counter
Стрічка новин
Вибрати все
14 Травня
13 Травня
Всі новини...

Як правильно подарувати нерухомість і не залишитися "з носом"


Переглядів: 2738


Як правильно подарувати нерухомість і не залишитися з носом

В Україні договори дарування на нерухоме майно не настільки популярні, як, наприклад, у Європі, однак вони все ж укладаються. Здавалося б, подарувати квартиру або земельну ділянку не так вже й складно, але є безліч нюансів, які варто враховувати як дарувальнику, так і обдарованому.

Дарувати нерухоме майно можна не тільки родичам, а й державі

Згідно з українським законодавством, якщо укладення договору дарування рухомих речей, які не мають особливої ​​цінності, можливо і в усній формі, то дарувати нерухоме майно треба вже нотаріально, укладаючи договір і реєструючи угоду.

Головна відмінність договору дарування від інших видів договорів полягає в тому, що дарувальник передає своє майно другій стороні безоплатно і не вимагає для себе будь-якої компенсації.

Однак слід зазначити, що як умову отримання недешевого подарунка в угоды можна прописати, що одержувач повинен виконати якісь обов'язки щодо третьої особи, але не дарувальника. Якщо обдаровуваний порушує цей пункт договору, то дарувальник має повне право вимагати повернення переданого в дар майна або компенсації його вартості.

Законом встановлено, що дарувальник може безоплатно передати своє майно кому захоче - як фізичним, юридичним особам, так і державі. Обмежені в цьому праві тільки батьки, усиновителі, опікуни, яким заборонено дарувати майно дітей або своїх підопічних.

Як оформити дарчу на житло

Для того щоб оформити дарчу на нерухомість, нотаріус спочатку перевіряє документи учасників угоди і права власності господаря на нерухоме майно, а також чи не перебуває це майно під забороною або арештом. Лише після цього укладається договір дарування, який підписується сторонами.

Після закінчення цієї процедури новий власник нерухомості може зареєструвати договір дарування і своє право власності на житло в Державному реєстрі майнових прав.

Якщо ж договір дарування оформляється між юрособами, нотаріус має перевірити, чи передбачено статутними документами такої юридичної особи - дарувальника право дарувати нерухомість.

На відміну від договору купівлі-продажу договір дарування нерухомості вважається укладеним з моменту не держреєстрації, а саме передачі майна: документів на право власності, ключів від нерухомості тощо.

Хто і як може оскаржити дарчу

За договором дарування термін позовної давності становить всього рік. Тобто якщо у сторін, які уклали договір дарування, виникають претензії один до одного після закінчення цього терміну, то оскаржити договір в суді вже не вийде.

Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомого майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров'я або власності дарувальника, його батьків, чоловіка або дітей. Тобто якщо людина, яка отримала в подарунок, наприклад, квартиру, умисно вбила дарувальника, спадкоємці останнього можуть зажадати розірвання договору.

Майно, що перебуває у спільній власності, дарується при наявності нотаріально завіреної згоди від іншого співвласника. Інакше в межах позовної давності співвласник має право оскаржити договір дарування через суд.

Коли нерухоме майно перебуває у власності кількох власників, в цьому випадку власник має право подарувати лише свою частку кому завгодно, не радячись ні з ким.

Важливо пам'ятати, що якщо житло подаровано одному з подружжя у шлюбі, то другий не може претендувати на нього.

При оформленні дарчої податки все одно доведеться платити

При оформленні дарчої обом сторонам доведеться трошки розщедриться на сплату податків. Обов'язковими до сплати при укладенні договору дарування є державне мито, що становить 1% від вартості майна, і послуги нотаріуса.

А ось розміри податкової ставки і військового збору залежать від ступеня споріднення між сторонами і їхнього громадянства.

Батькам, дітям або дружині/чоловіку дарувальника платити податкову ставку і військовий збір не потрібно. Для більш далеких родичів податкова ставка складе 5%, а військовий збір - 1,5% від вартості майна.

Якщо ж дарувальник не є громадянином України, то незалежно від ступеня споріднення ставка податку на доходи фізичних осіб за таким договором складе 18% від вартості майна, а військовий збір - 1,5%.

При даруванні малолітній або неповнолітній дитині податки зі зборами перераховують батьки або опікуни.

Чого слід побоюватись

Часто за допомогою дарчих намагаються приховати фактичну угоду купівлі-продажу. Це один з найчастіше застосовуваних способів обійти право переважної покупки. Згідно із законодавством, якщо майно перебуває у спільній власності, то при продажу одним із власників своєї частини, другий має право поза конкуренцією придбати цю частину.

Також за допомогою оформлення дарчої намагаються обмежити "другу половинку" в шлюбі в праві на спільну власність придбаного житла.

Але в такому випадку може не пощастити саме обдарованому. Дарувальник, отримавши «за рогом» гроші, тут же може звернутися до суду, щоб розірвати укладену угоду під приводом того, що нібито дарчу він підписав не з власної волі, а через те, що йому погрожували.

Також договір буде розірвано, якщо буде доведено, що дарувальник отримав винагороду за передачу майна.

Тому на такий ризик краще не підписуватись.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
6 шкідливих установок і забобонів, яких час позбавитися
6 шкідливих установок і забобонів, яких час позбавитися
Різні шкідливі установки часто дістаються нам від батьків, від друзів та від суспільства, а іноді ми вселяємо ....
Як нейтралізувати погані прикмети та уникнути неприємностей
Як нейтралізувати погані прикмети та уникнути неприємностей
Наші предки століттями помічали знаки Долі, що вказують на швидке нещастя Найвірніші з ознак дійшли донині раз....
8 важливих законів Всесвіту
8 важливих законів Всесвіту
Існує кілька законів, на основі яких у Всесвіті відбувається обмін енергіями Трапляється, що в житті все рапто....
Гороскоп від Анжели Перл на 14 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 14 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Сьогодні, 14 травня 2024 року, більшість знаків зодіаку знайде собі роботу Це, можливо, пов'язане із закінченн....
Гороскоп на 14 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 14 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овни можуть відчути потребу в саморефлексії та внутрішньому розвитк....
більше матеріалів
/-0,42818713188171-/ /-pc-/
Top