counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Тільки вгору. Уряд хоче двічі на рік підвищувати вартість газу для населення


Переглядів: 881


Тільки вгору. Уряд хоче двічі на рік підвищувати вартість газу для населення

1 березня Мінекономрозвитку оприлюднило для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (у 2017-2018 роках)".

Під документом - підпис заступника міністра економіки Максима Нефьодова.

У проекті постанови йдеться, що зміни необхідні, «враховуючи взяті Україною зобов’язання щодо подальшої лібералізації газових тарифів (можна припустити, що йдеться про зобов’язання України перед МВФ. – АСН), зокрема, щодо відокремлення тарифів на транспортування і розподіл газу від вартості газу як товару, запровадження прозорого порядку здійснення перегляду рівнів цін на природний газ». Утім, за цими загальними фразами криється чимало аспектів, зокрма й таких, що потребують пояснення та детального обговорення.  

Закупівельна ціна не зміниться, але…  

Згідно з запропонованим проектом, закупівельна ціна газу залишається незмінною - проект Положення, так як і чинне Положення передбачає, що НАК “Нафтогаз України” купує природний газ за 4 849 гривень за 1000 куб. метрів (без урахування ПДВ). Утім далі на нас чекають відкриття та новації.

По-перше, пропонується запровадити поняття "ціни газу на рівні імпортного паритету" замість чинної на сьогодні "роздрібної ціни на природний газ для побутових споживачів або релігійних організацій". По-друге – це формула розрахунку кінцевої вартості газу, яку пропонується поширити і на пересічних споживачів. Виглядає вона отак:

Ц іп = {(ЦNCG х КGCV х К дол/євро США) + (Сф х КGCV х К дол/євро США) + (ТВімп х КGCV х К дол/євроСША) + ТвхГТС} х К дол. США  (гривень за 1000 куб. метрів)

Таким чином,  у разі ухвалення вказаного проекту Порядку на формування роздрібної ціни газу для українців впливатимуть вельми "екзотичні" показники:

ЦNCG – середнє значення ціни природного газу за розрахунковий період на німецькому газовому хабі;

КGCV – коефіцієнт, який відображає співвідношення одиниць енергії (МВт·год) та об'єму (1000 куб. метрів) і визначається відповідно до інформації, наведеної на офіційному веб-сайті оператора газотранспортної системи Словаччини компанії “Eustream, a. s.”, середнє значення за розрахунковий період;

К дол/євроСША – курс долара до євро США, за даними агентства “Bloomberg”;

Сф – середнє значення за розрахунковий період вартості транспортування природного газу від німецького газового хабу (NCG) до віртуальної торгової точки на території Словаччини;

ТВімп – середнє значення вартості транспортування природного газу від віртуальної торгової точки на території Словаччини до західного кордону України;

ТвхГТС – тариф на послуги з транспортування природного газу транскордонними газопроводами для точок входу в газотранспортну систему України;

К дол. США –  середнє значення офіційного курсу Нацбанку виходячи із показників середньомісячних курсів за другий та третій місяці поточного півріччя газового року.  

Ці компоненти "нової формули" ціни на газ раніше були складовими оптової ціни (і в тому статусі теж впливали на роздрібну ціну), а відтепер - фактично включаються "на пряму".  

Слова «підвищення» немає, але воно таки є  

Таким чином ціна вартості видобутого газу в Україні буде прив’язана до кількох закордонних чинників. Та найважливішим є той факт, що  проект містить завуальований механізм "автоматичного" підвищення вартості газу двічі на рік. Хоча таких слів, як "підвищення" чи "збільшення", у документі немає, але фактично саме це підвищення відбуватиметься «у разі збільшення ціни імпортного паритету більше ніж на 10% за ціну природного газу, за якою НАК “Нафтогаз України” реалізує природний газ у поточному півріччі газового року відповідно до Положення».  

До слова, пільгову ціну на газ збережуть лише для релігійних організацій.  

Якщо узагальнити вищезгадані ініціативи уряду і звести їх до рівня простого споживача, то це означатиме, що газ для людей стане дорожчим у 1,5 разу.

Прості українці не здатні будуть сплачувати за житлово-комунальні послуги, каже енергетичний  експерт Валентин Землянський.

"В проекті постанови, яку нам запропонувало Мінекономрозвитку, щодо, по суті, нової ціни на газ, багато юридичної казуїстики . Але прив'язка до т.з. "імпортного паритету", що пропонується в проекті постанови, це на практиці буде означати прив'язку внутрішньої ціни до котировок ціни газу на Європейських біржах. Зараз ціна регулюються все ж таки розпорядженням Кабміну. Якщо б ми зараз прив'язувалися  до цього "імпортного паритету", то нинішня ціна була б вже 9-9,5 тис. за куб м. Тобто у 1,5 разу більше. Наразі на березень місяць для промисловців газ вже коштує більше 8 тис. грн. за тис. за куб м.", - попереджає пан Землянський. 

За його словами, якщо Кабмін прийме цю постанову, то прості споживачі теж будуть вимушені платити за газ за ціною не менше 8-9 тис. грн. Що найгірше - у українського споживача жодної алтернативи немає. 

"НАК "Нафтогаз" цією ж постановою фіксується як монополіст. Автоматично знову зросте ціна на гарячу воду, а не лише газ і опалення... До чого це призведе? Платежі за житлово-комунальні послуги і так виросли. У нас далеко не європейські доходи, щоб ми мали можливість платити за газ за європейськими цінами. Тому люди просто не будуть платити. Так, будуть максимально переходити на субсидії, будуть красти, будуть споживати, але платити за таким "раритетом", - точно будуть не в змозі ", - вважає він.  

Тим часом інший енергетичний експерт Дмитро Марунич припускає, що ціна на газ, а значить і житлово-комунальні послуги, зросте не пізніше осені, якщо Кабмін затвердить постанову про "імпортний паритет".

"Мінекономрозвитку постановою про "імпортний паритет" ціни на газ фактично встановлює саму методику розрахунку, відповідно до цього імпортного паритету, за яким ціна на газ для України формується вже останні півроку. Що означає ця методика? Це можливість перегляду тарифу. Умовно кажучи, якщо раніше була встановлена ціна на рівні 6 тис. 877 грн і цей "паритет" був розрахований на конкретну дату, яка теж не розкривається Кабміном, то у разі прийняття постанови перегляд ціни на газ буде двічі на рік, - заявив він.

Марунич нагадав, що МВФ у своїх Меморандумах та вимогах неодноразово вимагав від України дотримання таких правил.

"МВФ чітко нагадав: Україна має як мінімум двічі на рік переглядати ціну на газ, а взагалі треба, щоб це було - щоквартально! Тобто наразі Кабмін йде на виконання вимог МВФ".

До чого це може призвести? На думку експерта, у разі затвердженні запропонованої Кабміном постанови ціна на газ для зросте, як і тарифи на житлово-комунальні послуги. Це попри завіряння прем'єра Гройсман, що тарифи більше не підвищуватимуть.

"Як він буде дивився в очі людям, якщо ще залишиться прем'єром? Це вже інше питання. Але якщо постанова буде прийнята, то якщо не з квітня, то точно з жовтня 2017 року ціна на газ не просто виросте, а зросте суттєво!" - прогнозує він.

Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,43468189239502-/ /-pc-/
Top