counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Як працює хитра схема з пропуском вантажівок в Одеський порт і чому це незаконно


Переглядів: 524


Як працює хитра схема з пропуском вантажівок в Одеський порт і чому це незаконно

Антимонопольний комітет України помітив у діях Одеської міської ради ознаки порушення закону про захист економічної конкуренції і 9 лютого 2017 року надіслав до Одеси свої рекомендації.

Зокрема, мова йде про рішення № 46 «Про затвердження схеми організації руху вантажного транспорту до Одеського морського торгівельного порту», яке Одеська міська рада ухвалила 25 лютого 2016 року.

Ним міська влада затвердила схеми руху вантажного транспорту таким чином, що усі вантажівки прямують до Одеського морського порту лише через територію приватного підприємства «Євротермінал».

Як зазначено в рекомендаційному листі Антимонопольного комітету,ТОВ «Євротермінал» було утворено у 2005 році для реалізації інвестиційного проекту «Сухий порт», який фінансується в тому числі і Європейським банком реконструкції та розвитку.

Як зазначено в листі ТОВ «Євротермінал» до АМКУ: «Сухий порт ТОВ «Євротермінал» був створений з метою винесення потоку вантажного автотранспорту за межі міста та створення єдиного транспортного ланцюга «Порт-Естакада-Сухий порт» та в зворотному напрямі.…Важливість проекту «Сухий порт» для міста також підтверджується великою кількістю листів від мешканців мікрорайону «Пересип» міста Одеса, що знаходяться на шляху слідування вантажного автотранспорту до Одеського морського порту. Мешканці даного мікрорайону, вже тривалий час звертаються до органів місцевого самоврядування зі скаргами на вантажний автотранспорт, що скупчується на зазначених вулицях, заважаючи нормальній життєдіяльності місцевих жителів».

Саме соціальною напруженістю та погіршенням екологічної ситуації у своїй відповіді-поясненні Антимонопольному комітету представники  Одеської міської ради пояснили ухвалення відповідної схеми проїзду вантажівок до порту.

«З метою усунення перешкод, що виникають у зв’язку із рухом вантажного транспорту, що прямує до Одеського морського порту та забезпеченню охорони оточуючого середовища, а також критичною соціальною напруженістю та небезпечною дорожньо-транспортною ситуацією, що виникла у зв’язку із рухом та скупченням вантажного транспорту у районі Пересипських мостів», - вказано в листі.

В Одеській міськраді зазначили, що  таке обмеження проїзду до Одеського порту було підтримано представниками самого порту, ПрАТ «ГПЗКУ» «Одеський зерновий термінал» та ПрАТ «Укрелеваторпром».

Водночас Державне підприємство «Адміністрація морських портів України» листом повідомило АМКУ, що одеська влада проінформувала про затвердження даної схеми руху вантажівок, однак не погоджувала її з Одеським морським портом.

«Зазначена схема не погоджувалась з адміністрацією Одеського морського порту та ДП «АМПУ». До компетенції адміністрації морських портів України не входить погодження будь-яких схем, порядків тощо, які регулюють рух поза межами морського порту», - зазначено в листі.

Водночас у поясненні зазначено, що наразі офіційно в’їзд на територію порту та виїзд з нього можливо здійснити через КПП №2 (вул. Церковна) та КПП №4 (ТОВ «Євротермінал»).

Здавалося б усе нічого, але є одне велике «но». У листі Державної фіскальної служби до Національного антикорупційного бюро України представники ДФС стверджують, що проїзд через КПП № 2 до порту неможливий.

«Департаментом транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху Одеської міської ради та КП «СМЕП» для впровадження монопольного обмеження були встановлені дорожні знаки «Рух вантажних автомобілів заборонено» таким чином, що проїзд на вул. Церковна обмежений», - зазначено в листі.

Більше того у ДФС наголошують, що встановлення дорожніх знаків міською владою лише на підставі заторів та розвантаження міста є необґрунтованим. До того ж, такі обмеження руху створюють монопольне становище для ТОВ «Євротермінал», оскільки після обмеження, вантажний автомобільний транспорт має змогу потрапити в Одеський порт виключно через приватну компанію «Євротермінал».

І найголовніше, як зазначено в листі ДФС до НАБУ, заїзд на територію ТОВ «Євротермінал» не безкоштовний. З кожного вантажного автомобільного транспорту стягується плата у розмірі 19,5 доларів США у гривнях за курсом, встановленим Національним банком України, зазначають представники ДФС.

З огляду на, що за добу через термінал проходить близько 400 вантажівок, не складно підрахувати, що фірма заробляє щонайменше 200 000 на день!

У лютому 2016 року Головне управління Нацполіції в Одеській області відкликало погодження нової монопольної схеми руху, але це не зупиняє міську владу від продовження даного обмеження.

Враховуючи пояснення усіх сторін Антимонопольний комітет дійшов висновку, що прийняте 25 лютого 2016 року Одеською міською радою рішення щодо обмеження проїзду до Одеського морського порту суперечить закону «Про захист економічної конкуренції» та рекомендував Одеській міській раді передбачити можливість заїзду вантажного автотранспорту на територію Одеського морського торгівельного порту без споживання послуг ТОВ «Євротерминал».

Хто ж стоїть за «Євротермінал»? Свого часу журналісти вже з'ясували, що ТОВ заснували Катерина Мажаріна і кіпрська фірма Northington Holdings Ltd, кінцевим бенефіціаром якої є Павло Лісіцин.

Про результати розгляду вищезгаданих рекомендацій Одеська міськрада має повідомити АМКУ у 30-денний строк з дня їх отримання. В іншому випадку відповідні органи розпочнуть провадження у цій справі.  

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,34832096099854-/ /-pc-/
Top