counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Зростання вартості підключення до електромереж. Вигода для обленерго і збитки для бізнесу


Переглядів: 519


Зростання вартості підключення до електромереж. Вигода для обленерго і збитки для бізнесу

Підвищення тарифів на нестандартне приєднання до електромереж в шість разів, через яке в середовищі експертів, бізнесу і депутатів останніми днями піднявся шум, є необґрунтованим і призведе до погіршення бізнес-клімату в Україні. Таку думку в коментарі АСН висловив голова Всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємництва» Сергій Доротич.

«Ми вважаємо, що обґрунтування недостатнє, воно формується на формулі, яка не витримує ніякої критики!» - підкреслив він.

Експерт нагадав, що до недавнього часу тарифу на нестандартне підключення взагалі не існувало і розрахунок вартості підключення до електромереж робився в ручному режимі, безпосередньо кожним менеджером середньої ланки енергопостачальної компанії. Тому підприємці неодноразово скаржилися на непрозорі процедури та корупційні прояви в цьому сегменті.

«Ми зробили опитування і з'ясували, що тариф при таких умовах становив 1-2.5 тис. грн за кВт. Затверджений же зараз тариф, більше 6 тис. грн за кВт, взагалі не вкладається в рамки здорового глузду. Тобто з усіма вигодами менеджменту виходило максимум до 3 тисяч, а тут ми отримуємо 6 тисяч», - порахував Доротич.

Він додав, що процедура прийняття цих тарифів суперечить закону про основи регуляторної політики, оскільки не було дотримано процедуру оприлюднення. Тобто НКРЕКП повинна спочатку оприлюднити відповідний проект рішення, обговорити його з бізнесом і тільки тоді приймати рішення, вважає експерт.

До того ж, на думку Доротича, істотне збільшення тарифів на нестандартне підключення до електромереж призведе до зменшення інвестиційної привабливості країни, а відповідно, до зменшення інвестиційних надходжень і навіть - до згортання інвестиційних проектів, які вже почали реалізувати в Україні.

«Буде завдано дуже серйозного удару по альтернативній енергетиці, яка в принципі абияк, але розвивалася в Україні. Бо підключення сонячної електростанції, гідроелектростанції, а це тільки нестандартне підключення, буде майже неможливо. Розміщення нових промислових потужностей так само, тому що переважно це теж нестандартне підключення», - додав експерт.

За словами Доротича, передовсім вигоду від такого рішення отримають власники мереж, зокрема обленерго.

«Найбільше отримають олігархи, які певною мірою, я думаю, пролобіювали це рішення. Як це не дивно виглядає, але там дуже багато російських інвесторів, які є власниками енергопостачальних компаній, зокрема обленерго. Вони отримають вигоду. Якоюсь мірою отримує вигоду і держава, бо в такі тарифи закладені і чималі податки, мінус отримає бізнес», - вважає він.

На таке рішення НКРЕКП вже відреагували народні депутати. Зокрема, як написав на своїй сторінці в Facebook депутат від БПП Олександр Домбровський, парламентарії вже обговорюють постанову про недовіру всьому діючому складу Нацкомісії з регулювання ринку електроенергії і комунальних послуг.

Однак Сергій Доротич вважає, що парламентарії навряд чи дійдуть до реальних рішень про відставку всього складу комісії.

«Ми повинні розуміти реалії, хто цю людину призначав і для чого. Це політичне питання. І, на жаль, хочемо ми цього чи не хочемо, ми живемо в країні, яка чітко підпорядкована, саме в цій галузі це однозначно рішенням Президента. І рішення парламентаріїв, якщо воно буде йти в розріз з рішенням Президента, я думаю, не змінить  ситуацію - або не назбирають голосів, або Президент не підпише», - сказав експерт.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг 31 січня на своєму засіданні затвердила питому вартість нестандартного приєднання до електричних мереж на 2017 рік на рівні 3,7-11,3 тисяч грн за кВт.

Таким чином, якщо споживачеві необхідно приєднатися до джерела електроенергії, а відстань до нього перевищує 300 метрів, то вартість послуги складе від 3,7 тисячі до 11,3 тисячі гривень. Таке ж правило поширюється і на ситуацію, коли споживачу потрібна електрична потужність понад 50 кВт.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,301194190979-/ /-pc-/
Top