counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Гарний-поганий бюджет. Плюси і мінуси головного фінансового документа країни


Переглядів: 332


Гарний-поганий бюджет. Плюси і мінуси головного фінансового документа країни

Держбюджет на 2017 рік, який парламентарії затвердили в ніч з 20 на 21 грудня, не призведе до розвитку і залучення інвестицій, роль держави в економіці виросте, а українців очікують скорочення і подорожчання. Експерти не дуже оптимістичні щодо показників і нововведень, закладених у кошторис країни.

Частка держави в економіці України збільшується

А тепер по порядку. За оцінками економіста Еріка Наймана, інфляція наступного року складе 10-12%, а не 8%, як закладено в бюджеті. Але це не так вже й погано для бюджету, вважає експерт. Оскільки, швидше за все, від приватизації і спецконфіскаціі бюджет все ж недоотримає кошти, а більший рівень інфляції дозволить перекрити цю діру.

З поганого - затверджений бюджет не дозволить завести в Україну більше інвестицій як у приватному секторі, так і в державному, а частка держави в економіці зросте.

«Я не бачу якоїсь інвестиційної складової, по-перше, по-друге, я бачу збільшення державних доходів і витрат в економіці. Тобто держава вилучає гроші з економіки на якісь власні завдання, які при цьому не пов'язані з інвестиціями. Вони заклали приріст номінального ВВП 11%, а зростання доходів держбюджету майже на 18%, тобто ці 7% вони будуть вилучені з реальної економіки і перерозподілені через держбюджет. Потрібно зменшувати частку держави в економіці, а не збільшувати», - вважає Найман.

А ось чи вплине на економіку підвищення в два рази мінімальної зарплати, економіст поки не береться прогнозувати. Хоча не виключає, що таке нововведення струсоне малий бізнес і може викликати масові скорочення або переведення на часткову зайнятість.

Пенсійний збір при купівлі валюти зняли

Але є і хороші новини. З того, що торкнеться всіх - скасування 2-відсоткового пенсійного збору при купівлі валюти фізособами. За прогнозами експерта, після скасування валютний ринок стане більш прозорим, а статистика обмінних операцій фізосіб - більш адекватною.

«Поява пенсійного збору при купівлі фізособами готівкової валюти призвела до перетоку на "чорний" ринок. У нас з'явився "чорний" валютний ринок, де цих 2% звичайно ж не існує. Зараз я думаю, що почнеться поступове повернення і ми побачимо реальні цифри попиту і пропозиції на готівковому валютному ринку», - додав Найман.

А ось прогнози щодо курсу гривні не такі оптимістичні і відрізняються від тих показників, які закладені в бюджеті. Найман вважає, що національна валюта наступнго року подешевшає. За його підрахунками, на "чорному" ринку долар можна буде купити за майже 30 грн, хоча офіційний курс перебуватиме на рівні 27,5 грн за долар.

Видобувачам нафти і газу зменшили ренту

А ось в енергетичному секторі ситуація може трохи покращиться, враховуючи ті зміни, які передбачені в Податковому кодексі, вважає експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев. Так, на його думку, зниження рентної плати на видобуток нафти і газу в півтора разу дозволить залучити інвестиції в нафтогазову галузь.

«Після попередніх рішень щодо збільшення ренти від нас пішли навіть невеликі інвестори, яким дуже невигідно було добувати нафту і газ, особливо коли йдеться про нові свердловини і впровадження нових технологій на модернізованих свердловинах», - додав Рябцев.

Але для того щоб досягти запланованих урядом обсягів видобутку нафти і газу (наприклад до 2020 року планується збільшити видобуток газу до 27-28 млрд кубометрів), зниження ренти мало. За словами Рябцева, цей ринок треба зробити більш прозорим.

«Щоб було зрозуміло, які хто ліцензії купує, як він використовує надані права на експлуатацію надр, щоб були прозорі аукціони, конкурси на ці ліцензії, потрібно щоб було стабільне податкове законодавство, оскільки у нас та ж рентна плата змінюється буквально щороку, а це , зрозуміло, лякає будь-якого інвестора. Цього поки у нас немає, і ніхто не гарантує, що навіть ці зміни, які були внесені вчора, доживуть до 2020 року», - вважає експерт.

Нелегальних заправок стане менше

З позитиву експерт також відзначає внесення 5-відсоткового роздрібного акцизу на нафтопродукти в «тіло» загального акцизу. На його думку, це дозволить зменшити кількість нелегальних заправок.

«Адміністрування роздрібного акцизу не було налагоджено, і деякі компанії його не платили й отримували таким чином певні преференції в розмірі 5% від роздрібної вартості, так вони могли не дуже справедливо конкурувати з іншими», - сказав Рябцев.

Дизпальне подорожчає

А ось клієнтам АЗС наступного року не пощастить. Принаймні тим, хто їздити на дизпальному. Через введення єдиної ставки акцизного податку на дизельне пальне вже з січня 2017 року дизель подорожчає, прогнозує Рябцев.

«Це призведе до підвищення вартості дизельного пального і до зменшення кількості пального високих класів на ринку. Приблизно на гривню на літрі в роздробі, якщо трейдери будуть закуповувати якісне пальне. Якщо будуть закуповувати менш якісне пальне - це приблизно 50-60 копійок на літрі», - зазначив експерт.

Відповідні зміни були внесені до Податкового кодексу України, які 21 грудня були проголосовані народними депутатами перед прийняттям держбюджету на 2017 рік.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,25671410560608-/ /-pc-/
Top