counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Спокійні вихідні та ночі. Що варто знати про право на тишу і відпочинок в Україні


Переглядів: 1922


Спокійні вихідні та ночі. Що варто знати про право на тишу і відпочинок в Україні

Галасливі сусіди або компанія на вулиці заважають відпочивати, і на ваші зауваження ніхто не реагує? Викликайте поліцію. Адже в Україні існують обмеження за рівнем шуму як у приміщеннях, так і на вулиці, а той, хто їх порушує, нестиме відповідальність.

Хоча, як показує практика, «винятків» з правил в Україні чимало.

Де не можна галасувати

Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», рівень шуму не може перевищувати показники, встановлені санітарними нормами, на таких об'єктах:

- житлові будинки і прибудинкові території;

- лікувальні, санаторно-курортні заклади, будинки-інтернати, заклади освіти, культури;

- готелі та гуртожитки;

- розташовані в межах населених пунктів заклади громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

- інші будівлі і споруди, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

- парки, сквери, зони відпочинку, розташовані на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

Коли не можна галасувати

Зокрема, законом забороняється з 22:00 до 8:00 голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами шуму, запускати салюти, феєрверки і використовувати піротехнічні засоби.

У робочі дні з 21:00 до 8:00, а у святкові та неробочі дні цілодобово забороняється проводити ремонтні роботи, що супроводжуються шумом. Особа, яка проводить ремонтні роботи, зобов'язана повідомити мешканців прилеглих квартир про початок таких робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні.

Водночас особа, що проводить роботи, які викликають значний гамір, може не дотримуватися зазначених вимог у таких випадках:

- гамір з квартири не поширюється за межі квартири;

- проводяться роботи, пов'язані з ліквідацією наслідків аварій та інших надзвичайних ситуацій або припинення (попередження) правопорушень;

- проходять збори, мітинги, демонстрації, інші масові заходи, про які завчасно сповіщено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування;

- проводяться невідкладні роботи обладнання і механізмів, що забезпечують життєдіяльність жилих і громадських будівель;

- проходять святкові заходи, спортивні змагання.

Дозволений рівень шуму

Відповідно до санітарних норм, встановлені наступні максимально допустимі рівні шуму:

- житлові кімнати квартир, житлові приміщення будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, спальні приміщення в дитячих дошкільних установах і школах-інтернатах - вдень до 55 децибелів, вночі (з 22:00 до 8:00) - до 45 децибелів;

- території, що прилягають до житлових будинків,  - вдень до 70 децибелів, вночі - до 60 децибелів;

- майданчики відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, майданчики дитячих дошкільних установ, шкіл та інших навчальних закладів - до 60 децибелів.

Водночас у Києві внесені правки щодо високочастотних шумів, одиницею виміру яких є дБА. Так, згідно з правилами благоустрою, в столиці в денний час допустимий рівень шумів не більше 40 дБА, а в нічний - не більше 30 дБА.

Покарання за порушення тиші

Якщо мирним шляхом не вдається домовитися з сусідом щодо дотримання вимог нормативів тиші, тоді є можливість притягнути таку особу до відповідальності.

Юристи рекомендують викликати патрульних і відразу скласти і подати заяву. Варто додати, що якщо поліції не вдасться відразу поспілкуватися з порушниками, то ще буде 30 днів, щоб розглянути вашу заяву-звернення і покарати порушників тиші.

Якщо довести провину галасливого порушника вдасться, з нього стягнуть максимум 255 грн штрафу. За повторне порушення протягом року - 510 грн, з конфіскацією предметів порушення тиші (наприклад - перфоратора або відбійного молотка).

Однак якщо порушення тиші супроводжується особливою зухвалістю чи цинізмом і має прояви грубого порушення громадського порядку, то цілком можливо і кримінальне покарання за хуліганство.

Якщо йдеться про дуже гамірний заклад або підприємство, які розташовані поруч із вашим будинком, можна звернутися в санітарно-епідеміологічну службу України. Вона буде зобов'язана провести експертизу щодо того, чи має те чи інше підприємство, установа або організація право будувати щось, вмикати музику, створювати шум, і надасть свій висновок.

Однак, як показує практика, якщо з дрібними порушеннями правоохоронцям вдається впоратися, то з підприємствами та іншими гучними закладами справа набагато складніше. В Україні прикладів, коли через надмірний гамір, який заважав мешканцям, закривали ресторан або інший заклад, практично немає, оскільки власники бізнесу вміють «домовлятися» з чиновниками, які в подальшому не реагують навіть на сотні скарг громадян.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Чакри регулюють все, що відбувається з нашою душею та тілом Щоб відкрити їх максимально швидким способом, важл....
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Затяті ігромани здатні спустити цілий стан і в запалі азарту не зупинитися вчасно Уникнути недоречних витрат і....
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
більше матеріалів
/-0,27358198165894-/ /-pc-/
Top