counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Все, що ви хотіли знати про меморандум з МВФ: ніякого підвищення мінімалки, продаж землі та звільнення 35 тисяч держслужбовців


Переглядів: 1430


Все, що ви хотіли знати про меморандум з МВФ: ніякого підвищення мінімалки, продаж землі та звільнення 35 тисяч держслужбовців

20 березня 2017 року відбудеться засідання Ради Директорів МВФ, на якому буде розглянуто питання виділення Україні 4-го траншу в рамках програми Механізму розширеного фінансування. Як передбачається, в рамках цього траншу Україні можуть виділити мільярд доларів.

Напередодні повний текст Меморандуму з МВФ оприлюднила «Батьківщина». На тридцяти сторінках документа чимало новацій, переоцінити значення яких у подальшому розвитку України важко. 

Ми виділимо ключові "зобов'язання" української влади перед МВФ, які вона взяла заради чергового закордонного кредиту.  

Влада перегляне систему субсидій, щоб економити бюджетні кошти, а тарифи вже збільшуватимуться автоматично  

Меморандум передбачає, що до кінця липня 2017 р. влада перегляне параметри системи комунальних субсидій домогосподарствам для поліпшення адресності та запровадить коригування соціальних норм у непікові місяці протягом опалювального сезону, що дозволить перенести деяку частину вартості компослуг на літні місяці. Окрім того, буде введено механізм автоматичного коригування роздрібних тарифів на газ і опалення на піврічній основі у разі, якщо тарифи відхиляються на 10 відсотків чи більше від рівня повного покриття собівартості Також планується скасування схеми, за якою домогосподарства, що не отримують субсидій, могли здійснювати оплату за опалення протягом 12 місяців («у розстрочку»).  

На отримувачів державних соціальних допомог чекають тотальні перевірки

Меморандум передбачає, що до кінця червня 2017 року парламент ухвалить закон про перевірку доходів отримувачів соціальної допомоги на основі доходів домогосподарств та їхніх активів. Зокрема, передбачається, що на основі цієї інформації влада припинятиме виплату соціальної допомоги тим, хто не відповідає критеріям для її нарахування. Також передбачається, що під егідою Мінфіну буде створено єдиний централізований банк даних, що міститиме відомості про всіх отримувачів соціальної допомоги.  

Сільськогосподарські землі дозволять продавати з 1 січня 2018 року

Меморандум передбачає, що до кінця травня 2017 року Верховна Рада затвердить закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, що дозволить чинному мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення втратити чинність з кінця 2017 року, таким чином, дозволяючи продаж землі, що перебуває у державній та приватний власності, відразу ж після цього.

Пенсійна реформа має бути ухвалена, але…

Меморандумом передбачається, що до кінця квітня 2017 року Верховна Рада України ухвалить комплексну пенсійну реформу, яка набере чинності з 1 січня 2018 року.  Цього разу, характеризуючи складові прогнозованої пенсійної реформи, автори Меморандуму обмежилися загальними декларативними гаслами, які взагалі не розкривають суті того, що планується включити до цієї реформи. Дійсно, віце-прем’єр Павло Розенко 14 березня 2017 року заявив, що в уряді ще немає єдиного бачення, якою взагалі має бути ця пенсійна реформа.  

До 2019 року буде звільнено 35 тисяч держслужбовців

В Меморандумі визнається, що підвищення мінімальної зарплати вдвічі не поширюється на держслужбовців. Зокрема, зазначається, що для послаблення наслідків збільшення у 2017 році мінімальної зарплати вдвічі влада розмежувала поняття базової зарплати держслужбовців і мінімальної зарплати. Надалі розпочинається середньострокова програма скорочення зайнятості у державному секторі і планується скоротити кількість працюючих у бюджетній сфері принаймні на чотири відсотки до кінця 2017 року і ще на 10 відсотків до кінця 2019 року. Такі скорочення не стосуватимуться лише військових. Таким чином, до кінця 2017 року мають шанси залишитися без роботи близько 14 тисяч держслужбовців, а до кінця 2019 року - ще близько 35 тисяч.  

Майно українських високопосадовців шукатимуть і за кордоном

Меморандумом визнається факт неочікувано низького рівня розкриття інформації про банківські рахунки та інші закордонні активи високопосадовців. У зв'язку з цим НБУ та Державна служба фінансового моніторингу планують поінформувати своїх контрагентів у провідних закордонних фінансових центрах про те, що відсутність декларування активів, які перебувають в іноземних юрисдикціях, власниками або бенефіціарними власниками яких є публічні діячі, члени їхніх сімей або асоційовані особи, може складати злочин у відповідності до законодавства України, а також правопорушення з відмивання грошей у тих юрисдикціях.  

Права найманих працівників будуть погіршуватися

Меморандум передбачає, що до кінця грудня 2017 року буде повністю переглянуто Кодекс законів про працю для "подолання існуючої жорсткості та кращого його пристосування до потреб сучасного ринку праці". Зокрема, серед іншого передбачається скасування норм, які обмежують можливості роботодавця коригувати зайнятість залежно від умов праці, а також буде обмежено діапазон "захищених" категорій працівників.  

На малий бізнес чекають тотальні перевірки та збільшення штрафів

Меморандум передбачає прискорення реформи адміністрування податків, що включає посилення вимог до режиму спрощеного оподаткування та скасування мораторію на проведення податкових аудитів та трудових перевірок малих підприємств, збільшення штрафів за неофіційне працевлаштування та посилення якості перевірок. За логікою підписантів Меморандуму, це дозволить зменшити ризики того, що підвищення мінімальної зарплати призведе до подальшого відтоку з державного сектора, особливо молодих та некваліфікованих працівників, збільшуючи таким чином обсяги тіньової економіки.  

Жодних податкових послаблень для бізнесу не буде

Українська влада підтвердила МВФ свою позицію щодо відмови від будь-яких істотних зменшень ставок податків, відмови від нових податкових пільг та схем амністування. Спрощена система оподаткування, як вказується в Меморандумі, створює суттєву прогалину в системі оподаткування та декларується посилення з 1 січня 2018 року вимог до неї.  

"Банкопад" триватиме і в 2017 році

Меморандумом гарантується, що до середини липня 2017 року всі банки матимуть принаймні мінімальний статутний капітал в розмірі 200 млн грн. При цьому вказується, що банки, які не зможуть виконати цю вимогу, будуть виведені з ринку. За останнім оприлюдненим звітом НБУ про власний капітал банків України станом на 1.01.2017, перспективи бути виведеним з ринку має один банк із державною часткою, два банки, що входять до іноземних банківських групп, та 38 банків з приватним капіталом, чий статутний капітал нижчий за 200 млн гривень.  

Діяльність власників «ПриватБанку» будуть ретельно розслідувати

В другій половині березня 2017 року, після затвердження Загальними зборами акціонерів «ПриватБанку» технічного завдання, міжнародно визнана компанія з відповідним досвідом від імені «ПриватБанку» вестиме переговори про умови реструктуризації і стягнення так званих "проблемних" позик. Йдеться про позики і угоди фінансового лізингу обсягом в 155 млрд гривень, що були визначені НБУ як такі, що пов’язані з колишніми власниками «ПриватБанку». При цьому міжнародні експерти збиратимуть та досліджуватимуть всю інформацію від позичальників і лізингоодержувачів про кінцевих власників, фінанси, основні напрямки їхньої діяльності, а також - перевірятимуть об'єктивність оцінки вартості забезпечення.

Як вказується у Меморандумі, міжнародно визнана компанія проведе економічне розслідування операцій «ПриватБанку», щоб визначити, чи мали місце правопорушення або погана банківська практика в період з 2010 року до дати його націоналізації. Це розслідування мають завершити до вересня 2017 року. Крім того, до кінця квітня 2017 року оберуть аудиторську фірму для проведення у наступні два роки перегляду кредитного портфелю з метою належного моніторингу відновлення вартості активів «ПриватБанку».  

Операції банків з пов’язаними особами будуть і надалі відслідковуватися загадковим «Офісом»

Меморандумом підтверджується намір зберегти Офіс моніторингу пов’язаних осіб (RPMO) як безсумнівний центр експертизи з питань, що стосуються пов’язаних осіб. НБУ створив у 2015 році так зване Управління моніторингу пов'язаних з банками осіб. Однак від часу створення до  сьогодні ніхто не відчув жодної активності його членів.

Цей «офіс», як вказано в меморандумі, до кінця березня 2017 р. «за зовнішньої технічної допомоги перегляне свої цільові показники та сформує робочі плани на наступні 12 місяців».    

Державне експортно-кредитне агентство не буде функціонувати

Верховна Рада України наприкінці грудня 2016 року схвалила законопроект Олега Ляшка №2142а, про створення в Україні Експортно-кредитного агентства, основним завданням якого мала б бути підтримка масштабної експансії і збільшення обсягів експорту до 2019 року у два рази. Попри це українська влада взяла перед МВФ зобов'язання утриматися від фінансування агентства. Мовляв, для початку треба провести незалежну оцінку того, скільки коштів потребуватиме таке агентство в наступні три роки, і ці витрати мають бути включені в державний бюджет. Однак на запитання, хто ж має провести цю незалежну оцінку, яким чином та в які терміни уряд включатиме до державного бюджету відповідні видатки, у Меморандумі відповіді немає.

   На боржників чекають тяжкі часи

Зокрема, Меморандумом передбачається, що Верховна Рада ухвалить  до кінця вересня 2017 року закон, який підсилює положення Цивільного процесуального кодексу та Господарського процесуального Кодексу та положення пов’язаних законів щодо автоматизації збирання та примусового стягнення боргу (наказових платежів для внутрішніх транзакцій та накладання арешту на банківські рахунки).

Крім того, до кінця червня 2017 року буде внесено законодавчі зміни до Податкового Кодексу, які дозволять списати безнадійні борги без ініціювання чи завершення процедури банкрутства (тобто протягом 360 днів після дефолту) та поширити податкові стимули, доступні на тимчасовій основі для позасудової реструктуризації боргу за Законом про фінансову реструктуризацію, на реструктуризацію боргів, що є предметом Закону про банкрутство.

А от що стосується можливої реструктуризації іпотечних кредитів в іноземній валюті, то українська влада запевняє МВФ, що жодних нових законодавчих ініціатив не підтримуватиме, окрім тих, які узгоджуються з чинною угодою, досягнутою між НБУ і банківським сектором.

У найближчі кілька років не буде суттєвого збільшення соціальних стандартів

У Меморандумі вказується на те, що українська влада буде утримуватися від подальшого підвищення мінімальної зарплати в 2017 році, а будь-які підвищення в 2018 році та подальшому враховуватимуть їхній вплив на безробіття, зокрема серед молоді, та конкурентоспроможність. При цьому прожитковий мінімум в 2017 році буде лише скоригований з урахуванням інфляції.  

З 2017 року в Україні запрацює фінансова поліція

Меморандум передбачає, що до кінця квітня 2017 року Верховна Рада ухвалить закон про створення нової цивільної служби, відповідальної за розслідування фінансових злочинів проти держави під управлінням Мінфіну для заміни нинішньої податкової міліції та консолідації всіх повноважень із боротьби з фінансовими злочинами проти Держави в одному агентстві, уникаючи при цьому дублювання функцій. У складі нової фінансової поліції працюватиме менша кількість співробітників, ніж у ліквідованій податковій поліції, до того ж більшість із них буде набрана поза межами чинної системи правоохоронних органів. Зарплати в нової фінансової поліції будуть більш гідними, а обладнання – кращим.  

Медична реформа продовжуватиметься - буде створено Національну медичну службу

Меморандум передбачає, що у першій половині 2017 року буде сформована «Національна медична служба», яка буде єдиним національним агентством із закупівель медичних послуг. Прогнозується, що, починаючи з 2018 року, Національна медична служба також відповідатиме за фінансування спеціалізованої і стаціонарної медичної допомоги, а також займатиметься фінансуванням закупівель амбулаторних ліків.  

Велика приватизація попереду

Меморандумом підтверджується зобов’язання української влади щодо приватизації ПАТ "Одеський припортовий завод" у першій половині 2017 року.

Паралельно підписанти Меморандуму пропонують приватизацію великої кількості державних підприємств, визначених для приватизації до кінця вересня 2017 року.

Серед них: ПАТ «Центренерго», «Турбоатом», чиї частки були вже переведені до ФДМУ, та регіональні енергорозподільчі компанії, обленерго, чиї частки будуть переведені до ФДМУ до кінця квітня 2017 року. Аналогічним чином владою очікується затвердження законодавства, яке дозволить повну приватизацію державного підприємства "Укрспирт", до складу якого входить близько 150 інших пов’язаних держпідприємств, до кінця березня 2017 року з тією метою, щоб конкурсний продаж був завершений до кінця вересня 2017 року.  

Історія питання:

Загальний обсяг кредитної програми МВФ (на 2015 - 2019 роки) становить $17,5 млрд.

Фактично Україна на сьогодні вже отримала $7,7 млрд,

у т.ч.:

1-й транш в березні 2014 року - $5,0 млрд;

2-й транш у серпні 2015 року - $1,7 млрд;

3-й транш у вересні 2016 року - $1,0 млрд.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів
/-0,4418580532074-/ /-pc-/
Top