counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Шокуюча ревізія МОЗ: Мільярди за відсутні ліки,комісійні міжнародним структурам та гроші Червоному Хресту просто так


Переглядів: 1533


Шокуюча ревізія МОЗ: Мільярди за відсутні ліки,комісійні міжнародним структурам та гроші Червоному Хресту просто так

Минулого тижня було оприлюднено річний підсумковий звіт Державної аудиторської служби України (раніше - Державна фінансова інспекція України) за 2016 рік. Загалом, держаудитори виявили втрат фінансових і матеріальних ресурсів на понад 2,6 мільярда гривень!

Щоб повністю усвідомити масштаби безгосподарності та зловживань у бюрократичному апараті, результати ревізій у найбільш соціально значимих галузях АСН розгляне окремо. За приклад візьмемо галузь, яка останнім часом викликає чимало гарячих суперечок - Міністерство охорони здоров'я. Ми обійдемося без полу'мяних слів – виокремимо лише сухі цифри і висновки аудиторів. 

Отже ревізією фінансово-господарської діяльності  Міністерства охорони здоров'я України за період з 01.08.2013 по 01.05.2016 та окремих питань фінансово-господарської діяльності за період з 01.01.2012 по 31.07.2013 виявлено низку проблем в організації і проведенні державних закупівель, управлінні державними фінансовими ресурсами, що призвело до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 1 658,7 тис. грн та інших фінансових порушень. МОЗ з 2015 року здійснює державні закупівлі лікарських засобів та медичних виробів через міжнародні спеціалізовані організації, зокрема були залучені Краун Ейджентс Лімітед, Представництво Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй в Україні (далі – ЮНІСЕФ) та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (далі – ПРООН). 

З цими спеціалізованими організаціями МОЗ у 2015 році уклало угоди та на їх виконання наприкінці 2015 року перерахувало авансом 2 197 214 800 гривень. 

Звичайно, відповідна співпраця відбувається не на благодійній основі. Виходячи з умови угод та загальної вартості товарів за цими угодами, коштом державного бюджету МОЗ має сплатити на користь цих спеціалізованих організацій 110 780 400 грн комісійної винагороди. Більш того, окремо держава сплачує вартість послуг уповноважених підприємств з організації митного оформлення, зберігання, страхування та доставки лікарських засобів, медичних виробів, які закуповуються МОЗ через ПРООН та Краун Ейджентс Лімітед, та інших послуг. 

Одне з порушень - в угодах не визначено постачальників, вартості, специфікації та дати поставки товару. Хоча таку інформацію та стан виконання угод передбачено визначати у кошторисах витрат. Такі документи просто не були складені.  Як наслідок, вищезгадані організації станом на 01.05.2016 не поставили товару на суму 1 885 309 900 грн. Наприклад, ПРООН не поставила товару на 574 098 900 грн, чим порушила умови угоди в частині постачання медикаментів протягом шести місяців з дня попередньої оплати.

Якимось чином покарати організацію за такі затримки неможливо, оскільки в укладених з ними угодах зазначено, що спеціалізовані організації не несуть відповідальності за будь-які претензії, що виникають із укладених угод чи пов’язані з ними. Ще одне виявлене контролюючими органами порушення  -  Міністерство коштом державного бюджету сплачує за послуги уповноважених підприємств, при цьому вартість цих послуг МОЗ не погоджено. Такі витрати визначені виключно спеціалізованими організаціями у договорах, укладених з уповноваженими підприємствами.

Одним з найбільш яскравих фактів кричущого марнотратства є той факт, що 31 % закупівель на суму 96 867 500 грн спеціалізовані міжнародні організації здійснили … у виробників з України. За що МОЗ  їм сплатило  комісійний збір та вартість послуг уповноважених підприємств щодо митного оформлення (!!!) зберігання та дистрибуції товарів на загальну суму 5 880 800 гривень. 

Таким чином, говориться у звіті, відсутність належного внутрішнього контролю за здійсненням закупівель лікарських засобів через спеціалізовані організації призвела до зайвого використання 1 469 600 грн бюджетних коштів.

Міністерство коштом державного бюджету зайво сплатило ЮНІСЕФ за поставлені лікарські засоби та вакцину 1 416 600 грн через включення до їх вартості непідтверджених витрат з доставки.  

 Не вміємо ділитися і зберігати 

Неналежна організація Міністерством охорони здоров’я моніторингу рівня забезпечення закладів охорони здоров’я товарами та перерозподілу їх залишків призвела до псування медикаментів на суму 2 536 000 гривень. Наприклад, не були вчасно передані в інші лікарні невикористані реагенти та витратні матеріали для визначення вірусного навантаження ВІЛ-1 з лікарні Слов’янська до обласних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом. До того ж з минулих років накопичилися і зіпсувалися через такий же неперерозподіл медикаменти на суму 1 437 600 грн, ще на 213 300 гривень прострочених медикаментів було знищено.  

Товариства Червоного Хреста України - гроші на вітер? 

Міністерство у 2013-2015 роках та І кварталі 2016 року коштом державного бюджету за бюджетною програмою «Організація і регулювання діяльності установ та окремі заходи у системі охорони здоров’я» (КПКВК 2301350) профінансувало 252 261 100 грн на утримання патронажної служби ТЧХ України, яка не здійснювала діяльності у сфері охорони здоров’я (!!!). Це не відповідає пріоритетам державної політики МОЗ у сфері охорони здоров’я як головного розпорядника бюджетних коштів за зазначеною програмою, вказують аудитори у своєму звіті.

При цьому ТЧХ України отримувало кошти з державного бюджету за відсутності порядку використання бюджетних коштів, затвердженої Державної програми щодо забезпечення надання медичної та соціально-побутової допомоги самотнім громадянам похилого віку та інвалідам, а також сформованого державного замовлення на конкурсній основі на розробку та реалізацію такої програми, як то передбачено ст. 5 Закону України «Про державні цільові програми».  

Крім зазначеного, МОЗ не здійснювало належного контролю за використанням коштів на утримання свого апарату, говориться у звіті.

Наприклад, здавало в оренду більшу площу приміщень, ніж було зазначено у договорах, відтак недоотримувало коштів, державним коштом сплачувало спожиті орендарями послуги. Одна з найдивніших схем: МОЗ залучало фінансові ресурси Державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» (тобто власної структури) як додаткове фінансування на утримання апарату Міністерства. Однак це підприємство власним коштом надало послуг Міністерству з утримання автотранспорту, прибирання, комплексного обслуговування об’єктів тощо на суму 2 741 500 гривень.  

Всі матеріали ревізії МОЗ нині передано до Національної поліції України. І це лише короткий звіт по одній галузі, яких у ревізії – Державної аудиторської компанії – десятки. Найцікавіші з них, що відкривають очі на чорні діри державного апарату, АСН публікуватиме з коментарями для своїх читачів і далі.   

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,35960507392883-/ /-pc-/
Top