counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

«Список Шокіна» — все пропало!


Переглядів: 96


«Список Шокіна» — все пропало!

Цілий детектив розігрався у Верховній Раді України 22 квітня 2015 року. Сюжетну лінію задав голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко, заявивши напередодні, що генеральний прокурор України Віктор Шокін прийде до парламенту не з порожніми руками — є подання на сімох парламентарів про зняття з них депутатської недоторканності. Прізвищ він не назвав. Почалися здогади, кому так «пощастило».

Перша інформація про фігурантів з'явилася від радикалів. Так, народний депутат Андрій Лозовий повідомив: у списку є особисто він і його колега по фракції Ігор Мосійчук, а також позафракційні Сергій Мельниченко та Андрій Денисенко. Там опинився і представник «Народного фронту» В'ячеслав Константиновський. Від опозиції оприлюднено два прізвища — Михайло Папієв (фракція «Опозиційний блок») і Сергій Клюєв (група «Воля народу»).

Кого і за що повинні притягнути до відповідальності — точно ніхто не знав. Але версії будувалися. Наприклад, неофіційно, на рівні чуток, Константиновському закидали те, як він починав бізнес у лихі дев'яності. Лозовому — побиття голови сільради Коцюбинського у Київській області. Мосійчуку — протизаконні дії в Маріуполі в розрізі АТО. Денисенку — контрабанду в зоні бойових дій у Луганській та Донецькій областях. Папієву, що він, будучи головою Чернівецької обласної адміністрації, нібито використовував адміністративний ресурс під час парламентських виборів-2014. А Клюєву — все що можна і не можна, від сепаратизму до бізнес-діяльності.

Самі представники «списку Шокіна» майже всім складом прийшли до парламенту, крім Папієва і Клюєва. Вони активно роздавали коментарі, доводячи: ми — хороші, чисті перед законом і людьми. І звинувачували партнерів по коаліції в політичному тиску.

«Це — спроба загнати депутатів у стійло, зробити рабами. Через те що ми вимагаємо націоналізувати майно держави-агресора, тому що це абсурдно, коли під час війни російський бізнес спокійно почувається в Україні. Так відбувається, тому що декому Липецька фабрика дорожче Донбасу», — відхрещувався Лозовий.

«Єдине відоме мені кримінальне провадження проти мене відкрито Слідчим комітетом Російської Федерації. А улюбленець Путіна Рамзан Кадиров віддав наказ, щоб викрасти мене і відправити до них у країну», — вибудовував версії Мосійчук.

«Я не здивуюся появі свого прізвища в цьому списку — принципово виступаю опонентом абсолютно згубної лінії для держави, здійснюваної президентом. З цих причин вийшов із фракції «Блок Петра Порошенка», — розповідав у парламентських кулуарах Денисенко.

«Чутки, що проти мене відкрито кримінальну справу, — це не новина. Вони регулярно ходили з червня минулого року. Але справ так і не було. Знаєте, чому? За мною немає криміналу», — запевняв АСН Мельничук. «Нічого проти мене у них немає. Цю інформацію сприймаю виключно з гумором», — виправдовувався перед АСН Константиновський.

У цей час у кулуарах вирішували, чому це «список Шокіна» настільки короткий. Так, радник глави Міністерства внутрішніх справ України, нардеп від «Народного фронту» Антон Геращенко запропонував розширити його, внісши кандидатуру представника пропрезидентської фракції «Блок Петра Порошенка» Сергія Капліна.

«Поки в цьому списку не буде прізвища Капліна, я буду розцінювати інформацію про зняття депутатської недоторканності з цієї сімки суто як політичний тиск. Каплін, який сокирою рубав двері в кабінеті мера Полтави, повинен відповісти за свої хуліганські дії», — сказав він, зазначивши, що інакше кожен, виходить, вправі діяти за прикладом Капліна.

Відреагував і Каплін. Він заявив, що не боїться відповідати, але і бути в списку не повинен. Версії версіями, а важлива офіційна позиція. Всі чекали Шокіна в парламенті. Як виявилося — даремно. Інформація Юрія Луценка не підтвердилася, притому не вперше. Поки депутати сперечалися, перший заступник генерального прокурора України Володимир Гузир повідомив, що Віктор Миколайович не планував вносити до парламенту подання на сімку депутатів і взагалі вперше чує про «список Шокіна», відповідно, не може назвати прізвища «фігурантів».

«Список Шокіна» — все пропало!

«Ні я, ні генпрокурор не озвучували ні кількості народних депутатів, ні намірів слідства», - сказав перший заступник генпрокурора.

А от представник президента у Верховній Раді, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Степан Кубів і взагалі зазначив, що так зване вкидання з'явилося в інформаційному просторі неспроста.

«Зараз запускаються всілякі фейки, спрямовані на дестабілізацію роботи коаліції», — сказав Кубів.

А й справді, тертя щодо зняття недоторканності внесли додатковий деструктив у роботу парламенту, розхвилювали і без того неспокійну коаліцію. У цей день у сесійній залі було і блокування трибуни, і кулачні бої, і взаємні звинувачення. Переважно за вже сформованою традицією найактивніші дії робили радикали, хоча їх лідера Олега Ляшка «більшовики» примусово залишили курирувати коаліцію. Нагадаємо, напередодні, 21 квітня 2015 року, Ляшко театрально з трибуни ВРУ заявив про складання повноважень координатора ради коаліції.

«Список Шокіна» — все пропало!

«Подивіться, як голосують закони про прокуратуру дві здорові партії коаліції (БПП і «Народний фронт». — Ред.). Я не буду брати участі в цьому фарсі», — обурювався він провалом голосування законопроекту, що перебуває в розрізі реформи прокуратури.

Але з достовірних джерел АСН стало відомо, що Ляшко і його радикали хочуть красиво покинути коаліцію «Європейська Україна», щоб взяти участь у формуванні нової, і роблять для цього все. Притому навіть імовірні дати переформатування більшості озвучуються офрекордс. Це — червень 2015 року. Кістяком нового об'єднання повинні нібито стати «Самопоміч», радикали, велика частина парламентарів від «Народного фронту», віддані президенту депутати від ББП, а також частина позафракційних, так звана «Дніпропетровська група», яку формує і курирує близький до впливового Ігоря Коломойського народний депутат Борис Філатов.

«Список Шокіна» — все пропало!

Примітно, що жоден зі співрозмовників не сказав АСН, що в новій коаліції хочуть бачити Юлію Тимошенко та її соратників. Більше того, її й сьогодні на, здавалося б, формальній посаді не захотіли затверджувати. Передбачалося, що сьогодні куратором парламентської більшості стане Юлія Володимирівна. Навіть брифінг для преси планувався і якусь гучну заяву обіцяли. Але цьому не судилося збутися. Обізнані люди стверджують — депутати категорично противилися перспективі надати їй навіть номінальні повноваження, жартуючи, що інакше вже завтра ризикуємо почути її коронне: «Все пропало!»

Юлія Артамощенко, Олена Галаджій, АСН


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
більше матеріалів
/-0,38888311386108-/ /-pc-/
Top