counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Столицею правитиму Я!


Переглядів: 24


Столицею правитиму Я!

Незважаючи на те, що традиційно липень-серпень вважаються в політиці сезоном затишшя, у багатьох партійних штабах кипить робота - йде неспішна підготовка до місцевих виборів. Готуються ретельно, адже грати доведеться за новими правилами. За зачиненими дверима політики домовляються про взаємну підтримку і визначають потенційних суперників. Домовленості пробуксовують. Особливо не виходить із пошуками точок дотику щодо кандидатів у мери Києва.

Підніжка від парламенту

Спочатку, до того, як Верховна Рада спромоглася 14 липня прийняти новий закон про місцеві вибори, розклад по кандидатах (більше того, щодо потенційного переможця) у мери Києва був зрозумілий. Політологи сходилися на думці, що при однотуровой системі мерських виборів більшість електоральних симпатій киян отримає чинний столичний градоначальник Віталій Кличко.

Тарас БерезовецьТарас БерезовецьАле депутати переінакшили законодавство. Осінні вибори мера пройдуть у два тури (у всіх містах з населенням понад 90 000 чоловік вибори мера проходять у два тури). І ось тут вийшла заковика. «Соціологічні дані показують, що Кличко може виграти тільки перший тур - і все. У другому турі він програє всім своїм конкурентам: і, наприклад, тому ж Бориславу Березі, і Сергієві Гусовському», - розповів АСН політтехнолог, директор компанії Berta Communications Тарас Березовець.

І почалися торги, шантаж, гра політичними і фінансовими м'язами.

Конкуренти Кличка

Хоч нове законодавство і зіпсувало кандидатський настрій Віталієві Кличку, від ідеї балотуватися на другий термін мера Києва він не відмовився. Більше того, як стало відомо АСН, в «УДАРі» вже створені два передвиборних штаби - мерський і загальний (курирує вибори депутатів місцевих рад). Але штаби - штабами, а Кличкові потрібна серйозна політична підтримка. Досвід виборів в окрузі №205 (Чернігів) яскраво продемонстрував, що можна вийти переможцем завдяки правильному політичному забарвленню. Блок Петра Порошенко готовий підтримати Кличка. Але є одна умова - «ударний» мер повинен йти під прапорами пропрезидентської «Солідарності». «Президент абсолютно відверто говорить: «Віталій, якщо ти балотуєшся від БПП - ми тебе підтримаємо, якщо ти балотуватимешся окремо від БПП - ми змушені будемо висунути свого кандидата в мери», - заявив у одному з інтерв'ю лідер фракції БПП у Верховній Раді Юрій Луценко.

Кличко від пропозиції не відмовився, але й не пристав на неї. І поки він в роздумах, в БПП продовжують «інформаційний пресинг» на політика-боксера - нокаутують його переліком прізвищ кандидатів, яких БПП міг би підтримати ще: Юрій Луценко та Володимир Гройсман. Але найпарадоксальніше в тому, що в команді Порошенка зізнаються: цей шантаж - блеф. Так Гройсман вже особисто відхрестився від того, що його «засватали» кандидатом у мери: «Я хочу підкреслити, що я наразі є головою Верховної Ради України, та інших планів, інших задумів у мене немає». Що стосується кандидатури Юрія Луценка, то, по-перше, він сам вже перегорів бажанням очолювати Київ, по-друге - колеги не особливо хочуть бачити Юрія Віталійовича в кабінеті на Хрещатику, 36. «При всій повазі до Юри... Немає впевненості в ньому. Він вже двічі намагався грюкнути дверима і відмовитися від управління фракцією. А якщо він буде такі ж фокуси і в кріслі мера показувати?», - сказав АСН один із депутатів фракції БПП.

Весь Київ у БЕРЕЗАх

А поки найближчі соратники «УДАР» і «Солідарність» обмінюються думками, на старт передвиборної гонки вийшов народний депутат Борислав Береза. І слід зазначити, політик-початківець розгорнув дуже активну кампанію: створений ним рух «Рішучі громадяни» блискавично відкриває філії у всіх районах Києва. Сам Береза щодня проводить особисті зустрічі з киянами, включився в активну боротьбу з незаконними будівництвами, ігровими салонами і «наливайками» по всьому місту (раніше обмежувався тільки Троєщиною - районом, від якого отримав депутатський мандат). Не зникає з «блакитних» екранів - бере участь практично у всіх популярних політичних ток-шоу. А на одному з телеканалів у нього вже «абонемент», вечірні випуски новин не обходяться без сюжету про Березу. «Нам дуже подобається Борислав Береза. Якщо він піде на вибори мера, я, як громадянин, до його виборчого фонду із задоволенням пожертвую гроші», - зізнався найближчий соратник екс-голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського Геннадій Корбан.

В інтерв'ю АСН Борислав Береза ще в середині травня повідомив, що придивляється до крісла мера. «Я розглядаю такий варіант», - відповів Береза на питання, чи планує він балотуватися в мери Києва. Та й на своїй сторінці в «Фейсбуці» Борислав Береза не приховує мерських амбіцій. Чого вартий його останній пост про те, що на Андріївському узвозі йому хотіли зробити велику знижку на покупку сувенірів, якщо він гарантує, що піде в мери...

Ставка на ресторатора і юриста

Олег БерезюкОлег БерезюкПопередньо визначилися зі своїм кандидатом в столичні градоначальники в «Самопомічі». За словами лідера фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олега Березюка, швидше за все, партія висуватиме успішного ресторатора, депутата Київради Сергія Гусовського. «Таке рішення прийматиметься на з'їзді партії. Але думаю, що підтримаємо Гусовського. Він зміг проявити себе як успішний бізнесмен, громадський діяч і політик», - сказав АСН Березюк.

Вагаються з визначенням свого кандидата в «Народному фронті». «Партія ще не визначилася. Але визначився Леонід Ємець. Якщо ви помітили, то він вже почав «передвиборку», по місту починають з'являтися його бігборди», - сказав АСН однопартієць Ємця.

У «Батьківщині» обирають між екс-головою КМДА Володимиром Бондаренком і народним депутатом Ігорем Луценком. Поки чаша терезів на стороні Бондаренка: у нього і досвіду більше, і закрита соціологія його більше любить, ніж молодого Луценка.

Від «Свободи» мерського щастя пробуватиме Юрій Левченко. Саме його соратники Олега Тягнибока називають потенційним кандидатом. Хоча зі рахунків не списують і Андрія Іллєнка. Природно, свого кандидата виставить і Радикальна партія. У кулуарах парламенту найчастіше звучить прізвище екс-голови Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря. Хоча сам Чижмарь не коментує ці чутки.

Роздумують про свою участь у мерському забігу його постійні учасники - екс-мер Олександр Омельченко і лідер «Європейської партії України» Микола Катеринчук.

В очікуванні нових облич

Олексій КошельОлексій КошельЕксперти стверджують, що кияни восени 2015-го голосуватимуть за нового мера, тобто у виборчих бюлетенях поставлять галочку навпроти кандидата-новачка. «До чинного мера у киян накопичилося багато питань. Тому більше шансів на перемогу у Берези та Гусовського», - припустив голова Комітету виборців України Олексій Кошель. На підтвердження цих слів доцільно навести результати соціологічного дослідження, проведеного 27-28 червня в рамках проекту «Київський омнібус» компанією Active Group: тільки 6,1% киян готові поставити меру «п'ятірку» за його роботу, 16,8 - «четвірку», 35,5% - «трійку», 22,8% - «двійку», 15,9 - «кол».

Водночас в середині липня Інститут аналізу та прогнозування спільно з Українським інститутом соціальних досліджень ім. А. Яременка провели замір електоральних настроїв киян і з'ясували, хто в четвірці фаворитів. Серед тих, хто візьме участь у виборах, за Віталія Кличка готові проголосувати 25,8%, за Борислава Березу - 10,5%, Володимира Бондаренка - 9,0%, Юрія Левченка - 8,1%. «Найбільше прихильників Кличка - це молоді люди, які не виявляють великий активності на виборах. Тому сьогодні не можна сказати, хто наразі є однозначним фаворитом на наступних виборах мера», - резюмував експерт Українського інституту соціальних досліджень ім. А. Яременка Олег Василенко.

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів
/-0,43827700614929-/ /-pc-/
Top