counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Багатотарифні лічильники: Як правильно платити за гарячу воду


Переглядів: 969


Багатотарифні лічильники: Як правильно платити за гарячу воду

У січні цього року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила тарифи на послуги центрального водопостачання та водовідведення для 54 ліцензіатів. 18 компаніям, які забезпечують подачу води, протягом року вартість піднімуть майже на 1 грн до 10,76 грн за кубометр, ще 36 ліцензіатам - на 37% до 12,54 грн за кубометр.

Тому населенню варто готуватися до інших цифр у своїх платіжках навпроти записів «водопостачання» і «водовідведення» або ж звикати економити воду.

Допомогти в цьому можуть лічильники. Самі прилади воду не економлять, однак сам факт їх встановлення стимулює до економії та дозволяє платити тільки за реально спожиті послуги.

В цілому по Україні засобами обліку споживання води обладнано близько 77% абонентів. Абонентам без лічильників доводиться платити за певними усередненими нормативами. У такому випадки оплачується і вода, яку хтось із сусідів витратив на полив саду під вікнами і яка втрачається в численних аваріях чи просто витікає з дірявих труб.

Вода, прохолодніша 40°С, вважається холодною

Але якщо звичайний лічильник може зафіксувати скільки холодної та гарячої води ви спожили, то якої якості були надані послуги доведеться визначати вже споживачеві.

Найчастіше в українців виникають скарги на гарячу воду, яка іноді не така вже й гаряча, а то і взагалі ледь тепла. До того ж, щоб досягти бажаної температури, її потрібно довго зливати. А це теж додаткові витрати.

Ще в 2005 році Кабміном було затверджено "Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення", в яких чітко зазначено, що «послуга централізованого гарячого водопостачання повинна оплачуватися в залежності від температури води, що надходить у приміщення».

Зокрема, якщо температура гарячої води нижча 40°С, за таку воду потрібно платити як за холодну. Якщо температура в межах 40-44ºС, плата за послугу зменшується на 30%, якщо 45-49ºС - на 10%, а якщо 50ºС і вище, оплачується 100% послуги.

Відповідним порядком також обмежується і час, за який вода повинна відповідати нормативній, тобто з холодною стати гарячою. На це відводиться 2 хвилини після відкриття крана.

Якщо протягом доби гарячої води не було більше шести годин, ціна повинна бути зменшена на 3,3% місячної плати за кожну добу, в яку були відхилення показників.

Для того щоб вам не нараховували повну вартість за неякісно надані послуги, варто звернутися із заявою до свого постачальника послуг. Представник компанії повинен приїхати до вас, заміряти температуру води і скласти акт.

Якщо постачальник послуги звернення проігнорує, споживач може сам скласти акт-претензію, запросивши в свідки двох сусідів, або звернутися до суду.

Багатотарифний лічильник вимірює не тільки кількість, але й температуру води

Щоб не виникало необхідності скаржитися постачальнику, можна встановити багатотарифний лічильник, який враховує не тільки обсяг спожитої води, а й її температуру. Якщо температура не відповідає нормі, лічильник рахує воду як холодну.

Таким чином, споживач може не платити за послугу з підігріву води, якщо вона йому не була надана або була надана не в повному обсязі або неналежної якості.

На сайті «Київенерго» зазначено, що заміна звичайного лічильника на багатотарифний коливається від 326 до 577 грн, а вартість самого лічильники стартує з 1600 грн. І хоча він дорожчий за звичайний лічильник, але після установки такого приладу платежі за гарячу воду скорочуються на 20-50%, відзначають експерти.

Зараз схожі лічильники використовують для обліку спожитої електроенергії в тому випадку, якщо споживач використовує електрику вночі, коли тариф нижчий.

Обмежень або заборони на встановлення багатотарифних лічильників в Україні немає. При покупці такого лічильника при ньому має бути сертифікат відповідності, без якого прилад просто не встановлять. Після установки лічильника організація, яка постачає гарячу воду, повинна опломбувати його і взяти на комерційний облік.

А ось встановлювати лічильники на воду рано чи пізно доведеться всім українцям. Так проектом закону «Про комерційний облік комунальних послуг», який вже пройшов у парламенті перше читання, передбачається обов'язкове встановлення квартирних лічильників на облік теплової енергії, гарячої та питної води в усіх багатоквартирних будинках та інших будівлях, де налічується більше одного споживача. Відповідно до закону, в житлових будинках встановлення лічильників має завершити до 1 жовтня 2018 року, в нежитлових - до 1 жовтня 2017 року.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,41846299171448-/ /-pc-/
Top