування малого бізнесу дуже трудомістка процедура. Якщо це здійснювати за технологією PC, вона передбачає аналіз клієнта, фінансового стану, бізнес-план, виїзд до клієнта, співбесіду з клієнтом, співбесіда з друзями, колегами, сусідами. А маржа для банку досить мала », - пояснила вона.

У той же час фінансист пояснила, що склалася в країні, призвела до зміни фінансового стану клієнтів, їх платоспроможності і відсутності офіційних доходів.

«Найголовніше - відсутність забезпечення клієнтів. Якщо воно є, то вони з дуже невеликою охотою готові давати його в заставу, тому що ми знаємо про великий відсоток безповоротних іпотек або іншого майна клієнтів, які залишилися в банках, в тому числі в банках, які сьогодні знаходяться під Фондом гарантування », - пояснила вона.

Керівник Київської філії Клубу ділових людей Антон Матіяш вважає, що в Україні потрібно створювати виробничий бізнес, який би міг конкурувати на європейських ринках. Це з його слів, допоможе вийти з кризи.

Він додав, що в Україні є достатньо внутрішніх інвесторів, які готові вкладати гроші в перспективний бізнес.

«У людей є гроші, є потреба їх інвестувати. Інвестувати в банки - не завжди вигідно через обставини, які склалися в нашій країні. А ось інвестувати в бізнес - це цікаво », - сказав Матіяш.

Однак, за його словами, заснованими проблемами при отриманні фінансування є відсутність фінансової грамотності та зрозумілих для інвестора бізнес-моделей.

«Кажуть нам потрібні гроші, а скільки, куди вони підуть, цієї чітко прописаної моделі немає дуже чітко в структурі малого бізнесу», - розповів Матіяш.

Нагадаємо, днями прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав керівництво НБУ більше працювати над зниженням облікової ставки, яка в Україні становить 14%, в той час як Центробанк ЄС кредитує банки під 0%.

Наталія Лілова, Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,41384983062744-/ /-pc-/
Top