counter

Затверджено новий порядок перерахунку пенсій і соцдопомоги людям, які перебувають в інтернатах


Переглядів: 235


Затверджено новий порядок перерахунку пенсій і соцдопомоги людям, які перебувають в інтернатах

Уряд затвердив єдиний уніфікований Порядок перерахування і використання пенсійних коштів і соціальних допомог установам, в яких особи перебувають на повному державному забезпеченні.

Відповідні зміни до своєї постанови №269 від 04.03.2004 урядовці внесли на засіданні Кабінету міністрів 22 березня, передає кореспондент АСН.

Цим рішенням також затверджено типову форму заяви особи на перерахування коштів установі, де вона перебуває.

У Мінсоцполітики, яке і ініціювало відповідні зміни, відзначають, що ухвалене урядом рішення дозволить ввести єдині принципи перерахування і використання зазначених коштів, а також узгодити і оптимізувати чинне законодавство.

Згідно з українським законодавством, пенсіонерам, які перебувають на повному державному утриманні у відповідних установах, виплачується тільки 25% від призначеної пенсії, решта коштів із нарахованої пенсії перераховуються закладу, в якому вони утримуються.

У випадках, якщо розмір пенсії перевищує вартість утримання, пенсіонеру виплачується різниця між нарахованою пенсією і вартістю утримання. Однак ця різниця не повинна бути менше 25% від призначеної пенсії.

Воночас законодавчо закріплено, що в разі, якщо пенсіонер потрапив до установи, але у нього залишилися непрацездатні члени сім'ї, яких він утримує, до 50% його пенсії перераховується зазначеним членам сім'ї, а 25% - самому пенсіонерові.

Також лише половина призначеної пенсії виплачується дітям, які втратили годувальника і перебувають на повному державному забезпеченні. Інша частина пенсії перераховується на банківський рахунок установи, де ця дитина перебуває.

У свою чергу, інвалідам з дитинства, які перебувають на повному державному утриманні у відповідних установах, виплачується 25% призначеного розміру державної соціальної допомоги, решта витрачається на їхнє утримання.

Дітям-інвалідам, які перебувають в будинках-інтернатах або інших стаціонарних установах на повному державному утриманні, визначена державна соціальна допомога виплачується в розмірі 50%. Це не стосується дітей інвалідів-сиріт. Їм допомога виплачується в повному обсязі.

Лише 20% призначеного розміру державної соціальної допомоги отримують особи, які утримуються в державних установах і не мають права на пенсію.

Загалом в Україні сьогодні функціонує 289 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та громадян з інвалідністю, де проживають понад 46,4 тис. осіб, і 328 стаціонарних відділень територіальних центрів (що надають соціальні послуги), де перебуває понад 9,3 тис. осіб.

Перераховані Пенсійним фондом і органами праці та соціального захисту кошти використовуються установами виключно для поліпшення умов перебування осіб у них.

Так, станом на 1 січня 2017 року інтернатними установами використано пенсійних коштів на загальну суму 390,5 млн грн: на харчування - 295,2 млн грн, на медикаменти та перев'язувальні матеріали - 37,5 млн грн.

Тетяна Стець, Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,45254707336426-/ /-pc-/
Top