counter

У Рівненській області через гербіциди вимерли бджоли і гризуни


Переглядів: 919


У Рівненській області через гербіциди вимерли бджоли і гризуни

Екологи вимагають від влади заборонити використання небезпечного для людей гербіциду ацетохлору. Еколог і юрисконсульт організації "Екологія-Право-Людина" Алла Войціховська заявляє, що, незважаючи на величезну небезпеку для людей, він широко використовується в Рівненській області, передає кореспондент АСН.

"Використання пестицидів, безконтрольне забруднення навколишнього середовища, відсутність контролю з боку держави за цим процесом - все це ті насущні проблеми, з якими ми стикаємося. Жителі Рівненської області України зустрічають весну з побоюванням. Два роки поспіль підприємство "Акріс-Агро" використовує пестициди за допомогою авіації і зрошення в безпосередній близькості до житлових будинків. При тому, що ці пестициди - без маркування, без будь-якої ідентифікації, люди не можуть дізнатися, що це за пестициди", - заявила юрист.

З її слів, Державним реєстром у 2015 році зареєстровано 690 пестицидів. Активістами встановлено, що компанія використовує саме заборонений у Європі, Росії ацетохлор.

"Ми звертаємося до прем'єр-міністра, міністра АПК, голів екоінспекції та державної служби зробити все, щоб ацетохлор був внесений в Україні в список заборонених пестицидів... В іншому випадку вони будуть знищувати людей", - закликала Войціховська.

Поки що жителі Рівного не можуть домогтися від контролюючих структур притягнення до відповідальності компанії, яка безконтрольно забруднює ґрунт гербіцидами.

"Перша перевірка була проведена ще у 2015 році. Контролюючими органами було встановлено факт забруднення пестицидами. Але керівництво "Акріс-Агро" притягнули до адмінвідповідальності лише на суму 1105 грн! При тому, що в районі загинули навіть бджоли, загинули тварини і навіть гризуни в лісах. Все загинуло. Як відомо, якщо масово гинуть бджоли, то через 4 роки може загинути все людство", - додала вона.

На сьогодні порушено кримінальне провадження, але справа не просувається.

"Встановлено, що постраждали 30 сіл в окрузі. Але справа не розслідується. З червня минулого року справу спущено на гальма, вона не зрушила з мертвої точки", - заявила Войціховська.

Те, що ацетохлор, заборонений в ЄС і РФ, дозволений в Україні, підтверджує заявив керівник департаменту екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України Сергій Лук'янчук.
"Україна з 2003 року стала підписантом Роттердамської конвенції, яка передбачає заборону використання заборонених пестицидів ... Але на сьогодні ацетохлор - не внесений в додаток 3 Ротердамському конвенції. Але залишається кандидатом на включення в список", - заявив він.
Однак, з огляду на численні скарги мешканців Рівненщини, де з 2015 року в результаті використання ацетохлору холдингом "Акріс-Агро", гинуть тварини, бджоли, гризуни, страждають від хімічного отруєння жителі, "Мінприроди вважає за необхідне почати пошук альтернативних препаратів ацетохлору, щоб заборона його застосування не завдав економічних збитків сільськогосподарським підприємствам", - пообіцяв чиновник.
Заміна ацетохлору, на його думку, буде сприяти поліпшенню екологічної ситуації та стану здоров'я людей", - додав Сергій Лук'янчук.

Довідка АСН: ацетохлор - селективний ґрунтовий гербіцид, розроблений компаніями Мonsanto і Zeneca. Несе високі ризики забруднення навколишнього середовища. Був класифікований як імовірний канцероген. Може стати причиною пухлин носових раковин. Крім того, він викликає руйнування щитовидної залози.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,32551383972168-/ /-pc-/
Top