counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Марне е-декларування. Порушники можуть легко уникнути покарання


Переглядів: 537


Марне е-декларування. Порушники можуть легко уникнути покарання

Механізми та терміни перевірки результатів електронного декларування, яке наробило стільки галасу минулого року, прописані так, що його порушники можуть не отримати взагалі ніякого покарання.

В Національному агентстві з питань запобігання корупції розробили нову редакцію проекту Порядку контролю та повної перевірки е-декларацій. Запевняють, вимоги Мінюсту щодо тривалості та черговості проведення перевірки врахували, а документ погоджують з міністерством уже втретє. Громадські діячі не виключають, що не востаннє. Адже, на їхню думку, таким чином просто затягують процес перевірки. 

10 січня на вимогу Міністерства юстиції проект Порядку контролю та повної перевірки е-декларацій представники НАЗК обговорили на круглому столі з експертами та громадськістю.

На перевірку е-декларації НАЗК має 180 днів

Отже, часу на вивчення декларацій чиновників представникам НАЗК виділили чимало. Повна перевірка буде проводитися упродовж 180 днів з дня виявлення підстав для її проведення. Однак у разі необхідності цей термін можуть збільшити вдвічі.

«За необхідності можна продовжити цю перевірку ще не більш як на 180 днів  з огляду на низку обставин. Такими обставинами може бути несвоєчасне надходження до нас тієї чи іншої інформації, яку ми запитуємо в органів державної влади, також ми можемо звертатися до суду, і якщо суд невчасно виніс постанову про доступ до банківської таємниці суб'єкта декларування», - уточнив заступник голови НАЗК Руслан Радецький.

З його слів, згідно з документом, НАЗК також матиме можливість  призупиняти перевірки, зокрема, в тих випадках, коли звертатимуться до іноземних партнерів та суду щодо винесення постанови чи надання щодо суб’єкта декларування тієї чи іншої інформації, і процес її надання затягуватиметься.

Колись перевіряти декларації будуть автоматично, а поки в ручному режимі

Після того, як Мінюст зареєструє розроблений Порядок, представники НАЗК розпочнуть перевірку декларацій у так званому ручному режимі, тобто надсилатимуть офіційні звернення до органів, які є власниками відповідних реєстрів, що суттєво затягуватиме час перевірки. Тож в агентстві сподіваються, що вже цього року запрацює автоматична перевірка, технічні умови на розробку якої лише пишуться.

"Відповідна програма буде підключена до інших реєстрів і буде автоматично співставляти ту чи іншу інформацію і виставляти, наприклад, червоним кольором, якщо суб'єкт декларування порушив чинне законодавство, або зеленим, якщо правопорушень не було. А поки немає четвертого і п'ятого модулів, діє так званий ручний режим", - зазначив заступник голови НАЗК.

Е-декларацію чиновника можуть перевіряти рік, а то й більше

Голова громадського люстраційного комітету Олександра Дрік, на рахунку якої більше 10 подань до НАБУ щодо невідповідності інформації, яка зазначена в декларації, реальному стану речей, особливо новій редакції Порядку, запропонованого НАЗК, не радіє.

І в першу чергу через визначення строків. Згідно з документом перевірка може тривати максимум рік. Але це не враховуючи перерв, які можуть виникати через призупинення перевірки.

«Ці строки насправді можуть продовжуватися до безкінечності. Не все залежатиме від НАЗК, тому що корупціонер, який не хоче, щоб результати перевірки його декларації призвели до якихось наслідків для нього, може піти і дати хабаря судді, щоб він затягував вирішення конкретної справи, наприклад про доступ до його банківської інформації. Фактично в наших умовах це може призвести до того, що ці строки можуть розтягуватися на роки», - зазначила Дрік.

А враховуючи те, що строки давності за притягнення осіб до відповідальності за надання недостовірної інформації або незаконне збагачення всього 3 роки, є ризик того, що за брехню в деклараціях ніхто не буде покараний, бо спливе термін давності справи.

Чиновники, на яких скаржаться громадяни, в пріоритеті для НАЗК

Є питання у експерта і щодо черговості перевірки декларацій. Адже новим Порядком передбачено, що першочергово перевірятимуть тих чиновників, на яких у НАЗК надійшли скарги, натомість у законі про запобігання корупції визначені інші пріоритети.

«Спочатку мають перевірятися декларації найвищого керівництва - Президент, прем’єр, міністри - тобто є певний перелік посад, передбачених у законі про запобігання корупції. На жаль, про це в цьому порядку не йдеться. А йдеться про те, що НАЗК в певних пріоритетах перевірятиме інформацію, яка надходитиме до них у зв’язку із конкретною декларацією. Ризик у тому, що ми не можемо прогнозувати, коли будуть перевірені декларації найвищих посадовців, які і так підлягають повній перевірці відповідно до закону», - вважає голова громадського люстраційного комітету.

Згідно з документом, НАЗК має 10 днів на роздуми, чи починати перевірку за  скаргою, інформацією, що надходить від ЗМІ, органів державної влади або від інституту викривачів.

«Я як член Нацагенства, якого уповноважили здійснювати контроль та перевірку е-декларацій, буду надавати письмову вказівку про початок проведення перевірки", - повідомив заступник голови агентства Руслан Радецький.

За 60 днів жодної декларації не перевірено

У тому ж, що через два місяці після подачі декларацій не перевірено жодної з них, винні саме члени Національного агентства з питань протидії корупції, які не почали вчасно готувати ці порядки, вважає Дрік.

До того ж, на її думку, якби органи влади були зацікавлені, щоб система е-декларування ефективно працювала, відповідні порядки проведення перевірок декларацій були б затверджені вже давно.

«Більшість в органах державної влади, зокрема в парламенті, в Кабінеті міністрів, не зацікавлені в тому, щоб їхні декларації перевіряли, вони не зацікавлені в тому, щоб ці перевірки призводили до конкретних результатів для них. Тому вони будуть чинити опір на кожному найменшому етапі", - вважає вона.

І баталія, яка відбувалась між Міністерством юстиції і НАЗК, є саме таким опором, який може продовжуватись безкінечно, вважає експерт. На її думку, в такому разі в ситуацію має втрутитись прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Понад 100 чиновників перевіряють на своєчасність подання декларації

Тим часом у НАЗК таки вихваляються деякими результатами, адже почали перевірку щодо своєчасності подачі е-декларацій. Це один із видів контролю, які входять до повної перевірки. Так зараз НАЗК перевіряє більше сотні осіб, які не подали або ж несвоєчасно подали декларації.

«На сьогодні є вже один адміністративний протокол, прийнятий в суді міста Києва, і прийнято постанову щодо суб’єкта декларування з притягнення до адміністративної відповідальності», - констатував Радецький.

Що ж до інших двох видів контролю - правильність та повнота заповнення і логічно-арифметичний контроль е-декларацій – то у НАЗК обіцяють вже до кінця тижня направити новий проект Порядку до Міністерства юстиції для реєстрації.   

Коли ж насправді запрацює прописаний механізм та чи взагалі запрацює, ніхто впевнено сказати не може.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,29377794265747-/ /-pc-/
Top