counter
Стрічка новин
Вибрати все
8 Травня
7 Травня
Всі новини...

Як вберегтися від другої хвилі "Гонконгу", не сподіваючись на МОЗ


Переглядів: 319


Як вберегтися від другої хвилі Гонконгу, не сподіваючись на МОЗ

За прогнозами епідеміологів, вже найближчим часом варто очікувати наступну хвилю захворюваності на грип. Медики радять вакцинуватись, оскільки один зі штамів грипу "Гонконг" дуже небезпечний і призводить до тяжких наслідків і навіть смерті. І чим раніше ввести в організм ретровірус, тим краще.

Але, як виявилося, МОЗ не особливо то й потурбувався про те, чи вистачить усім українцям доз вакцини від грипу.

В Україні штам грипу "Гонконг" в останній раз був зафіксований 50 років тому

Щорічно епідемії грипу забирають життя десятків, а то і сотень українців. Як констатували в МОЗ України, від початку епідемсезону, що почався 3 жовтня 2016 року і триває до цього часу, в Україні від грипу померло вже 18 осіб.

Зараз на території України циркулює три штами вірусу грипу - H3N2 (Гонконг), H1N1 і вірус грипу "В". Але якщо останні два вже кілька років вирують на території України й у більшості українців вже виробився імунітет до цих штамів, то «Гонконг» в Україні спостерігався 50 років тому, тому імунітет українців не стійкий до цього вірусу.

Саме від цього виду грипу, за попередніми даними МОЗ України, і померли всі 18 жертв. Цей штам, власне як і будь-який інший, з яким українці не "знайомі", небезпечний ускладненнями.

Небезпечний не тільки "Гонконг"

Особливо обережними радять бути людям похилого віку і тим, хто страждає на хронічні захворювання, оскільки грип може спровокувати загострення хвороб.

У МОЗ навіть хотіли з 2016 року ввести примусову вакцинацію від грипу осіб з груп підвищеного ризику, але до цього часу подібне нововведення не запрацювало.

Однак небезпека важких ускладнень від "Гонконгу" існує для всіх, незалежно від віку. Лікарі закликають при перших же симптомах хвороби звертатися до лікаря, бо наслідки можуть бути непередбачуваними.

"Якщо грип не лікувати правильно, якщо ослаблений імунітет хворого, він може спричинити серйозні ускладнення як на окремі органи, так і цілі системи організму. Це і гайморити, якщо є схильність захворювань носових пазух, викривлення носової перегородки, порушена прохідність носової порожнини, при ослабленні імунітету, звичайно, грип може призвести до таких наслідків, зокрема перейти в бронхіти, запалення легенів... Що стосується інших органів, то передовсім - це серце, нирки», - пояснює асистент профільної кафедри Національного медичного університету імені Богомольця, лікар-отоларинголог 15-ї Київській лікарні Катерина Терентьєва.

Без вакцини - нікуди?

Щоб не захворіти, лікар радить в епідемічні періоди дотримуватися правил гігієни і намагатися не відвідувати місця масового скупчення людей. Але найкращими «ліками» від грипу фахівці майже одностайно називають все ж вакцину.

"ВООЗ рекомендує проводить вакцинацію за кілька місяців до осінньо-зимового періоду, коли ми фіксуємо зростання кількості захворювань на грип, аж до епідемій. Не можна сказати, що вакцина кожен раз абсолютно нова, простими словами, вакцина містить штами грипу, які були в попередньому році, за рахунок цього вона містить не весь вірус, а лише його основні елементи», - зазначив кандидат медичних наук, завідувач відділення Київської міської клінічної лікарні №14, лікар-терапевт Михайло Дзубик.

Вакцинація не захищає на всі 100% від можливості захворіти на грип, проте знижує ризик ускладнень. Тобто у вакцинованих людей хвороба буде проходити в більш легкій формі. Однак тут виникає інша проблема - бідність більшості українців, а також - відсутність доступу до ліків, коли в населених пунктах відсутні аптеки.

«У нас рівень вакцинації залишається вкрай низьким, що пов'язано в цілому з рівнем життя. Іноді хворим у селах навіть поруч із Києвом не вистачає коштів, щоб купити найпростіші вітчизняні препарати від гіпертонії і серця. Що говорить про вакцинацію», - вважає Дзубик.

Де шукати вакцину від грипу

Знайти вакцину від грипу як у державних, так і приватних клініках, де за неї просять 700-800 грн, не так і просто. У грудні заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський запевняв, що у відсутності вакцини винні самі українці - мовляв, "велися" на пропаганду проти вакцинації. Тому виробники відмовляються завозити в Україну препарати.

"На жаль, як я розумію, було тільки 110 тис. доз вакцин, які були привезені в Україну взагалі на замовлення. Чому? Тому що минулого року використали лише 50 тис. доз. Виробники не хочуть привозити їх в Україну, тому що бачать, що вони можуть лежать в аптеках і ніхто не буде закуповувати", - пояснила на початку листопада в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Але вже в кінці листопада 2016 року в Міністерстві охорони здоров'я відзвітували - в Україну завезли дві вакцини від грипу, загальною кількістю 100 500 упаковок, поставки продовжаться і доз вистачить усім.

Чи то попит великий, то чи в профільному міністерстві сказали неправду, але дефіцит якісних і не захмарно дорогих вакцини від грипу все ж існує.

Тетяна Стець, Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
Рівень енергетики людини визначає його успіх у всіх сферах життя Той, хто вміє усвідомлено керувати своєю енер....
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
Біополь людини не є ізольованою частиною світу Всі ми пов'язані з світобудовою та Всесвітом, з її енергетичним....
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Сила нашого тіла та сила духу дуже тісно пов'язані Щоб залишатися продуктивними та активними, експерти радять ....
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Не завжди Місяць несе позитивну енергетику Бувають дні, коли нам самим потрібно робити кроки для залучення щас....
Гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 8 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас буде особливо важливо проявити свою енергію та рішучість у ....
більше матеріалів
/-0,39738798141479-/ /-pc-/
Top