counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Гроші є, але ви тримайтесь. Чому фінансування держпрограм ще не гарантує житло бійцям АТО?


Переглядів: 103


Гроші є, але ви тримайтесь. Чому фінансування держпрограм ще не гарантує житло бійцям АТО?

У 2015 році державні органи освоїли лише трохи більше 45% коштів, виділених на забезпечення житлом учасників АТО, які втратили ноги, а в 2016 році - менше 64%.

Більше того, в Міністерстві соціальної політики та Службі АТО взагалі не знають, скільки в Україні учасників АТО без кінцівок, яким потрібне житло.

До такого висновку прийшли представники Рахункової палати, провівши аудит ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених для забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції і/або в забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок.

Рішення за результатами аудиту орган прийняв 31 січня 2017 року, оприлюднивши його на своєму сайті.

З виділених майже 64 млн грн витратили менше половини

Відповідна програма була розпочата урядом в 2015 році й, по суті, існує лише півтора року. Але цифри, оприлюднені Рахунковою палатою, м'яко кажучи, дивують.

Згідно з аудитом на 2015 і 2016 роки, на виконання зазначеної бюджетної програми щорічно виділялося по 63,9 млн грн. Однак використано було в 2015 році всього 29,3 млн грн, а в 2016-му - 40,8 млн грн. Причому невикористані кошти просто перерозподілили на інші програми.

Важко сказати, скільки учасників АТО цієї категорії реально потребує поліпшення житлових умов, але те, що чиновники забезпечують явно мізер, зрозуміло вже за статистикою.

У 2015 році було заплановано забезпечити житлом 51 людини з числа учасників АТО, а фактично забезпечено 48 осіб, у 2016 році із запланованих 57 осіб забезпечено житлом 53.

«Мінсоцполітики та Служба АТО не мали відомостей про учасників АТО, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок і вимагали забезпечення житлом», - йдеться в рішенні Рахункової палати.

Або реально не знають, або ж не хочуть вражаючу страхітливу статистику. Або ж на виділені з держбюджету кошти є інші плани.

Більше 32 млн грн витратили з порушенням закону

Як з'ясувалося в ході аудиту, 32,2 млн грн за цією бюджетною програмою було використано з порушенням законодавства. Зокрема протягом 2015-2016 років відбір житла для 19 учасників АТО був проведений не за найнижчою ціною 1 кв. м із запропонованих варіантів.

«При цьому в 2015 році для трьох учасників АТО відбір житла взагалі не проводився, а для трьох його здійснили в одного учасника торгів. У 2016 році для чотирьох учасників АТО відбір житла здійснено в одного учасника торгів, а для одного вибрано пропозицію з найвищою вартістю 1 кв. метра», - констатували в Рахунковій палаті.

Більш того, протягом цих двох років було закуплено 22 житлових приміщення на суму майже 14 млн грн для учасників АТО, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, в населених пунктах, де ті не проживали і не перебували на обліку.

Також в 2015-2016 рр. для 13 військовослужбовців було придбано житло без оздоблювальних внутрішніх робіт на загальну суму понад 10 млн грн. Це, як показав аудит, призвело до додаткових витрат коштів на виконання ремонтних робіт із місцевого бюджету м.Львова на загальну суму 510 тис. грн для трьох учасників АТО, а також власних коштів учасників АТО.

У Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській, Кіровоградській, Київській, Рівненській та Харківській областях розпорядники державних коштів від двох до дев'яти місяців з незрозумілих причин зволікали з передачею придбаного житла учасникам АТО.

А у Волинській, Львівській і Тернопільській областях відповідні органи купували житло військовослужбовцям з пошкодженими кінцівками, яке по квадратурі перевищувало визначені порядком норми. Однак за перевищені квадрати місцева влада доплати з військових не брала.

Наприклад, в 2015 році Волинською ОДА придбана квартира з перевищенням нормативної площі на 8,9 кв. м без витребування доплати на суму 109,4 тис. гривень.

Як наслідок, при придбанні трьох квартир допущено перевитрату коштів державного бюджету, за розрахунками, на загальну суму 224,4 тис. грн.

Маєш житло в іншому місті - не проблема, держава купить ще одну квартиру

У той же час в Рахунковій палаті зазначили, що через прогалини в законодавстві державні чиновники мають можливості маніпулювати виділенням житла. Зокрема, не заборонено придбання за державні кошти житла за місцем реєстрації особи, яка вже має нерухомість, але в іншому населеному пункті.

Разом з тим законодавчо не визначено, що означає «втрата функціональних можливостей нижніх кінцівок». Це призвело до того, що частина атовців, у яких були порушені функції нижніх кінцівок, через різне трактування цього поняття чиновниками не отримала житло.

Також законодавчо зазначено, що право отримати від держави житло мають лише ті учасники АТО, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок і перебувають на обліку за зареєстрованим місцем проживання.  У той же час ті військовослужбовці, які перебували на обліку за місцем служби, втратили право на забезпечення житлом.

Відповідне рішення Рахункова палата направила Кабінету міністрів, Міністерству соціальної політики і Державній службі України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції і рекомендувала виправити всі зазначені недоліки і порушеннями.

Правда, ні термінів, ні подальших дій, якщо зауваження не будуть виправлені, в рішенні не вказано. Так що все залежить від доброї волі уряду.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів
/-0,39333891868591-/ /-pc-/
Top