counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Росія більше інших країн інвестує в Україну. Як так виходить?


Переглядів: 1369


Росія більше інших країн інвестує в Україну. Як так виходить?

Іноземні інвестиції в Україну хоч і повільно, але все ж зростають. Так, за даними Державної служби статистики, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за 9 місяців 2016 року виріс на 2,62 млрд доларів, або на 6,2%. Це на 1,3 млрд доларів більше, аніж за аналогічний період 2015 року.

Однак дивує те, що у 2016-му обсяг інвестицій в Україну з більшості країн упав і лише з боку однієї країни виріс, а саме Росії. Росіяни вклали в українську економіку  загалом 4,6 млрд доларів.

інвестиції в Україну, інвестиції, російські банки

 

Обсяг прямих інвестицій в Україну зріс за рахунок російських вкладень

Експерти зазначають, нічого дивного, адже в Україні працюють філіали кількох великих російських банків, які через кризу потребують і отримують докапіталізацію від своїх материнських структур із Росії.

«Навряд чи йдеться про нові інвестиційні відкриті проекти. Інвестиції, які надходять з Росії, ідуть у банківський сектор до своїх банків», - вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Експерт з економічних питань Ігор Шевляков додав, що говорити про будь-які інші інвестиції росіян, окрім як докапіталізацію «Сбербанку Росії» та банку «ВТБ», складно. І дійсно, якщо подивитися тверезо, жодної приватизації великих державних підприємств, де в аукціонах опосередковано могли б брати участь і російські компанії, в Україні у 2016 році не відбулося.

Не було у 2016 році і якихось гучних поглинань виробничих підприємств. Тоді як в українському банківському секторі у 2016-му Росія дійсно розширила свою присутність.

«У тій же банківській сфері одна з великих угод, яка відбулася цього року, – це придбання банку ЮніКредіт Україна, який був у власності італійської групи, тепер він фактично перейшов у власність російської «Альфа-груп». От, будь ласка, італійські інвестиції зменшились, російські зросли» -  додав Ігор Шевляков.

Кіпр традиційно на першому місці

Загалом у 2016-му в Україну інвестиції надійшли зі 125 країн світу і загальний їх обсяг на 1 жовтня склав понад 45 млрд дол. До п’ятірки основних країн-інвесторів, на які припадає левова частка загального обсягу прямих інвестицій, входять: Кіпр – 11 млрд дол., Нідерланди – 5 млрд дол., Німеччина – 5,4 млрд дол., Російська Федерація – 4,6 млрд дол. та Австрія – 2,6 млрд дол.

«Історично так відбувалося, що Кіпр був найбільшим інвестором. Цьому є просте пояснення, Кіпр був основним напрямком офшорних угод для українського бізнесу, як для виведення капіталів, так і заведення капіталів в Україну вже під виглядом іноземних інвестицій. Це переважно гроші українського походження», - пояснив першість Кіпру у списку головних інвесторів Ігор Шевляков.

Про це свідчить ще один показник Держстату – з 6,2 млрд дол., які Україна вклала в економіку інших країн, 93,4% припадають на Кіпр.

інвестиції в Україну, інвестиції, російські банки

У 2016 році основні країни-інвестори дещо скоротили об’єм інвестицій в Україну

Щодо Нідерландів та Німеччини, то ці країни вже тривалий час мають  широкий спектр інвестицій в Україну як у виробництві, банківській та страховій сферах, так і сферах сільського господарства та послуг.

Саме у Німеччині зареєстровано юридичну особу компанії «Арселор Мітал», що володіє українською «Криворіжсталлю». І інвестиції в це підприємство відображаються саме на показниках Німеччини.  

Однак попри, здавалося б, чималі цифри більшість із перелічених країн (окрім Росії) дещо скоротили у 2016 році об’єми інвестування в українську економіку. Однак експерти не вказують на те, що реальних грошей в Україну може заходити стільки ж, скільки й минулого року, а показники знизились через здешевлення гривні.

«Зменшення переважно пов’язано з тим, що в 2016 році порівняно з 2015-м девальвація тривала. Інвестиції, здійснені в Україні, були з конвертацією іноземної валюти в гривню і обліковуються вони в гривні, а в перерахунку на будь-яку іноземну валюту, зрозуміло, вони зменшились через девальвацію», -  вважає Шевляков.

Чого чекати у 2017-му?

У 2017-му ситуація навряд чи покращиться, вважають експерти. Урядові очікування у 2-3% зростання економіки - це вкрай низький показник для того, щоб країна могла стати дійсно інвестиційно привабливою, вважає Василь Юрчишин.

«Тому я не думаю, що наступного року рівень інвестиційної привабливості підвищиться порівняно з цим роком, так само я б не очікував прямого розширення як внутрішніх інвестицій, так і, на жаль, припливу прямих іноземних інвестицій. Тобто ситуація приблизно буде така ж сама. Вкрай низьке економічне зростання є дуже слабким для того, щоб змінити привабливість країни», - зазначив він.

Україна залишається країною з дуже великими ризиками і недостатньо високим рівнем прибутковості через те, що вже третій рік у країні економічна криза. Суттєво на прийняття негативного рішення щодо інвестування в Україну впливають такі проблеми, як адміністративний тиск на бізнес, високий рівень корупції, неефективна робота митниці. 

«Є негативні чинники, які мають переважно внутрішню природу, і Україна має щось зробити, щоб зрушити цю ситуацію – це бюрократія, корупція, інфраструктура, ну а є, звичайно, і зовнішні – це передовсім військовий конфлікт, рівень цін на ту продукцію, яку Україна експортує, він на таких історично низьких рівнях зараз перебуває», - зазначив Ігор Шевляков.

Потенційний інтерес у закордонних інвесторів до України все ж є. Це передовсім державні підприємства, які підлягають приватизації, й ніші, що стали вільними після того, як через кризу багато гравців пішли з українського ринку. Однак, доки негативні чинники в політиці та економіці країни переважатимуть, суттєвого припливу капіталу очікувати не варто. І залежить це не лише від економічної ситуації, але й від  політичної волі влади.  

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,3095588684082-/ /-pc-/
Top