counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Крім «Синього кита», в Україні підлітків заманюють у нову смертельну гру


Переглядів: 16558


Крім «Синього кита», в Україні підлітків заманюють у нову смертельну гру

В Україні все голосніше говорять про "групи смерті", адміністратори яких навмисно і свідомо доводять підлітків до самогубства. Тільки за попередніми підрахунками українських правоохоронців, близько 13 тисяч дітей від 12 до 16 років зараз є учасниками суїцидальних груп у соціальних мережах.

Відразу зауважимо, не тільки наша країна страждає від юнацького психозу. Але найгірше справи йдуть у Росії, звідки, власне, «вірус самогубств» і перекинувся до нас.

Природно, версій про те, з чого все почалося, багато. Озвучимо ті, які висунуті на офіційному рівні російською владою. В силу обставин вони вже встигли перейнятися дитячою смертністю на державному рівні. Є привід - в 2016 році кількість спроб суїциду серед російських підлітків віком від 11 до 17 років збільшилася на 13%.

Все почалося з того, що журналісти Новой газеты  заявили, що з листопада 2015 го по квітень 2016 року в Росії відбулося мінімум 130 суїцидів дітей. Майже всі вони були членами одних і тих же груп в інтернеті. Їхня стаття була схожа на вибух атомної бомби, відкриваючи моторошні подробиці дитячої незахищеності в інтернеті.

Звідки з'явилися «Синій кит» і «Тихий дім»

«Групи смерті» - не новина для інтернету взагалі і пострадянського простору зокрема. Нещодавно Мережа буквально кишіла сайтами і форумами з глибокодумними або двозначними назвами - MySuicide, "Маленька комірчина на задньому дворі", "Палата №6", Suicide_ru.

Їх відвідувачі - традиційно молодь і підлітки. Чим важчі часи - тим більша їхня активність.

Найбільший за два останні роки сплеск зацікавленості «суїцидальними» групами і нахилами в Росії стався наприкінці 2015 року. Якась 17-річна Рената Камболіна (псевдонім у соцмережі - Ріна Паленкова) з Уссурійська покінчила життя самогубством. Дівчинка просто лягла під потяг. За хвилину до смерті вона запостила селфі на тлі проїжджаючого поїзда, підписавши його - «Ня. Пока».

Дівчинка з цілком благополучної сім'ї, нормально вчилася в школі, доброзичлива і талановита. Що могло штовхнути її до смерті? Відповіді на це запитання немає, є лише припущення, що причиною могло стати підліткове кохання.

З тих пір ім'я Ріни стало прозивним, перетворившись на своєрідний нездоровий підлітковий культ, з'явився хештег #няпока.

Оманливий піар став причиною десятків дитячих смертей

Цим нездоровим феноменом скористалися нечисті на руку (або нездорові на голову?) адміністратори деяких груп у соцмережах. Переважно ВКонтакте з'явилося кілька груп з дивними і начебто безневинними назвами на кшталт «Розбуди мене о 4:20», «Тихий дім», «Кити», «F57», «Море китів», «Синій кит» (ці групи активно видаляються , але на їхньому місці відразу виникають дві нові).

Їх загальний зміст зводився до тлінність буття, недосконалості життя, неприйняття підлітків суспільством. Все це перемежовується то веселими картинками, то обіцянками виграшів, то романтичними фразами про вічне, але нерозділене кохання.

Одним словом, прямого натяку на суїцид контент груп не містив, але тонкій підлітковій психіці, скажімо так, прямого натяку і не потрібно. Досить просто підтримувати в дитині розчарування в житті і невіру у власне майбутнє.

Як пишуть російські ЗМІ, якоїсь миті адміністратори декількох груп вирішили збільшити кількість підписників, організувавши «смертельний флешмоб самогубств». Ідея полягала в тому, що, за домовленістю з адміністраторами групи, підлітки симулювали самогубство - писали прощальні записки у своїх статусах і на місяць зникали з соцмереж.

Ідея "спрацювала" - багато дітей повірили в те, що їхні однолітки дійсно звели рахунки з життям, кількість передплатників груп зросла в рази, рівно як і кількість смертельних хештегів #хочувигру #явигре тощо.

Як пояснив нині заарештований один з таких горе-адмінів - 21-річний росіянин Філіп Будейкін, відомий як Філіп Лис, ідея була лише у збільшенні кількості відвідувань груп, але не доведення до реальних самогубств.

Проте через Будейкіна звели рахунки з життям мінімум 15 дітей (!). Сам він заявляє, що страждає від роздвоєння особистості і піддавався в дитинстві знущанням. Однак експерти підтвердили його осудність. Правда, за всі ці смерті адміну груп смерті загрожує максимум 5 років в'язниці.

Після затримання Будейкіна активність смертельних паблік зросла в рази.

Як грають з «синіми китами»

Суть цих спільнот може подаватись по різному, але зводиться до одного - гри, протяжністю у 50 діб, результат якої один: у разі виграшу - смерть.

Жертви просяться в гру самі або ж адміни груп смерті вишукують їх за депресивниим постами на сторінках у соцмережах.

Щодня діти мають прокидатися о 4:20. Адміни смерті ведуть з ними позірно задушевні бесіди, просять повідомити домашню адресу, дані про сім'ю і власні страхи. Потім, користуючись цією ж інформацією, дитину поступово схиляють до суїцидальних думок - «що їй не місце в цьому світі, що тут її ніколи не зрозуміють і не приймуть, що навколо світ сірий, а інший світ - прекрасний».

У підлітковому віці, коли навіть найменші неприємності здаються трагедією, діти легко піддаються такому впливу. Так що «адмінам смерті» не складає труднощів швидко вселити дитині необхідність переходу «в інший світ». Тоді починається гра у смерть.

Дитині дають завдання, переважно пов'язані з нанесенням собі каліцтв або ризикованими ситуаціями. Хто вони - ці адміністратори груп смерті, точно не встановлено й досі. Одні вважають, що вони - наркоторговці, інші - професійні психологи, треті наполягають на тому, що вони - просто психопати.

Ким би вони не були, на рахунку цих фактично вбивць - сотні дитячих життів. Точне число жертв смертельної гри ні в Росії, ні в Україні не знає ніхто. Але, наприклад, Генеральний директор російської громадської організації "Порятунок дітей від кіберзлочинів" Сергій Пєстов заявляв, що таких смертей може бути більше тисячі.

Дочка Пєстова минулого року теж наклала на себе руки.

А взагалі в 2016 році близько 23 тисяч росіян різного віку покінчило життя самогубством.

З'явився й інший феномен - активісти, які виманюють потенційних самогубців із соцмереж. У Мережі їх називають "китобоями" або "дельфінами". Переважно це підлітки, які відрізняються від своїх депресивних однолітків більш стійкою психікою.

 Як зрозуміти, що з дитиною щось не так?

Складне запитання, на яке психологи не дають однозначної відповіді, але більшість схиляється до того, що не варто чекати, поки дитина зміниться.

У будь-якому випадку варто вже зараз проаналізувати, чи добре ви знаходите спільну мову зі своїм чадом, довіряє вам дитина - чи ставиться як до наглядача. До речі, звідси головне правило, на якому наполягають психологи, - не тисніть на дитину.

Систематична перевірка її листування в соціальних мережах, смс та інші стеження можуть погіршити ситуацію, тут психологи радять проявити максимальну делікатність. Варто негайно зосередитися на налагодженні з дитиною довірчих і рівноправних відносин, в яких вона мала б гарантовані права і голос.

Щодо тривожних симптомів, як то - сонливість, погіршення успішності, уваги, пам'яті, зміни настрою тощо, вони спостерігаються у всіх підлітків і визначити, що з дитиною щось не так, за ними вкрай складно.
Навпаки, батьки більшості загиблих дітей стверджували, що абсолютно нічого підозрілого не помічали в своїх дітях.

Як протистоять мисливцям за дітьми в Україні

Поки що в Україні не ведеться точна статистика жертв «груп смерті», але майже щодня почали з'являтися повідомлення про те, що правоохоронці запобігають смерті дітей, вчасно виявляючи їхні наміри. Є й трагічні летальні випадки.

Департаментом кіберполіції були проаналізовані відвідувачі таких груп смерті ВКонтакте, а також - опублікований список українських дітей, які перебувають у цих групах. Відповідний список оновлюється, але вже зараз шляхом вибіркової перевірки можна встановити, що більшість зазначених сторінок - видалені. Так що не виключено, що одразу ж підлітки заведуть нові акаунти, хоча і є невеликий шанс, що на цю інформацію звернуть увагу батьки.

У будь-якому разі тих, хто виявив «групи смерті», правоохоронці просять звертатися до кіберполіції за номером: (044) 374-37-21.

Нова гра - «Зникни на 24 години»

Також сьогодні, 21 лютого, прокуратура Черкаської області звернулася через ЗМІ до батьків і органів опіки і профілактики з вимогою застерегти дітей від участі у небезпечних іграх.

Прокурори попередили, що дітей почали втягувати в нову небезпечну гру під назвою «Зникни на 24 години», суть якої полягає в тому, що підліток має піти з дому і не давати про себе знати протягом доби.

Природно, перебуваючи невідомо де, дитина може легко стати жертвою злочину або довести себе до суїциду, застерігають черкаські прокурори.

Вони вимагають від представників органів опіки провести роз'яснювальні бесіди з батьками, щоб ті були більш уважні до психологічного стану підлітків, організовували для них активний відпочинок, відволікаючи від занадто тривалого перебування у соцмережах.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Правильна енергетична обстановка в будинку понад усе Якщо ви відчуваєте, що у вас починалися якісь проблеми з ....
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
більше матеріалів
/-0,36455011367798-/ /-pc-/
Top