counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Поліція прийшла — міліція залишилася


Переглядів: 650


Поліція прийшла — міліція залишилася

Суперечки навколо того, чи правильно відбувається реформа правоохоронних органів, можуть спалахнути з новою силою. Адже опублікований, і вже частково діє Закон «Про національну поліцію». Поки щодо підрозділів патрульної поліції у Києві. В Одесі та у Львові він набуде чинності 20 серпня 2015 року. І за три місяці, з 7 листопада, по всій країні (за винятком деяких положень, відстрочених до 1 січня 2017 року). Але вже виникають запитання: чи вдасться його застосовувати і що буде з людьми, які раніше служили в МВС.

Старе по-новому

На перший погляд, закон простий. Читати легко. І особливих новацій не видно.

Так, поліція матиме свого керівника, він буде й заступником міністра внутрішніх справ. Крім того, прописано поділ на такі види, як кримінальна поліція, патрульна поліція, органи досудового розслідування, поліція охорони, спеціальна поліція і поліція особливого призначення.

Міліцейські звичні звання скасовуються. Тепер в Україні будуть спеціальні звання для молодшого складу: рядовий, капрал, сержант і старший сержант поліції. Для середньої ланки передбачено вже звичні звання — молодший лейтенант, лейтенант, старший лейтенант, капітан, майор, підполковник і полковник. А вищому складу присвоять ранги: і буде генерал поліції третього рангу, генерал поліції другого рангу, генерал поліції першого рангу.

Потрапити на службу можна, пройшовши конкурс. Шлях у поліцію свідомо закрито тим, хто ще не досяг 18 років, не є громадянином України. Заборона стосується й тих, хто обіймав керівні посади при колишній владі, співробітників спецслужб колишнього СРСР, а також осіб, підозрюваних у причетності до корупції. І ще — хто раніше порушував закон або має партійний квиток.

Обдурити здобувачеві буде складно — йому запропоновано пройти перевірку на детекторі брехні. Нібито добровільно. Зрозуміло, що силою тягнути до поліграфа ніхто не буде, але й не братимуть у поліцію такого відмовника.

Зазначимо, що поліція — це «державна служба особливого характеру». І час проходження служби зараховується до страхового і трудового стажу роботи.

Крім того, до стажу зараховують:

1) службу в поліції на посадах, що обіймають поліцейські з дня призначення на відповідну посаду;

2) військову службу у Збройних Силах, Державній прикордонній службі, Національній гвардії, Управлінні державної охорони, Цивільній обороні України, внутрішніх військах Міністерства внутрішніх справ та інших військових формуваннях, створених Верховною Радою України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Державній спеціальній службі транспорту ;

3) службу в органах внутрішніх справ України на посадах начальницького і рядового складу з дня призначення на відповідну посаду;

4) час роботи у Верховній Раді України, місцевих радах, центральних та місцевих органах виконавчої влади із залишенням на військовій службі, на службі в органах внутрішніх справ або на службі в поліції;

5) час роботи в органах прокуратури і суду осіб, які працювали на посадах суддів, прокурорів, слідчих;

6) чинна й військова служба в Радянській Армії і Військово-Морському Флоті, прикордонних, внутрішніх, залізничних військах, в органах державної безпеки та інших військових формуваннях колишнього СРСР, а також служба в органах внутрішніх справ колишнього СРСР.

Передбачається, що представники всього молодшого та середнього складу поліції можуть служити до досягнення 55-річного віку. А ось полковники, генерали поліції можуть служити довше — до 60 років.

«Поліцейські, які досягли граничного віку перебування на службі, повинні бути звільнені від служби», — каже закон. Але є винятки. Особливо цінним співробітникам можуть продовжити термін, але не понад 5 років.

З речами на вхід

Чимало цікавої і важливої ​​інформації для чинних міліціонерів прописано в прикінцевих та перехідних положеннях Закону.

Так, з дня опублікування цього Закону (тобто 6 серпня 2015 року) всі міліціонери, працівники МВС, його територіальних органів, установ вважаються такими, що попереджені в установленому порядку про можливе майбутнє звільнення через скорочення штатів. Сховатися від звільнення на лікарняному або у декретній відпустці не вдасться. «Перебування працівників міліції на лікарняному або у відпустці не є перешкодою для їх звільнення зі служби в органах внутрішніх справ відповідно до прикінцевих та перехідних положень цього Закону», — завбачливо прописав законодавець.

Але це не означає, що всім спасибі, усі вільні. Якщо є бажання й надалі служити — таку змогу передбачено. Та не факт, що запропонують посаду таку, що буде рівна тій, яку обіймали раніше в міліції. Вакансії можуть бути як рівнозначними, так і вищими або нижчими. Все залежить від кваліфікації претендента. А її потрібно буде підтвердити, пройти переатестацію.

Примітно, що міліціонерам, які стали поліцейськими, якийсь час можна буде стару, звичну форму носити. Принаймні, допоки всіх не забезпечать новими зразками обмундирування, затвердженими Кабінетом Міністрів України.

Крім того, до 31 грудня 2016 року поліції дозволяється використання службових посвідчень, бланків, печаток, штампів, емблем та логотипів МВС.

Ті ж, хто відмовиться від подальшого проходження служби в поліції, або кого приймуть туди у тримісячний строк — звільняються зі служби в органах внутрішніх справ за скороченням штатів або на підставах, визначених Положенням про проходження служби.

Крім того, як мінімум до кінця 2016 року, до створення, укомплектування спеціально підготовленими поліцейськими та забезпечення функціонування на всій території України патрульної поліції тимчасово дозволяється функціонування у складі поліції державної автомобільної інспекції та підрозділів громадської безпеки, на які покладаються обов'язки з охорони громадського порядку і забезпечення безпеки дорожнього руху в окремих регіонах і населених пунктах, де тимчасово немає патрульної поліції.

Радянські рудименти

Але в Закон ще можуть внести зміни. Зокрема про це свідчить позиція Президента України.

Петро Порошенко наголошував, що поліція має бути деполітизована, тож у нього є певні зауваження до цього закону. Що саме не сподобалося Порошенку? Не відомо. Президент не уточнив, лише сказав, що надасть свої зауваження парламенту.

У новому законі є що вдосконалювати. Так, конкурсний відбір передбачається лише для тих, хто вступає на службу. А доля призначення/звільнення представників керівного складу залежатиме від вищого керівництва. Воно може здобувача високого рангу або на конкурс відправити, або тихесенько призначити куди потрібно. «Це була найбільша корупційна складова», — звернув увагу АСН експерт-поліціоніст Олег Мартиненко.

У поліцію також не потрібно переносити рудименти — радянські звання. На «зірочках» давно навчилися заробляти. Адже керівництво може дати її вчасно або із запізненням. Все залежить від того, як «попросити». І, як зазначає Мартиненко, за це часто бралися хабарі в міліції. Доцільно залишити лише посади. Наприклад, детектив, інспектор, шеф-інспектор.

Крім того, поліціоніст зазначив, що в законі немає нічого, що б вказувало на реформу соціального, страхового та медичного забезпечення. Всюди, як і колись, прописані відомчі установи, безкоштовні путівки тощо. А потрібно було просто видати всім медичні страховки, щоб поліцейські мали право вибору і кращу якість послуг.

І громадський контроль у законі сильно знівельовано. Експерт пояснив, що прописана вилка може — не може. Залучати чи ні представників громадянського суспільства до службових розслідувань — питання віддане на відкуп керівництва. Як і те, яке рішення ухвалити, якщо місцеве населення висловлює недовіру поліції. Вище керівництво може розглянути питання, але залишитися при своїй думці, а той, що втратив довіру, — на посаді.

Але що може бути додано в закон для деполітизації поліції, про яку говорив Президент? Мартиненко вважає, що необхідно чітко прописати функцію Міністерства внутрішніх справ як апарату і супідрядних йому центральних органів виконавчої влади: поліції, Національної гвардії тощо. Що міністр внутрішніх справ тільки координує роботу органів, рекомендує, але жодним чином не втручається. А якщо і втручається — то в крайніх випадках. У законі це все прописано занадто м'яко: що глава МВС може координувати, але не розписано, в яких випадках він має право наказувати шефу поліції щось робити чи ні.

 

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
більше матеріалів
/-0,29412317276001-/ /-pc-/
Top