counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Без спрощення і податку на прибуток. Представники громадськості розробили проект нового Податкового кодексу


Переглядів: 370


Без спрощення і податку на прибуток. Представники громадськості розробили проект нового Податкового кодексу

За останні три роки зміни в українське податкове законодавство вносилися тричі - в кінці 2014, 2015 і 2016-го. Останні два нововведення - це зниження єдиного соціального внеску з січня 2016 року, практично в два рази - з 41% до 22%, і підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року до 3200 грн.

Але ні зниження ЄСВ, ні підняття мінімалки не дасть істотного й очікуваного результату, вважає президент Асоціації платників податків України Григол Катамадзе.

«З одного боку абсолютно правильне і логічне рішення про підвищення мінімальної зарплати, але у відриві від інших змін, які повинні проходити, воно не дасть потрібного ефекту, так само, як не дало ефекту зниження ЄСВ в кінці грудня 2015 року - зарплати з тіні не були виведені», - констатує він.

ЄСВ і податок на доходи фізосіб пропонують об'єднати

В асоціації розробили свій проект ліберального Податкового кодексу, в якому, зі слів Катамадзе, передбачені суттєві зміни оподаткування.

А саме, розробники документа пропонують об'єднати єдиний соціальний внесок з податком на доходи фізосіб і поступово зменшувати його ставку - протягом перших трьох років, після того як кодекс набуде чинності, з 32% до 20%.

«Лібералізація податкового законодавства означає, що спрощений підхід до системи оподаткування не матиме жодного ефекту. Якщо буде ліберальний податковий кодекс, тоді спрощення саме по собі відпадає. Це для того, щоб конкурентні умови ведення бізнесу були для всіх однакові», - вважає Катамадзе.

Без спрощення

Також в Асоціації платників податків пропонують замість спрощеної системи оподаткування ввести поняття "мікробізнес" і "малий бізнес".

Планується, що статус мікробізнесу зможе мати фізична особа - підприємець, яка займається роздрібним продажем товарів на ринках, традиційно народними промислами, надає побутові послуги населенню. Кількість найнятих працівників такою фізособою не повинно перевищувати 5 осіб, а річний обсяг доходу - не більше 1 мільйона гривень. Для таких ФОП пропонується оплата податку в розмірі 8% від мінімальної заробітної плати.

Малим бізнесом, згідно з проектом цього податкового кодексу, пропонується вважати фізичних осіб - підприємців, які надають послуги населенню, а також платникам податків, на яких поширюється особливий режим оподаткування. У такого ФОП кількість найнятих осіб не повинна перевищувати 25 осіб, а річний обсяг доходів повинен бути в межах 5 млн грн. Пропонується, щоб такі підприємці платили податок в розмірі 3% від доходу.

Малий і середній бізнес повинні становити в частці ВВП 50%

Такі зміни, на думку Катамадзе, дозволять істотно розвинути в Україні малий та середній бізнес. За підрахунками розробників документа, якщо запропонований кодекс таки приймуть, то за підсумками трьох років малий і середній бізнес в частці ВВП країни становитиме не 10-15% як зараз, а більше 50%.

«На сьогодні Україна в цьому сенсі найбільш відстала на європейському континенті країна - сьогодні частка малого та середнього бізнесу у ВВП України становить 10-15%. У Польщі, наприклад, це більше 65%, у Великій Британії 97%. У всіх розвинених країнах частка ВВП, що припадає на малий і середній бізнес, дуже висока. Україна не має права не зробити цей крок», - впевнений Катамадзе.

Замість податку на прибуток - податок на виведений капітал

Ще одна істотна зміна, пропонована авторами нового проекту податкового кодексу, - це скасування податку на прибуток, а замість нього - податок на виведений капітал. Керуючий партнер аудиторської компанії "Капітал Плюс" Тетяна Шевцова, яка й займалася розробкою цих ініціатив, стверджує, що такі зміни дозволять вирішити велике коло проблем як в адмініструванні, де спрощуються правила, так і в самій процедурі оподаткування.

На її думку, нинішня модель податку на прибуток неефективна, оскільки з 264 тисяч зареєстрованих платників податку на прибуток 90% податкового навантаження припадає на 1 086 підприємств. Це переважно державні підприємства та підприємства з іноземними інвестиціями.

Більшість інших підприємств показують, що працюють у збиток. За даними ДФС, сума накопичених збитків за цими підприємствами склала більше 1 трлн грн.

«Ось цей трильйон збитків припадає на великих платників податків. І саме збиткові платники податку на прибуток займаються виведенням капіталу. А мене, як громадянина, буде хвилювати, щоб це виведення капіталу принесло податок. І не треба замислюватися, хто що задекларував, хто яким чином виводить свій капітал, нехай ці кошти приносять податки», - окреслила Шевцова.

Ніяких змін упродовж 3 років

Обговорення проекту нового податкового кодексу на рівні бізнесу і громадськості планують продовжити до кінця травня і вже у квітні документ хочуть внести на розгляд до парламенту.

Його автори зазначають, що в ідеалі Верховна рада повинна прийняти законопроект за шість місяців до нового року, щоб він набрав чинності з 1 січня 2018 року.

Також в асоціації пропонують ввести трирічний мораторій на зміни до податкового кодексу, а з моменту набрання ним чинності оголосити шестимісячне нульове декларування.

«Мається на увазі, що люди не будуть платити податок за те, що вони задекларують. Щоб усе, що є у людей на руках, вони могли чесно і сміливо задекларувати і щоб не було кримінально-адміністративного переслідування за це декларування», - додав Григол Катамадзе.

У перші півроку-рік після набрання чинності новими правилами варто очікувати значного зменшення надходжень до бюджету, зазначив він.

«Для цього країна повинна думати, яким чином підготуватися до цього. Ми вважаємо, що одним із джерел компенсації або створення економічної подушки для цього є тотальна приватизація державної власності, якою держава не вміє управляти. Причому це потрібно зробити протягом 2017 року», - вважає Катамадзе.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,39122295379639-/ /-pc-/
Top