counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Навіщо українцям угорський паспорт?


Переглядів: 2847


Навіщо українцям угорський паспорт?

В Україні 2016 рік був оголошений роком англійської мови. У 2017-му ж українців будуть стимулювати вивчати німецьку. Такі плани Міністерства освіти. Мета – відкрити перед нашими співвітчизниками більші перспективи.

Однак, здавалося б, на перший погляд, благі наміри можуть стати поперек. 

Як свідчить досвід сусідньої Польщі, активне запровадження "обов’язковості" вивчення іноземних мов на тлі зниження рівня життя призводить до суттєвого зростання трудової міграції та посилення демографічної кризи в країні.

Урядовці мимоволі стимулюють українців їхати за кордон

Напередодні нового року Президент Петро Порошенко підбив підсумки «англійського року» і наголосив, що вивчення іноземної на цьому не закінчується.

Читайте також: Кордони відкриють

«Розроблені комплексні програми та організовані безкоштовні мовні курси для вивчення англійської, які будуть продовжені і цього року», - додав Президент.

Глава держави зазначив, що у 2017 році продовжить діяти програма літніх пришкільних англомовних таборів GoCamp, в якій зможуть взяти участь близько 100 тисяч дітей. А загалом до 2020 року близько 1,5 млн маленьких українців візьмуть участь у цій програмі.

Стимулюють до вивчення іноземних мов і державних чиновників. Зокрема ще наприкінці 2015 року був ухвалений  закон «Про державну службу», яким передбачено, що держслужбовці зобов'язані володіти іноземною мовою, яка є офіційною мовою Ради Європи.

Окрім того, у Міносвіти ще минулого року зазначили, що 2017-й стане роком посиленого вивчення українцями німецької мови, яка є другою за обсягом вивчення в українських школах після англійської мови, а 52% школярів вибирають її для вивчення як другу іноземну. Та й за кількістю обмінів студентами Німеччина на другому місці після Польщі.

Здавалося б, те, що в Україні йде активне запровадження програм з масового вивчення, особливо дітьми та молоддю, англійської та німецької мов, є однозначно позитивним процесом. Але є в медалі, безперечно, й інший бік. Варто згадати досвід тієї ж сусідньої Польщі.

Гіркий досвід Польщі

Перед офіційним вступом Польщі до ЄС, який відбувся 1 травня 2004 року, в країні теж запроваджувалося в навчальних закладах активне вивчення іноземних мов, а згодом була впроваджена вимога щодо обов'язковості знання, окрім рідної, ще двох іноземних мов і для держслужбовців.

Вступ Польщі до ЄС відкрив перед поляками більше можливостей з точки зору трудової міграції, а підготовку вже адаптованих у мовному плані трудових мігрантів фактично здійснила держава.

Так, за даними Центрального статистичного управління Польщі, якщо в 2004 році з країни виїхало близько 1 млн трудових мігрантів, то вже в 2015 році 2,4 млн. А, за оцінками експертів, загальна кількість трудових мігрантів з Польщі сягає 3,5 – 4 млн осіб, а це близько 10% населення Польщі.

Цікаво й те, що найбільше поляків виїхало саме до Великої Британії та Німеччини. Мови цих країн найбільше стимулювались для вивчення у Польщі. Як тепер і в Україні.

Трудова міграція загострила такі проблеми Польщі, як, наприклад, дефіцит медичного персоналу в країні: щороку майже 5% лікарів від’їжджали працювати за кордон.

Природньо, зі зростанням кількості громадян, які виїхали за кордон, у Польщі гостро постала проблема скорочення населення. Тож у 2016 році в країні вперше було запроваджено спеціальну програму з виплати державної допомоги сім'ям з дітьми. В Україні ж така підтримка сімей з дітьми чи не щороку скорочується та знижується. 

Досвід Польщі показує, що підвищення освітнього рівня населення, зокрема і вивчення іноземних мов, на тлі скасування візового режиму, окрім багатьох позитивних показників, спричиняє ще й катастрофічне зростання трудової міграції - відтік найбільш соціально активної категорії населення - молоді. Фактично, запроваджуючи відповідні освітні програми, країни ЄС забезпечили себе за рахунок польського бюджету адаптованою робочою силою.

Тепер поляки стимулюють наших співвітчизників виїжджати з України

За іронією долі, Україну, мабуть, теж чекає доля західної сусідки. Останніми роками Польща впроваджує політику "заміщення" своїх трудових мігрантів за рахунок українців. Підтвердженням цьому є масове відкриття польських мовних курсів в Україні. У Києві вони - чи не на кожному кроці.

українці масово отримують угорські паспорти, трудова міграція в ЄС, українців стимулюють переїжджати за кордон, вивчення іноземних мов, польський досвід, Польща, Угорщина, УкраїнаВодночас офіційні дипломатичні установи "закривають очі" на недотримання вимог при оформленні "Карти поляка", тож посередники масово пропонують "знайти" родинні польські корені, навіть якщо їх ніколи не було.

Та й отримати польську робочу візу українцю значно легше, ніж до інших країн Європи.

По чім польські візи для народу?

«Законний шлях отримання трудової візи в Польщу: треба знайти місце роботи, щоб тобі в Польщі офіційно оформили документи, зробили запрошення, і потім подавати документи в посольство. А незаконний - ти платиш 100-200 євро посереднику і він за тебе сам усе це оформлює. В Польщі є певні компанії, які масово ці запрошення видають», - розповіла АСН жителька Закарпатської області Тетяна, чиї друзі часто їздять за кордон і сама вона незабаром планує поїздку.

Нерідко такі посередники просто наживаються на довірливих громадянах. Кілька останніх випадків такої «допомоги» днями трапилися у Запоріжжі та Львові. Група шахраїв пропонувала людям оформлення на роботу в Польщі, збирала з них за це кошти, але українці у підсумку залишились ні з чим.

Та все частіше українців цікавить не Польща. Користуючись  простотою оформлення польської візи, наші громадяни прямують на заробітки до інших європейських країн. За кордоном українці працюють переважно або на будівництві, або у сфері послуг.

«Наприклад, у мене знайома зараз працює прибиральницею в готелі в Чехії. За зміну у 8 годин вона отримує 600 крон. Це приблизно один до одного в гривнях. За кордоном головне, щоб ти працював. Якщо ти не вийшов за роботу, тобі швидко знайдуть заміну», - пояснює Тетяна.

Живеш на Закарпатті і досі не угорець?

Ще простіше знайти роботу в Європі, маючи паспорт однієї з європейських країн. І така можливість є в мешканців Закарпатської області. Головне, щоб їхні родичі жили на Закарпатті до 1945 року. Варто вивчити хоча б на побутовому рівні угорську і, вважай, - ти вже потенційний угорець. Щоб отримати паспорт і громадянство цієї держави, треба  пройти екзамен у посольстві Угорщини в Україні. Закарпатка Тетяна каже, що в угорському посольстві до знання мови та наявності родинних коренів не надто присікуються.

Є безвідмовний спосіб отримати угорське громадянство - одружитися з угорцем. 

Угорщина усіляко сприяє тому, щоб якомога більше українців отримали її громадянство. В Ужгороді э Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ, який проводить курси угорської мови в 50 населених пунктах Закарпатської області. Піврічні курси з вивчення досить складної угорської мови коштують символічні 250 грн.

Більше того, українцям, які хочуть поїхати до Угорщини, повертають гроші за оформлення візи.

«На території Закарпатської області є офіс однієї з угорських партій, то якщо ти через них робиш навіть туристичну візу, вони повертають гроші, які ти заплатив за неї. Угорці насправді тут (у Закарпатській області. – АСН) дуже допомагають усім, багато чого фінансують. Наприклад, доплачують нашим лікарям, у конвертах, звичайно. Фінансують угорську школу та дитячий садок», - розповідає наша співрозмовниця Тетяна.

Отримавши паспорт громадянина Угорщини, більшість українців їдуть не в цю країну. Вони прагнуть вільно їздити по всьому ЄС, а дехто – і працювати там. Більшість виїжджають у Чехію, Швецію, Польщу.

А українські пенсіонери, маючи угорський паспорт та оформивши за додаткову винагороду угорську прописку, отримують ще й європейські пенсії – приблизно тисячу євро на місяць.

Якщо зиски українців тут очевидні, то що з того Угорщині – можна тільки здогадуватися. І здогади ці є вельми тривожними. 

Загальновідомий факт: у багатьох жителів Закарпатської області подвійне громадянство. Поряд з українським - або угорське, або румунське. Звичайно, українським законодавством це заборонено. Але у ньому є діра.

«У нас законодавчо прописано, що ти сам повинен добровільно прийти і здати український паспорт, але в нас ніхто цього не робить», - наголошує Тетяна.

Виїзд українців за кордон – природна закономірність

Те, що українці шукають кращого життя, - природньо. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень, в Україні офіційно 1 млн 900 тис. безробітних, а за останні три роки рівень життя впав так, що у 2015 році кількість бідного населення в країні сягнула 51%.

Тож не дивно, що більше половини нашої молоді прагне виїхати за кордон. А  2,5-3 млн українців вже працюють за межами України, порахували в інституті.

Всіляко стимулюючи українців переїжджати у пошуках роботи до них, європейські країни-сусіди дбають про нормалізацію ситуації у власному суспільстві - компенсують демографічне падіння, говорить директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова. За її словами, в Україні демографічний потенціал вичерпався ще 50 років тому.

«В Європі така сама ситуація. Просто там це компенсується міграційним напливом. По-перше, приїжджають молоді люди, які охолоджують вікову структуру. А в країнах, де частка осіб молодшого віку менша, меншою є частка тих, хто потенційно ось-ось помре. І навпаки», - наголосила Лібанова.

Близько 10 років тому для стимулювання народжуваності в Україні уряд запровадив виплати при народженні дитини. Нині за одну дитину держава платить сім’ї 41 тис. 280 грн. Однак директор інституту впевнена, це дало лише тимчасовий результат. 

«Такого роду способи заохочення народжуваності завжди діють три-чотири роки. А потім треба або підвищувати виплату, або миритися з тим, що ефект буде зменшуватися», - констатує фахівець.

Тож без підвищення рівня державної підтримки, особливо молодих сімей з дітьми, а також створення належних умов, які б мотивували передовсім  молодих спеціалістів залишатися в Україні, ми ризикуємо повторити досвід Польщі, коли через кілька років доведеться всіляко стимулювати їхати до нас робочу силу з інших країн. Якщо хтось взагалі захоче працювати в країні з настільки низьким рівнем економічного розвитку.  

Тетяна Стець, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
більше матеріалів
/-0,43201303482056-/ /-pc-/
Top