counter

Росія більше інших країн інвестує в Україну. Як так виходить?


Переглядів: 1369


Росія більше інших країн інвестує в Україну. Як так виходить?

Іноземні інвестиції в Україну хоч і повільно, але все ж зростають. Так, за даними Державної служби статистики, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за 9 місяців 2016 року виріс на 2,62 млрд доларів, або на 6,2%. Це на 1,3 млрд доларів більше, аніж за аналогічний період 2015 року.

Однак дивує те, що у 2016-му обсяг інвестицій в Україну з більшості країн упав і лише з боку однієї країни виріс, а саме Росії. Росіяни вклали в українську економіку  загалом 4,6 млрд доларів.

інвестиції в Україну, інвестиції, російські банки

 

Обсяг прямих інвестицій в Україну зріс за рахунок російських вкладень

Експерти зазначають, нічого дивного, адже в Україні працюють філіали кількох великих російських банків, які через кризу потребують і отримують докапіталізацію від своїх материнських структур із Росії.

«Навряд чи йдеться про нові інвестиційні відкриті проекти. Інвестиції, які надходять з Росії, ідуть у банківський сектор до своїх банків», - вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Експерт з економічних питань Ігор Шевляков додав, що говорити про будь-які інші інвестиції росіян, окрім як докапіталізацію «Сбербанку Росії» та банку «ВТБ», складно. І дійсно, якщо подивитися тверезо, жодної приватизації великих державних підприємств, де в аукціонах опосередковано могли б брати участь і російські компанії, в Україні у 2016 році не відбулося.

Не було у 2016 році і якихось гучних поглинань виробничих підприємств. Тоді як в українському банківському секторі у 2016-му Росія дійсно розширила свою присутність.

«У тій же банківській сфері одна з великих угод, яка відбулася цього року, – це придбання банку ЮніКредіт Україна, який був у власності італійської групи, тепер він фактично перейшов у власність російської «Альфа-груп». От, будь ласка, італійські інвестиції зменшились, російські зросли» -  додав Ігор Шевляков.

Кіпр традиційно на першому місці

Загалом у 2016-му в Україну інвестиції надійшли зі 125 країн світу і загальний їх обсяг на 1 жовтня склав понад 45 млрд дол. До п’ятірки основних країн-інвесторів, на які припадає левова частка загального обсягу прямих інвестицій, входять: Кіпр – 11 млрд дол., Нідерланди – 5 млрд дол., Німеччина – 5,4 млрд дол., Російська Федерація – 4,6 млрд дол. та Австрія – 2,6 млрд дол.

«Історично так відбувалося, що Кіпр був найбільшим інвестором. Цьому є просте пояснення, Кіпр був основним напрямком офшорних угод для українського бізнесу, як для виведення капіталів, так і заведення капіталів в Україну вже під виглядом іноземних інвестицій. Це переважно гроші українського походження», - пояснив першість Кіпру у списку головних інвесторів Ігор Шевляков.

Про це свідчить ще один показник Держстату – з 6,2 млрд дол., які Україна вклала в економіку інших країн, 93,4% припадають на Кіпр.

інвестиції в Україну, інвестиції, російські банки

У 2016 році основні країни-інвестори дещо скоротили об’єм інвестицій в Україну

Щодо Нідерландів та Німеччини, то ці країни вже тривалий час мають  широкий спектр інвестицій в Україну як у виробництві, банківській та страховій сферах, так і сферах сільського господарства та послуг.

Саме у Німеччині зареєстровано юридичну особу компанії «Арселор Мітал», що володіє українською «Криворіжсталлю». І інвестиції в це підприємство відображаються саме на показниках Німеччини.  

Однак попри, здавалося б, чималі цифри більшість із перелічених країн (окрім Росії) дещо скоротили у 2016 році об’єми інвестування в українську економіку. Однак експерти не вказують на те, що реальних грошей в Україну може заходити стільки ж, скільки й минулого року, а показники знизились через здешевлення гривні.

«Зменшення переважно пов’язано з тим, що в 2016 році порівняно з 2015-м девальвація тривала. Інвестиції, здійснені в Україні, були з конвертацією іноземної валюти в гривню і обліковуються вони в гривні, а в перерахунку на будь-яку іноземну валюту, зрозуміло, вони зменшились через девальвацію», -  вважає Шевляков.

Чого чекати у 2017-му?

У 2017-му ситуація навряд чи покращиться, вважають експерти. Урядові очікування у 2-3% зростання економіки - це вкрай низький показник для того, щоб країна могла стати дійсно інвестиційно привабливою, вважає Василь Юрчишин.

«Тому я не думаю, що наступного року рівень інвестиційної привабливості підвищиться порівняно з цим роком, так само я б не очікував прямого розширення як внутрішніх інвестицій, так і, на жаль, припливу прямих іноземних інвестицій. Тобто ситуація приблизно буде така ж сама. Вкрай низьке економічне зростання є дуже слабким для того, щоб змінити привабливість країни», - зазначив він.

Україна залишається країною з дуже великими ризиками і недостатньо високим рівнем прибутковості через те, що вже третій рік у країні економічна криза. Суттєво на прийняття негативного рішення щодо інвестування в Україну впливають такі проблеми, як адміністративний тиск на бізнес, високий рівень корупції, неефективна робота митниці. 

«Є негативні чинники, які мають переважно внутрішню природу, і Україна має щось зробити, щоб зрушити цю ситуацію – це бюрократія, корупція, інфраструктура, ну а є, звичайно, і зовнішні – це передовсім військовий конфлікт, рівень цін на ту продукцію, яку Україна експортує, він на таких історично низьких рівнях зараз перебуває», - зазначив Ігор Шевляков.

Потенційний інтерес у закордонних інвесторів до України все ж є. Це передовсім державні підприємства, які підлягають приватизації, й ніші, що стали вільними після того, як через кризу багато гравців пішли з українського ринку. Однак, доки негативні чинники в політиці та економіці країни переважатимуть, суттєвого припливу капіталу очікувати не варто. І залежить це не лише від економічної ситуації, але й від  політичної волі влади.  

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,48027610778809-/ /-pc-/
Top