counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Черга для міністрів


Переглядів: 25


Черга для міністрів

Командувати переформатуванням Кабміну буду я, - вирішив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і зробив відповідну заяву. Тим самим відсунувши на другий план червневу ініціативу Президента Петра Порошенка, що восени Верховна Рада має дати оцінку діяльності кожного міністра, влаштувавши свого роду зовнішнє незалежне оцінювання.

Так, за словами Прем'єра, буде запропонований парламентській коаліції новий склад Кабінету Міністрів і нова ефективна структура українського уряду, а також облдержадміністрацій.

«Це має бути не кількість, а якість. Це має бути не імітація, а відповідальність. Завдання всієї української влади - служити народу України. Завдання кожного чиновника - служити кожному з вас. Але важливий не процес, а результат. Це єдине мірило змін», - заявив він у щотижневому зверненні до українців «10 хвилин з прем'єр-міністром».

Список небажаних

З одного боку, логічно. Потрібно прибирати слабкі ланки. Сам Прем'єр як глава виконавчої гілки влади звільнити нікого не може. А лише звернутися з пропозиціями до коаліції, у чиїй компетенції формувати уряд.

Кому ж доведеться покинути кабінети? Легше сказати, хто залишиться. Поки це власне Яценюк.

Відставку давно і наполегливо пророкують міністру охорони здоров'я Олександру Квіташвілі, міністру економічного розвитку і торгівлі України Айварасу Абромавічусу. Наполегливо говорять про прямий конфлікт Арсенія Петровича і міністра енергетики та вугільної промисловості Василя Демчишина.

У список ризикує також потрапити віце-прем'єр Валерій Вощевський, якому для надійності звільнення крісла пророкують оприлюднення інформації про корупційні справи. Знову ж таки, після виборів на двісті п'ятому окрузі і перемоги там пропрезидентського кандидата Сергія Березенко, знову завзято пророкують посаду віце-прем'єра парламентарію від БПП «сірому кардиналу Порошенка» Ігорю Кононенку.

Також серед тих, «яких підуть» лунають імена Геннадія Зубка (віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку) та Андрія Пивоварського (міністр інфраструктури).

Крім того, крісло може похитнутися і під віце-прем'єром-міністром культури України В'ячеславом Кириленком. І справа тут не настільки в його «культурних» діяннях, а у свинях. Ця людина очолила Комісію по боротьбі з африканською чумою свиней, що викликало не тільки масу жартів про культурно-філософський підхід до проблеми, а й проведення аналогій із Непалом, який став фатальним для кар'єри чиновника Зоряна Шкіряка, який очолив «рятувальну» операцію в статусі в.о. голови Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Пліткують також про те, що Яценюк з радістю б позбувся міністра фінансів Наталії Яресько за те, що вона, м'яко кажучи, не дослухається до рекомендацій Арсенія Петровича. Але її прізвище Прем'єр навряд чи ризикне записати в здобувачі на відставку.

Було чимало суперечок і вимог відставки глави МВС Арсена Авакова. Але судячи з того, як Арсен Борисович після цієї заяви цілком спокійно пішов у відпустку, поки це теж сумнівно виглядає.

Бурхлива діяльність

Але відставка - це тільки півсправи. Кого запропонують натомість? Це ще складніше прогнозувати. Наприклад, щодо вже вакантного місця в Мінекології немає жодної зрозумілості. Нібито портфель за квотою «Батьківщини» можуть віддати синові колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища в уряді Тимошенко Георгія Філіпчука, засудженого в 2012 році. Але поки це тільки слова, і не більше.

І після нових відставок домовитися, що уряд поповнять ті, кого назве Яценюк, практично нереально. Фракції, що входять до коаліції, можуть поставити Прем'єра перед фактом, з ким далі працювати. Квотний принцип формування КМУ, незважаючи на всі заяви і вічну критику, досі ніхто не відміняв.

Тиснути Яценюк може хіба що на Блок Петра Порошенка, шантажуючи неголосуванням пропрем'єрської фракції за зміни до Конституції.

Інші його навряд чи будуть слухати: у більшості немає єдності, «Народний фронт» не грає в ньому першу скрипку.

До речі, і з переформатуванням обласних державних адміністрацій в цілому у Яценюка справа не піде далі слів і заяв. Голів ОДА призначають за погодженням із ним, як Прем'єром. Але остаточне рішення за Президентом. Висувати своїх кандидатів у голови областей Прем'єр не може. Хіба що кулуарно звертатися до Президента, з таким проханням взамін на якісь послуги.

Подвійне дно

Виходить, що Яценюк грає в явно програшну гру? Та ні. Не тільки портфелі на кону: за симпатії електорату боротися треба, а рейтинги у «Народного фронту» Яценюка плачевні. І з цим треба щось робити.

«Хліба» до осені глава КМУ людям дати не зможе. Це факт. Максимум, можлива невелика індексація зарплат і пенсій. Але цю «заслугу» швидко розділять між собою «Батьківщина» і «Радикальна партія», які давно і наполегливо використовують цю тему у своїй риториці. Але сьогодні є величезний запит на сильну руку і порядок. І, демонструючи суворість, Арсеній Петрович може допомогти своїй політичній силі хоч трішки зміцніти, спробувати не програти місцеві вибори з великим тріском.

З прицілом на вибори Прем'єр також може говорити про поліпшення структури обласних державних адміністрацій. На ОДА можна перекласти ряд соціальних проблем. А перші кроки вже були зроблені.

«Вже прийшов час прочуханку давати», - погрожував Яценюк главам ряду ОДА за відставання з оформленням субсидій на послуги ЖКГ. (Нагадаємо, 29 липня на засіданні КМУ міністра соціальної політики Павла Розенка. Той розповів, що Одеська, Харківська, Чернівецька, Закарпатська, Луганська та Донецька області відстають у соціальному забезпеченні громадян щодо оформлення субсидій).

Мета одна

Варто відзначити, що в експертному середовищі досить критично оцінили недільну заяву Яценюка. Відзначають, що таке анонсування під час парламентських канікул негативно вплине на ККД міністрів. Адже під звільнення ризикують потрапити всі.

Кость БондаренкоКость БондаренкоТак, наприклад, політолог Кость Бондаренко зазначив, що хоча під відставку можуть потрапити всі, немає ніяких гарантій, що на їхнє місце прийдуть кращі.

«Всі ці заяви Прем'єр-міністра не більше, ніж спроба продемонструвати свою значимість. При рейтингу, що наближається до нуля, показати, що від нього щось залежить. Це як у приказці: «Коваль ногу кує, жаба і собі підставляє», - сказав політолог АСН.

У свою чергу політичний експерт Віктор Небоженко зазначив, що дана заява свідчить - Яценюк, що весь рік перебував у тіні Порошенко, пожинає плоди політичного успіху, хоче стати більш самостійною фігурою. Другий посил - Яценюк збирається залишатися Прем'єром. А звільнення в КМУ пройдуть так, що не можна буде звинуватити Арсенія Петровича в особистих антипатіях.Віктор НебоженкоВіктор Небоженко

«Пропозиція, що міністри будуть звільнятися в залежності від їх програми зі скорочення функцій і дерегуляції - це правильно», - зазначив Небоженко в коментарі АСН.

Крім того, є думка, що кадровими питаннями в Кабміні може зайнятися вже переформатована парламентська більшість. А такі заяви Прем'єра можуть бути спробою прискорити процес перестановок у коаліції.

Євген МагдаЄвген Магда«Восени ми можемо побачити ситуацію, коли Блок Петра Порошенка і «Народний фронт» спільними зусиллями переформатують уряд, - упевнений політичний експерт Євген Магда. - Але головний сенс має полягати не просто в переформатуванні уряду. А щоб це принесло необхідні позитивні зміни в життя країни. Це найголовніше. Адже без цього говорити про якісні реформи, перетвореннях не виходить. До тих пір, поки політична доцільність буде вище професіоналізму - нічого доброго не вийде».

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,39243602752686-/ /-pc-/
Top