counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Люстрація. Хрещення обшуками


Переглядів: 37


Люстрація. Хрещення обшуками

«У мене обшук. Ламають двері. Головне слідче управління, Володимирська», — з цього короткого повідомлення голови департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяни Козаченко у Facebook почав розгоратися черговий гучний скандал, пов'язаний з очищенням влади в Україні.

Громадські діячі та політики заговорили, що процес люстрації в Україні хочуть поставити на паузу.

Справа місячної давності

Офіційна версія обшуку в кабінеті і квартирі Тетяни Козаченко — слідчі дії в рамках відкритого кримінального провадження за фактом підробки документів.

«Обшук високопоставлених осіб Мін'юсту проводиться за фактом підробки документа цього відомства щодо непоширення на одного з чиновників ГУ ДФС в м. Києві Закону України «Про очищення влади», — сказано на офіційному сайті МВС. — На підставі постанови Печерського районного суду м. Києва проводиться низка обшуків в осіб, які можуть бути причетними до підробки цього документа».

Про який документ ідеться? У середині березня міністр юстиції Павло Петренко голосно заявив про те, що його відомство викрило співробітницю фіскальної служби Ганну Ігнатенко в бажанні ухилитися від люстрації.

«Закон "Про очищення влади "розвиває креативне мислення і спонукає до пошуку нових знань. Такий висновок можна зробити із сьогоднішньої історії про фальшиве "роз'яснення", за яким співробітниця фіскальної служби хотіла сховатися від люстраційної перевірки », — заявив 16 березня Павло Петренко.

За словами міністра, історія розвивалася таким чином. У країні почалася друга хвиля люстраційних перевірок, під яку підпадають силовики і співробітники Державної фіскальної служби. 12 лютого на люстраційну перевірку подала свої документи і Ганна Ігнатенко. Через п'ять днів, 17 лютого, її документи були передані в департамент люстрації, який очолює Тетяна Козаченко.

«13 березня 2015 року нами була дана відповідь, яка, очевидно, Ганні Володимирівні не сподобалась. У ній було зазначено, що особи, які займали в період з 2010-го по 2013 рік керівні посади в Міндоходів і зборів, повинні бути автоматично звільнені», — розповідав Петренко. Але ... Як потім виявилося, до Державної фіскальної служби щодо Ігнатенко прийшов зовсім інший висновок Мін'юсту. У цьому документі за підписом заступника міністра юстиції Наталії Севастьянової говорилося, що норми Закону «Про очищення влади» не поширюються на Ігнатенко (Мін'юст отримав копію документа. — Прим. авт.).

«Цікавий навіть сам вигляд фейкового документа. Так, частина його може бути справжньою — це друга сторінка з підписом (хоча це можна буде встановити тільки після експертизи оригіналу документа, якщо такий існує), а ось перша сторінка — суть «роз'яснення» — має невідоме походження. Більше того, друга сторінка з підписом має нейтральний характер — роз'яснює загальні положення Закону «Про очищення влади» — і не має ні найменшої згадки про громадянку Ігнатенко, а, навпаки, в ній зазначено факти, які не збігаються зі зверненням», — розповідав міністр Петренко, який відразу ж звернувся в правоохоронні органи, щоб вони розставили всі крапки над «і».

Але замість однієї крапки вийшло три. Примітно, як каже сама Тетяна Козаченко, що аферу з документами Ігнатенко виявила саме вона. Міністр тільки надав їй гласності. А тепер виходить, що на Козаченко падає тінь протизаконних дій.

Невипадкові випадковості

Обшук у Тетяни Козаченко, співробітників департаменту люстрації та київської ДФС був санкціонований постановою Печерського районного суду м. Києва ще 2 квітня. Закономірно виникло запитання: чому слідчі зволікали з обшуками? Думки розійшлися.

«Можливо, це причина сьогоднішніх подій?» — припустив заступник департаменту люстрації Дмитро Дімов і оприлюднив копію постанови Окружного адмінсуду Києва, яким суд приймає до розгляду позов департаменту люстрації з проханням звільнити начальника Головного слідчого управління МВС Віталія Сакала (працював із міністром Віталієм Захарченком. — Прим. авт.). Передбачалося, що 23 квітня суд вивчить правові підстави для звільнення заступника Авакова. Такої ж думки дотримується і голова Комітету Верховної Ради з питань протидії корупції Єгор Соболєв.

«Слідчими МВС керує Віталій Сакал. Це — людина, яка підпадає під Закон «Про очищення влади» і за звільнення якого Тетяна і я безуспішно боремося з Арсеном Аваковим уже три місяці», — заявив Єгор Соболєв, тим самим натякнувши, що обшуки у Козаченко — помста Сакала в чистому вигляді. Друга версія — хтось зацікавлений у призупиненні люстраційних процесів у країні.

«Після провальних спроб скасувати люстрацію через Венеціанську комісію і Конституційний Суд Льовочкін і Ко роблять відчайдушні спроби дискредитувати весь процес люстрації і тих, хто її забезпечує», — йдеться в заяві Громадського люстраційного комітету. Є й ще одна версія гучного обшуку. За дивним збігом обставин очікувалося, що 21 квітня Мін'юст внесе до Верховної Ради зміни до Закону «Про очищення влади». Цим повинна була займатися Козаченко.

«Одна зі змін до люстраційного закону стосується того, що чиновники, які саботують люстраційні перевірки, повинні нести відповідальність», — повідав народний депутат Леонід Ємець. Крім того, ухвалення народними депутатами змін до Закону «Про очищення влади» ставить хрест на сценарії окремих політиків скасувати проведену люстрацію через Конституційний Суд.

«Якщо набирає чинності нова редакція закону, то тоді провадження в Конституційному Суді автоматично закривається — потрібно буде подавати нові звернення», — вказав на юридичні тонкощі народний депутат Володимир Ар'єв.

Без політики

У МВС просять не політизувати обшуки у співробітників департаменту люстрації. «Необхідність повного набору слідчих дій передбачена процедурою адекватного розслідування, і кожен досвідчений адвокат це розуміє і приймає. Ні колишні заслуги, ні займана державна посада не звільняє громадянина від відповідальності у разі потреби у слідчих діях, санкціонованих судом», — сказано в повідомленні прес-служби МВС. Правоохоронці кажуть, що в найближчі дні слідчі дії триватимуть. Зокрема, 22 квітня на допит в МВС запрошена Тетяна Козаченко, 29 квітня — свідчення дасть Дмитро Дімов.

Паралельно експерти проведуть експертизу оригіналу підробленого листа № І-2687 від 13.02.2015 р., який вилучили під час обшуку у Ганни Ігнатенко. Також буде вивчено жорсткий диск і документи, які слідчі вилучили під час обшуку в кабінеті Козаченко.

«Тетяні Козаченко і всім, хто не має відношення до спроби підробки документа з метою приховати факт потрапляння під люстрацію, нема чого боятися. Адже їх совість чиста», — чи то з іронією, чи то дуже серйозно резюмував історію з обшуками і початок активних слідчих дій радник міністра МВС, народний депутат Антон Геращенко.

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
більше матеріалів
/-0,31660199165344-/ /-pc-/
Top