counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Придбання стажу за гроші, скасування надбавок і заборона пенсіонерам працювати - чергові нововведення Пенсійної реформи


Переглядів: 4526


Придбання стажу за гроші, скасування надбавок і заборона пенсіонерам працювати - чергові нововведення Пенсійної реформи

Зменшення страхового стажу до 15 років і можливість купити цей стаж, а також пенсіонерам доведеться вибирати, будуть вони працювати і отримувати зарплату чи вийдуть на пенсію - в Мінсоцполітики "розповіли" про тонкощі пенсійної реформи.

Розповіли, сказано умовно, бо інформацію цю можна було почерпнути з повідомлення, яке з'явилося в понеділок вранці на «Урядовому порталі», а потім   з невідомих причин було видалено.

На порталі повідомлялося, що "відбулася зустріч постійного представника Міжнародного валютного фонду Жерома Ваше з міністром соціальної політики України Андрієм Ревою", під час якої ці новації і обговорювалися. Зауважимо, про зустріч двох чиновників пресі також не було нічого відомо.

пенсійна реформа, страховий стаж, пенсійний вік, пенсії

Втім, поки новину видалили, ЗМІ встигли її поширити. Ми теж розглянемо ближче "випадково" озвучені Андрієм Ревою деталі.

15 років страхового стажу можна буде купити за 130 тис. грн

У профільному міністерстві підрахували, що нові заходи допоможуть до 2024 року вирішити проблему дефіциту Пенсійного фонду. Він у 2016 році вже склав 145 млрд грн. А це одна з головних умов Міжнародного валютного фонду.

Зокрема, Мінсоцполікі пропонує скоротити пенсійний стаж з 20 років до 15.

 «Раніше пропонувалося (як час "Ч" було взято 1 січня 2021 року), що потенційний пенсіонер на момент виходу на пенсію до згаданої дати повинен мати не менше 20 років страхового стажу, при цьому загального - 30 років, в такому випадку тільки 8 % українців могли б претендувати на пенсію. Зараз ідеться про те, щоб знизити цю страхову цифру до 15 років. Але на момент 1 січня 2018 року, і тоді вже 30% громадян зможуть претендувати на державне пенсійне забезпечення», - сказано в повідомленні.

При цьому 15 років стажу можна буде купити за 130 тис. грн. Це стосується, наприклад, українців, які працюють за кордоном.

Також буде передбачено, що той, хто претендує на пенсію, не може одночасно працювати.

Пенсії за віком пропонується виплачувати з Пенсійного фонду. А ось виплати з інвалідності та в разі втрати годувальника - з Фонду соціального страхування, який, як планується, почне працювати з квітня 2017 року.

Для військовослужбовців вислуга років залишається постійною - 25 років, але єдиний соціальний внесок з їхніх зарплат буде сплачуватися в подвійному розмірі (через високий ризик отримати травми). Пенсії цій категорії до 60 років будуть виплачуватися з держбюджету, а потім - з Пенсійного фонду.

Також будуть скасовані всі надбавки

«Ця система соціально справедлива, бо і для президента, і для простого робочого встановлюється однаковий підхід нарахування пенсій. Ми усвідомлюємо, що з прийняттям цього закону шок у наших співгромадян може бути таким же, як після підвищених тарифів. Але це вимушений і необхідний крок, щоб збалансувати Пенсійний фонд», - нібито заявив Рева.

Законопроект планують подати на розгляд Верховної Ради в березні цього року, а набрати чинності він має, за словами міністра соцполітики, в липні.

МВФ рекомендує підняти пенсійний вік до 63 років

Водночас у МВФ рекомендують поступово підняти пенсійний вік, і до 2027 року він має досягти 63 років. Про це йдеться в останній версії меморандуму про співпрацю України з МВФ, який оприлюднила «Економічна правда».

Серед рекомендацій міжнародного донора - необхідність підвищення робочого стажу до 25 років з січня 2017 року з введенням мінімального страхового стажу на рівні 16 років.
У Кабміні поспішили заспокоїти українців. Віце-прем'єр Павло Розенко запевнив, що в української влади в рамках співпраці з МВФ немає зобов'язань щодо підвищення пенсійного віку.

«Цього немає ні в меморандумі з МВФ, ні в наших зобов'язаннях перед іншими організаціями. І хочу вам сказати, я переконаний, що нинішній уряд і нинішня влада не вживатиме ніяких кроків щодо підвищення пенсійного віку», - сказав він.

Розенко додав, що проблема дефіциту бюджету Пенсійного фонду полягає не в питанні підвищення пенсійного віку, а в тому, що більше 50% працюючих громадян або не платять взагалі податки до Пенсійного фонду, або сплачують їх не в повному обсязі.

Політолог Володимир Фесенко підтверджує - на істотне підвищення пенсійного віку українська влада не піде, але шукатиме компромісні варіанти.

«Простого вирішення цих проблем не буде, оскільки йдеться про непопулярні рішення. Доведеться шукати або нестандартні способи вирішення цих проблем, або домовлятися про компромісні варіанти. Вдасться чи ні...»- зазначив він.

Дефіцит Пенсійного фонду становить 6,4% від ВВП

У будь-якому випадку без кардинальних змін у пенсійній системі України незабаром може настати колапс. Так що на непопулярні кроки уряду все одно доведеться піти, впевнений виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

До того ж, за його словами, Кабміну доведеться балансувати між потребами українських пенсіонерів і вимогами міжнародних кредиторів.

«Зараз дефіцит Пенсійного фонду становить 6,4% ВВП. Катастрофічно величезний дефіцит. Реформу важко провести, але якщо цього не зробити, то треба бути готовим до того, що система покаже колапс - раз, а друге - треба розуміти, що Україна потребує зовнішнього фінансування цього року», - вважає Устенко.

За словами експерта, варіантів розв'язання цієї проблеми, зокрема й радикальних, у України багато. Наприклад - наслідувати приклад країн Середньої Азії, де відмовилися від пенсій взагалі. Або - Казахстану, де виплачують усім однакову мінімальну пенсію. Кабмін вибере той шлях, для реалізації якого у нього вистачить політичної волі.

«Сядуть представники уряду, адміністрації президента, ключових парламентських фракцій і вирішуватимуть - відмовляємося від грошей МВФ і тоді думаємо, як ми будемо утримувати курс гривні, або погодитися, тоді на яких умовах, що ми виконуємо, що ні в обмін на отримання грошей МВФ», - констатує політолог Володимир Фесенко.

Але домовлятися доведеться не тільки щодо пенсійної реформи. Адже в документі, який оприлюднила "Економічна правда" йдеться про те, що для продовження співпраці з МВФ Україні доведеться скасувати спрощену систему оподаткування, до кінця березня відкрити земельний ринок, прийняти рішення про монетизацію субсидій, а до кінця червня - створити єдиний реєстр одержувачів соціальних виплат.

Тетяна Стець, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,41434407234192-/ /-pc-/
Top