counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Відновлення держрегулювання цін дозволить зупинити зростання вартості соціальних продуктів - експерт


Переглядів: 202


Відновлення держрегулювання цін дозволить зупинити зростання вартості соціальних продуктів - експерт

Якщо державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування буде відновлене, це дозволить стабілізувати ціни на них та запобігти подальшому зростанню вартості таких продуктів. Про це в коментарі АСН повідомив генеральний директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

Відповідний проект Постанови про заходи щодо відновлення державного цінового регулювання на соціально значущі продовольчі товари був зареєстрований в Верховній Раді 22 лютого. Його ініціаторами стали народні депутати Юрій Солод та Наталія Королевська.  

«Це стабілізує ціни і вся рентабельність на соціальні продукти буде в рамках десь 20%, тому що вони завжди перевищували 15%. Тому десь на цій відмітці, яка існує зараз і залишиться ціна», - зазначив Дорошенко.

Водночас експерт не виключає, що прийняття таких законодавчих змін може призвести і до незначного зменшення ціни на декілька відсотків, оскільки на деякі продукти економічно обґрунтована ціна уже завищена.

«Свинина та яловичина зараз перевищують цю рентабельність. У деяких виробників це 20% рентабельності, у деяких 40%. Те саме стосується і молочної продукції. 100% ціна завищена на гречку. Щодо курятини, якщо ми беремо тушку бройлера то тут незначне завищення ціни», - зазначив Дорошенко.

Наразі економічно обгрунтованими, зі слів експерта, є ціни на соціальні сорти хліба, рис та курячі яйця. Тому на ці продукти ціна, швидше за все, залишиться такою ж як і нині.

«Якщо ви витрачаєте в місяць на продукти десь 2 тисячі гривень на людину, то фактично здешевлення на 5% це буде 100 грн. Це не так уже й погано», - додав Дорошенко.  

Однак експерт не надто вірить у прийняття парламентом відповідної постанови, і більшою мірою не через її зміст, а через ініціатора даного законопроекту.

«Вірогідність прийняття цього закону вона близька до 0. Тому що одним з ініціаторів законопроекту є Королевська, а з усіх законопроектів, які вона вносила на розгляд, не було прийнято жодного», - констатує він.

Експерт вважає, що сама Королевська не серйозно ставиться до цього питання, оскільки розуміє, що її ініциативу палрамент швидше за все не підтримає. Також відомо, що в парламенті існує практика, що народні депутати з опозиції підстраховуються парламентарями з більшості і подають законопроекти, які їм дійсно цікавий, від їх імені.

А якщо державне регулювання цін на соціальні продукти харчування відновлене найближчим часом не буде, то варто очікувати їх подорожчання, вважає Дорошенко.

«Я не можу сказати, що ціни на соціальні продукти вони не будуть зростати я розумію, що зараз вони якраз таки і будуть підвищуватись, тому що 20% для нашої економіки це не багато. Там 40-70% рентабельності це вже непогано.  Але у нас дуже часто буває і всі 100% рентабельність. Тут потрібно уже розбиратись», - наголосив він.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,34086489677429-/ /-pc-/
Top