counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Судді КСУ отримають новий закон та "довічне утримання" в майже 300 тис. грн щомісяця


Переглядів: 766


Судді КСУ отримають новий закон та довічне утримання в майже 300 тис. грн щомісяця

Зарплатня суддів з усіма доплатами сягне 200 - 400 тис. грн. А для громадян обмежать кількість звернень до Європейського суду з прав людини. 

Верховна Рада України на ранковому засіданні 9 лютого прийняла у першому читанні Закон України "Про Конституційний Суд України" (5336-1 від 17.11.2016), за що проголосували 239 парламентарів, передає кореспондент АСН. 

Закон передбачає нову організаційну структуру Конституційного Суду України:

- велика палата діятиме у складі усіх суддів Конституційного Суду України і вирішуватиме питання у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями;

- два сенати Суду, кожен із яких діє у складі дев’яти суддів і розглядає питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) законів України (їх окремих положень) за конституційною скаргою особи. Сенат Суду діє як Конституційний Суд України; ухвали Сенату Суду про відмову у відкритті конституційного провадження у справах за конституційними скаргами є остаточними;

- шість колегій суддів, кожна з яких діє у складі трьох суддів. До повноважень колегії суддів Конституційного Суду України належить вирішення процесуальних питань. Ухвала про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційною скаргою, постановлена трьома суддями колегії суддів Конституційного Суду України, є остаточною.

"Ще однією важливою новацією закону стане право конституційної скарги громадянина, чого раніше не було", - виступав у залі під час розгляду нардеп Леонід Ємець. 

Під час обговорення питання депутати звернули увагу на норму Закону щодо того, що прийняття законодавчого акту дасть можливість "скоротити кількість скарг громадян України до Європейського суду з прав людини та сприятиме відновленню порушених прав осіб на рівні національних засобів юридичного захисту прав особи в Україні". Так, нардеп "Самопомочі" Олена Сотник назвала цю норму антиконституційною. 

"Бо всі громадяни, за Конституцією, мають право звернутися до ЄСПЛ", - наголосила вона. 

Також дискусію в залі викликала стаття 26: "Винагорода виплачується з дня, що є наступним за днем призначення Судді на посаду". Відповідно до якої, "посадовий оклад судді Конституційного Суду встановлюється у розмірі 75 мінімальних заробітних плат". На прикладі 2017 року це мінімум 240 тис. грн. 

"А враховуючи доплати, зарплатня може сягнути більше 400 тис. грн... Такого співвідношення зарплат ви не знайдете в жодній країні світу. Цей закон просто несправедливий, враховуючи розміри зарплатні українського вчителя та лікаря", - обурювався народний депутат та екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. 

Бо, за законом, судді виплачується щомісячна доплата за вислугу років на посаді судді Конституційного Суду у розмірі: 

- за наявності стажу роботи більше  2 років – 20 відсотків; більше 4 років – 30 відсотків; більше 7 років – 40 відсотків посадового окладу судді Конституційного Суду; 

- суддям, які обіймають посади секретаря Колегії, виплачується щомісячна доплата у розмірі 5 відсотків посадового окладу судді; заступника голови суду – 10 відсотків посадового окладу судді; голови суду –  15 відсотків посадового окладу судді;

- судді виплачується щомісячна доплата за науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук) або доктора наук у розмірі відповідно 15 і  20 відсотків посадового окладу судді Конституційного Суду.

Також статтею 27 передбачено "щомісячне довічне грошове утримання судді Конституційного Суду у відставці", яке виплачується у розмірі 80 відсотків винагороди судді Конституційного Суду.

"Це мінімум 336 тис. грн щомісячно для пожиттєвого утримання суддів!" - зауважила нардеп Олена Сотник. 

А голова фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко хвилюється: "У якому маслі купатимуться судді КСУ?" 

У відповідь голова профільного Комітету з питань правосуддя Руслан Князевич пояснив, що до другого читання питання завищеної зарплатні буде врегульовано: 

"Треба розуміти, що законопроект готувався тоді, коли ще не був встановлений нині чинний  розмір мінімальної зарплатні". 

Щоб зняти напругу в залі для результативного голосування один із авторів законопроекту Сергій Алєксєєв запропонував "з голосу" врахувати поправку щодо зміни поняття "мінімальної зарплатні" на поняття "прожитковий мінімум". 

Нагадаємо, що "з 1 січня 2017 року, відповідно до бюджету на 2017 рік, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць складає 1544 гривні, з 1 травня - 1624 гривні, а з 1 грудня - 1700", що вдвічі зменшує заявлені зарплати суддів. Але все одно не знімає з порядку денного питання про великий розмір. 

Тепер законопроект підготують до другого читання за скороченою процедурою.  

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
більше матеріалів
/-0,29030513763428-/ /-pc-/
Top