counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Горбатюк та адвокати Небесної Сотні закликають не ухвалювати зміни до КПК щодо заочного засудження


Переглядів: 131


Горбатюк та адвокати Небесної Сотні закликають не ухвалювати зміни до КПК щодо заочного засудження

Якщо  законопроект №5610 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження) буде проголосований парламентарями в цілому, то він дасть можливість фігурантам заочних досудових розслідувань оскаржити своє кримінальне переслідування у Європейському суді з прав людини.

Про це 9 березня під час круглого столу присвяченому проблемам притягнення до відповідальності за злочини під час Революції Гідності колишніх високопосадовців заявили керівник департаменту спецрозслідування ГСУ Генпрокуратури Сергій Горбатюк, а також адвокати родин Небесної Сотні. Зокрема, Горбатюк зазначив, що вказаний законопроект суперечить як українським законодавчим нормам, так і нормам міжнародного права.

На його думку, зміни передбачені в проекті закону, які лобіює генеральний прокурор Юрій Луценко, в першу чергу полегшать роботу слідчим органам та порушать права потенційних фігурантів кримінальних проваджень. Горбатюк пояснив, що цим законопроектом пропонується обмежити у часі норми про заочне засудження. Хоча, на переконання прокурора, ця норма повинна бути безстроковою.

Він наголосив, що в даному законопроекті варто прописати чіткий механізм як повинно відбуватися інформування особи про оголошення їй підозри, а також визначити чіткий перелік слідчих дій під час заочного оголошення підозри.

У випадку, якщо особа спочатку уникала слідства, а потім, приїхавши в Україну, висловила бажання співпрацювати зі слідством, потрібно передбачити можливість повторного перегляду кримінального провадження, вважає Горбатюк.

Чимало недоліків у законопроекті №5610 вбачає і народний депутат Олена Сотник. Серед них в першу чергу те, що заочне засудження та досудове слідство розповсюджується на всі кримінальні провадження незалежно від тяжкості інкримінованого злочину. Також у документі передбачено, що укладати угоди зі слідством можуть навіть особи, які підозрюються в тероризмі.

Депутат вважає, що така норма, як можливість тримати особу в СІЗО протягом 18 місяців, порушує європейське законодавство з прав людини, адже ним визначено, що перебування у слідчому ізоляторі вже є покаранням, але застосовується воно до осіб, вина яких ще не доведена.

Водночас Сотник переконана, що ініціатором реєстрації в Верховній Раді такого недосконалого документу був не Генпрокурор.

“Я думаю, що Юрія Луценка таким законопроектом просто підставили, оскільки він не є фаховим юристом”, - вважає народний депутат.

Представник Центру політики правових реформ Олександр Банчук переконаний, що прийняття в парламенті даної версії законопроекту потрібно заблокувати, а натомість швидко розробити новий проект закону, в якому виключити усі озвучені зауваження.

Василь Ткачук

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,37661004066467-/ /-pc-/
Top