counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Дороге браконьєрство. В Україні можуть підняти штрафи до сотень тисяч гривень


Переглядів: 738


Дороге браконьєрство. В Україні можуть підняти штрафи до сотень тисяч гривень

З квітня в більшості областях України розпочнеться нерестова заборона на вилов риби. Терміни заборони в різних регіонах і областях можуть відрізнятися, проте переважно сезонний нерестовий період триває з 1 квітня по 30 червня.

За риболовлю з електровудкою доведеться заплатити 255 тис. грн штрафу

За порушення правил рибальства в період нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. На сьогодні штраф за незаконний вилов риби складає від 34 грн до 170 грн, а максимально – до 850 грн.

Однак народні депутати вирішили, що це недостатнє покарання для браконьєрів, тож зареєстрували законопроект, яким пропонують суттєво підняти штрафи.

Зокрема проектом Закону «Про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне зайняття рибним та іншим водним добувним промислом» пропонується за порушення правил рибальства карати штрафом у розмірі від 850 до 3400 грн. Для посадовців штраф складатиме від 3400 грн до 6800 грн.

Ще більші штрафи доведеться заплатити тим, хто ловитиме рибу із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, а також тим, хто виловить більше від дозволеного. Якщо нині за таке порушення риболов заплатить максимум 680 грн, то якщо набере чинності вищезазначений законопроект, штраф за таке порушення зросте до 8 500 грн. Якщо браконьєром виявиться посадова особа, з неї візьмуть 13 600 грн.

Із набуттям чинності цього законопроекту суттєво зростуть штрафи і за заподіяння браконьєрами-риболовами істотної шкоди навколишньому середовищу. Варто зазначити, що зараз за таке порушення з горе-рибалки візьмуть максимум 3400 грн.

Депутати ж пропонують підняти штраф в двадцять пять разів, до 85 тис. грн, або ж позбавляти волі на строк до трьох років з конфіскацією засобів незаконного добування та усього добутого.

Разом з тим, якщо браконьєр використовує для вилову риби вибухові, отруйні речовини, електровудочки або інші засоби масового знищення риби і його спіймали на гарячому, йому загрожує обмеження або позбавленням волі на строк до п’яти років.

А якщо рибалка ще й завдасть довкіллю істотної шкоди, використовуючи незаконні знаряддя для вилову, то йому доведеться заплатити ще й до 255 тис. грн штрафу. Однак наразі це лише пропозиції народних депутатів. Зараз же за такий проступок браконьєр заплатить максимум 6800 грн штрафу.

Вбитий лось обійдеться мисливцеві в 80 тис. грн

Та не риболовлею єдиною. Державне агентство лісових ресурсів ще в січні цього року підготувало проект спільного наказу Мінагрополітики та Мінприроди, який передбачає збільшення в чотири рази штрафів за порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання.

Зокрема пропонується за одного незаконно вбитого лося стягувати з мисливця штраф у розмірі 80 тис. грн, тоді як зараз за це порушення штраф складає 20 тис. грн. Один вбитий олень європейський обійдеться браконьєру нині у 15 тис. грн, у Держлісагентстві пропонують збільшити адміністративне стягнення до 60 тис. грн, а за оленя плямистого – до 50 тис. грн, лань – до 40 тис. грн (на сьогодні – 10 тис. грн), козулі та муфлона – до 32 тис. грн (зараз – 8 тис. грн).

У Держлісагентстві також планують ініціювати запровадження кримінальної відповідальності, а саме обмеження волі строком до трьох років, за незаконно впольованого кабана, лань, оленів європейського та плямистого, козулі, лося, муфлона.

Наразі обмеження або позбавлення волі застосовується лише у разі порушення правил полювання, якщо воно завдало істотної шкоди. Тобто за одну незаконно вбиту мисливську копитну тварину браконьєра не посадять до в’язниці.

Також чиновники наголосили на необхідності збільшення штрафів за браконьєрство. Зокрема, зараз максимальний штраф складає 3400 грн, його розмір планують збільшити до 17 тис. грн. Посадовцям нині за браконьєрство доводиться платити максимум 6800 грн. Адміністративне стягнення планують збільшити до 34 тис. грн.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Мета маніпулятора — повністю підпорядкувати людину своїй волі, і тим самим позбавити її самостійності та можли....
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
більше матеріалів
/-0,33105993270874-/ /-pc-/
Top