counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
14 Квітня
Всі новини...

Борислав Береза: Потрібно закінчувати зі скандалами

Борислав Береза: Потрібно закінчувати зі скандалами

До Верховної Ради України восьмого скликання потрапило багато нових людей. І поки одні тільки шукають своє місце або мріють піти з політики у звичайне життя, інші, як зокрема і позафракційний народний депутат Борислав Береза, заявляють про себе все гучніше, і не приховують - політичні амбіції зростають. Про те, чого чекати від розслідувань корупції в Кабміні, які місця можуть стати вакантними, чим цікава виконавча влада і прийдешні вибори, а також про свої політичні амбіції Борислав Береза, який є також керівником Робочої групи з розслідування фактів корупції Кабінету Міністрів, розповів в інтерв'ю «Аналітичній службі новин» (АСН).

- Звернення Генпрокуратури про зняття депутатської недоторканності з Сергія Клюєва та Сергія Мельничука вже у Верховній Раді. Депутати, зокрема Ви, готові позбавляти мандата колег?

- Щоб голосувати за зняття недоторканності з будь-яких депутатів, потрібно, як мінімум, почути про склад звинувачення. Поки ми не почуємо, що їм інкримінують, на чому базуються звинувачення, ми не можемо приймати рішення.

І ще один момент, якщо пан Шокін з трибуни Верховної Ради особисто скаже, що ось ці люди вбивали, грабували або робили ще щось протизаконне, і він буде нести відповідальність у разі, якщо ці злочини не будуть доведені, - піде у відставку, то тоді ми будемо голосувати. Слова Генпрокурора чогось та варті. Якщо він на це піде, то це або 100% впевненість в тому, що у нього є такі докази, або це політичне самогубство.

- Якщо Клюєв заговорить?

- Було б чудово. Але давайте не забувати ще одну річ, Клюєв - більше бізнесмен, ніж політик. І якби його хотіли зловити, давно б уже зловили. У цій ситуації ми бачимо один з трьох варіантів. Або хочуть добитися справедливості, але тоді не з Клюєва необхідно було починати. Або хочуть заробити грошей, вчора вже пішли чутки, що гроші почали пропонувати (Ляшко заявив, що нібито особисто Клюєв пропонував депутатам від Радикальної партії 50 мільйонів доларів за те, щоб не голосували за зняття з нього недоторканності, - авт.). Або почалася велика геополітична гра.

- Якщо хочуть грошей, значить, корупцію в парламенті ніхто не скасосував?

- Невже ви живете в суспільстві, де переможена корупція?

- Розраховували, що в оновленому парламенті хоч щось в цьому плані змінилося.

- Парламент - новий, технології - старі.

- Працюють ці технології?

- Думаю, так. Це дуже видно, коли приймається комерціалізований закон. Наприклад, за «соціалку» насилу знаходиться 226 голосів, хоча в коаліції є більше трьохсот голосів. І якби не голосували позафракційні депутати, то підозрюю, що відсотків 50 законопроектів по «соціалці» не пройшли б взагалі. Сьогодні тільки з сьомої спроби вдалося прийняти рішення про перейменування аеропорту в Сімферополі. А от якби було питання по газових родовищах, по бурштину і т.д., то скажу - голосів 300 вони б набрали легко. Занадто багато зацікавлених осіб.

- Непоміченою залишилася заява народного депутата Миколи Томенка про те, що Прем'єр Арсеній Яценюк нібито просив Президента Петра Порошенка не підписувати низку законопроектів з економічних питань. Будете в цьому розбиратися?

- На засідання робочої групи ми будемо запрошувати всіх експертів і свідків, які готові викривати корупцію.

Зараз з нами захотів розмовляти пан Швайка, який був міністром аграрної політики.

- Сам на Вас вийшов?

- Так. Сам звернувся до Групи, заявив про готовність свідчити. І ми не проти, завжди - за. Він сказав, що у нього є якісь неспростовані докази проти першої особи - Прем'єра.

- Що ще робитиме Робоча група з вивчення інформації про корупцію в уряді Яценюка?

- Звіт від 15 травня - проміжний (роботу групи продовжили на два тижні, - авт.).

Є певне чітке розуміння, що суспільство має отримати відповіді на нагальні питання.

Досить замовчувати. У нас низка скандалів: Фірташ-гейт, Гордієнко-гейт ... Потрібно закінчувати зі скандалами і переходити в правові відносини.

- Побутує думка, що Робоча група, яку Ви нещодавно очолили, спочатку створювалася або для політичних розборок, або економічних, а не для реального розслідування корупції?

- Коли я очолив цю Робочу групу, ми з політичного русла перейшли в економічне. Раніше ми чітко чули одну політичну силу, тепер - чисто економічний аналіз ситуації. Позиціонуємо себе як Робоча група депутатів різних фракцій, які хочуть дізнатися, неупереджено вивчаючи ситуацію, хто правий - Гордієнко чи Яценюк?

- Вас зараховують до політичної групи Бориса Філатова ...

- ... Давайте, ви будете Філатова відносити до групи Берези (посміхається, - авт.).

- Кажуть про вплив Коломойського. Мовляв, йде політична боротьба і перемагає Коломойський.

- Перемагає в боротьбі з ким?

Арсеній Яценюк – не «неслухняний». Він просто не на своєму місці

- Наприклад, з Порошенком чи з «неслухняним» Яценюком.

- Арсеній Яценюк - не «неслухняний». Він просто не на своєму місці.

Все гранично ясно. Якщо ми бачимо, що різні бізнес-спільноти, різні політичні структури раптом заворушилися, значить, ми щось «накопали». Мене не цікавить бік Коломойського, бік Порошенка чи Яценюка, мені цікаво отримати відповідь: чи були факти корупції, за які терміни були виявлені факти корупції, і чи був у ці терміни главою уряду Арсеній Яценюк?

- А що буде потім? Робоча група вивчить документи, поспілкується з експертами, що далі?

- Передамо інформацію до Генпрокуратури. Нехай працюють.

- Будете контролювати, щоб справи не «спустили на гальмах»?

- У Верховної Ради є наглядові функції. Але у мене інші питання. Те, що ми «накопали», було не зовсім проблематично. Всі ці факти прокуратура могла б знайти сама. Але чому вона цим не займалася? Ось це - загадка.

Звіт Робочої групи підірве інформаційний простір. Вперше будуть названі прізвища, учасники, схеми, цифри та персоналії, які не просто підписували документи, а курирували або є бенефіціарами тих фірм, які отримували гроші.

- Так гучно анонсуєте сенсаційні викриття. Немає побоювання, що в п'ятницю Ви не потрапите в парламент або Вами хтось зацікавиться, включать до «списку Шокіна»?

- Я вже в такій кількості різних списків!

Однією людиною більше, яка мене не любить, однією менше - немає різниці. Головне, щоб Україна отримала відповіді на запитання.

- Ви вірите в ефективність створеного Антикорупційного бюро?

- Можна говорити тільки за фактом роботи. В Артема Ситника (директора Антикорупційного бюро, - Прим. авт.) є два варіанти. Якщо він захоче увійти в історію, то може увійти як один з найбільш яскравих борців з корупцією. Якщо ж він стане фігурою в чиїхось вправних руках, то тоді, швидше за все, стане багатою людиною, але місця в історії не займе.

- Все частіше і гучніше говорять про можливе переформатування уряду. Що Вам про це відомо?

- Найближчим часом навіть деякі заступники міністрів - іноземці будуть принципово і самостійно виходити з Кабміну (через годину після цього інтерв'ю перший заступник міністра економіки Саша Боровик зробив заяву про звільнення - авт.).

- Хто саме?

- Ті, кому не дають працювати. І ті, хто не згоден з методами роботи, процвітаючими в Кабміні.

Примітно, що багато міністрів слабкіше за своїх заступників, на порядок розумніші, більш кваліфіковані, більш грамотні. То може варто змінити на цих «їздових конячок» тих політичних осіб, яких ставлять у виконавчу владу за квотним принципом політсили.

Наш квотний принцип - ганьба Україні. У багатьох країнах теж існують квотні принципи, але там підбір чиновників йде з числа професіоналів, а не політичних діячів.

- Є думка, що в разі провалу реформи патрульної служби, правоохоронних органів дуже зручно буде все списати на заступника Авакова Еку Згуладзе. Згодні?

- Я спілкувався з представниками Грузії, які знали Еку Згуладзе в ті часи, коли вона працювала в МВС Грузії. Вони кажуть, Ека - не реформатор. Згуладзе завжди була репрезентером - завжди розповідала, що буде робитися, але не проводила самі реформи. Тому «валити» все на неї - неприпустимо. Зона відповідальності за реформи лежить на самому міністрі.

Ека може бути консультантом, координатором, керівником якихось спецпроектів, але реформування МВС лежить безпосередньо на міністрі.

- Охарактеризуйте діяльність міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

- Я поставив свій підпис під зверненням про відставку Авакова. Вважаю, що пан Аваков не виправдав той кредит довіри, який у нього був.

За рік реформа МВС так і не була проведена, довіра до міліції знизилася до нуля, країну продовжують стрясати корупційні скандали в МВС. За рік ми не побачили нових методів роботи. А «кришування», як і раніше, на слуху.

І ми побачили цікаву річ. Коли я йшов на вибори, то сказав: на Троєщині «ігорки» не буде. І виконав свою обіцянку - на Троєщині жодного грального салону немає. Більше того, на 60% скоротили кількість «наливайок». Замість них кафетерії, косметичні магазинчики і т.д.

Коли ж Аваков оголосив, що бореться з «ігоркою», то результатів не продемонстрував. Проїдьтеся по інших районах Києва, по Україні - побачите, що гральні салони на місці.

Це говорить про те, що він, мабуть, не здатний системно керувати своїм відомством. Я розумію, що він стикається з саботажем, але йому спочатку пропонували повністю очистити відомство, і він би тоді досяг результатів. Він цього не зробив. І те, як він сьогодні тримається за Чеботаря, - неприпустимо.

Ми будемо наполягати на тому, щоб Чеботаря не відправляти у відставку - його повинні звільнити за невідповідність або порушення посадових повноважень. Піти у відставку можна за незгодою з діями уряду, але не в тому випадку, коли Чеботар і його зять тяжіють над журналістами, намагаються перешкодити їх професійній діяльності. Це - протидія. А ще - брехня, якою пронизані всі звіти Чеботаря: то він каже, що це його дочка, то не його; то у нього є земельні ділянки, то - ні; земельні ділянки донька то продала, то не продала ...

- Не так давно на засіданні парламентського Комітету з питань протидії корупції було прийнято рішення - дати два місяці Генпрокурору Віктору Шокіну для остаточного розслідування справ Майдану. Якщо не буде результатів, відставка? Перед депутатами звітують, як просуваються розслідування по Майдану?

- Це стосується не тільки Шокіна, але і всього силового блоку, Авакова в тому числі. Єдиний, хто приходить до депутатів, звітує, робить якісь кроки - Наливайченко.

До СБУ у нас претензій немає, є навіть певна задоволеність в роботі. Від відомства Наливайченка ми отримуємо всю запитувану інформацію, адвокати Небесної Сотні не скаржаться на дії СБУ.

І якщо ви пригадаєте звіт Європейської комісії по Майдану, то там СБУ практично не фігурує - всі претензії до МВС. Тобто можна звинуватити нас у заангажованості, але що і європейці заангажовані?

- Скоро рік як відбулися президентські вибори, після яких Порошенко очолив державу...

- Вітаю. Я за нього не голосував.

- Що думаєте про Мінські угоди? Допоможуть врегулювати ситуацію на сході?

- Мінські угоди - це результат тиску Заходу як на нас, так і на Росію. Але ми бачимо, що результатів поки немає. Угоди постійно порушуються сепаратистами.

- Що робити? Воювати?

- На це питання повинні відповідати військові фахівці.

Вважаю, що Головнокомандувач, яким є Президент, повинен був уже давно поміняти, як мінімум, керівництво Генштабу, яке не може виконувати свої функції. У нас є прекрасні генерали, наприклад, людина, яка керує ПДС - Михайло Забродський. Він не просто фахівець, а один із сучасних героїв України: він завжди дбав про солдатів, постійно на передовій. Його підлеглі знали, що його накази обдумані і він - стратег.

А чому Віктора Муженка (начальник Генштабу, - авт.) не міняють? Тому що він має персональну довіру і персонально відданий Президенту, і все. А Забродський персонально відданий Україні. І такі офіцери ще є в лавах Збройних сил України.

- Що робити з контрабандою зброї та інших товарів через зону АТО?

- Припиняти. Мені подобається те, що робить Москаль. І мені б дуже хотілося, щоб Москаль не був винятком. Чому Кіхтенко не чинить так само, не виконує своїх обов'язків?

- Представника «Самопомочі» Андрія Мірошника, позбавляючи його депутатського мандата, мало не зробили героєм. Ваше ставлення до цього?

- Пішовши, він вчинив гідно.

Це ж скажу про Зоряна Шкіряка (екс - в.о. глави ДСНС, - авт.). Його хочуть зараз зробити крайнім. Так, у Шкіряка є «косяки». Але всю цю піар-акцію з евакуацією задумував НЕ Шкіряк - він мав мужність і відвагу подати у відставку, що гідно поваги. І це потрібно враховувати. В європейських країнах, коли на міністра відбувається такий тиск, є небезпека його гідності та честі, він подає у відставку.

- Тепер «спустять на гальма» розслідування «непальської евакуації»?

- Ні. Нічого не замнеться.

Наш Комітет з протидії корупції вже подав офіційне звернення до Кабміну з проханням надати повний звіт: хто ініціював відправлення горезвісного літака в Непал, яку суму було на це виділено, як витрачені ці гроші?

Наскільки мені відомо, Зорян наполягав на відправку в зону евакуації літаків МНС.

- А якщо відповіддю буде банальна «відписка»?

- Не буде. Ми зажадали цифри та імена.

- Ви особисто сьогодні готові піти у виконавчу владу?

- Я б, можливо, очолив якесь одне з наших правоохоронних відомств.

- Може, МВС? Там скоро може звільнитися крісло міністра.

- Так. Але не обов'язково зараз очолити.

До речі, у нас й досі вільне місце віце-прем'єра з силового блоку. Але це квотне місце. Туди не призначатимуть людей здібних, які мають бажання щось змінювати, а призначать людину, що доводить свою особисту відданість. А у мене немає симпатиків серед перших осіб держави, у мене симпатики серед виборців.

- Ви не шкодуєте, що пішли у Верховну Раду? Багато ваших колег-новачків часто нарікають.

- Є певна втома від того, що я тут бачу. Так, з'являється іноді певне розчарування. Але я пішов у парламент саме для того, щоб змінити ситуацію і я її міняю. Та відкритість, яку я показую в парламенті, схеми, якими користуються, - змінює ситуацію. І таких, як я, дуже багато: той же Єгор Соболєв, Ігор Луценко ... І ми, об'єднавши зусилля, добиваємося зміни ситуації. Так, нам нелегко.

Це той самий випадок, коли по краплі, але змінюється ситуація в парламенті, країні. Хоча іноді мені хочеться махнути на все рукою. Виборець хоче швидких кроків, багато хто не розуміє, що всередині парламенту не все так, як зовні. Будемо працювати й далі на благо. Головне, щоб мене розуміли виборці, які за мене голосували, і голосуватимуть далі.

- Так часто вживаєте слово «виборці». Чи означає це, що скоро варто чекати нових парламентських виборів?

- Будуть дострокові вибори. Через рік, у жовтні 2016-го.

А цієї осені відбудуться місцеві вибори і мерів міст. Троєщину ми вже «очистили», чому б не «очистити» Київ.

- Ви плануєте балотуватися в столичні мери?

- Я розглядаю такий варіант.

Але зараз потрібно акцентувати увагу на іншому. Від нас Європа вимагає конституційних змін, децентралізації. Реформа буксує. І буксує, бо багато хто намагається очолити ці процеси для того, щоб зробити все під себе. Європейські партнери бачать це і зупиняють багато програм співпраці з Україною.

Якщо ми не покажемо, що почали конституційну реформу, вносимо зміни до виборчого законодавства, то від нас відвернуться партнери, залишивши нас наодинці з шаленим ведмедем на ім'я «Путінська Росія», і, боюся, ми в такому разі не вистоїмо. І відповідальність за це на вищих державних осабах. Вони повинні розуміти, що їх бездіяльність, їх ігнорування своїх обов'язків можуть призвести до краху суспільства.

- Скільки ще є часу на реформування?

- А немає часу. Його немає. Нагадаю, в червні в ПАРЄ ми повинні вже розповідати про те, що відбувається насправді.

Європа втомилася від хорошої англійської мови наших вищих керівників

- Ваші враження від останньої сесії ПАРЄ? Кажуть, що Європа поступово відвертається від України?

- Важкі враження. Європа не відвертається, з'являється втома. Вони чекають, коли ми почнемо не тільки говорити, що хочемо жити, як європейці, а й робити щось в цьому напрямку. Європа бажає бачити реальні етапи реалізації реформ в Україні, бачити в нас не тільки прохачів грошей, але й виконувачів обіцянок.

Європа втомилася від хорошої англійської мови наших вищих керівників і бажає побачити від них дії. Настав час не тільки обіцяти, а й робити.

- Україна звертається до Заходу з проханням розширити та посилити санкції проти Росії. А чому наша країна зволікає з санкціями проти РФ?

- Європа вже неодноразово говорила, ви хочете, щоб ми ввели нові санкції - покажіть перелік санкцій, які ввели проти Росії ви. Я сьогодні в Фейсбуці наводив дуже хороший приклад: у вас є дитина, і вашу дитину постійно б'ють хулігани, яким ви оплачуєте секцію з боксу. Так поводиться і Україна щодо Росії. Торік товарообіг з Росією склав 14 мільярдів доларів.

Пропоную переорієнтуватися на внутрішні ринки, виходити на інші зовнішні ринки - Європу, Азію, Південну Америку, Африку. Чомусь Китай виробляє постійні торгові експансії на ринки Африки, а ми бачимо тільки один ринок - Росію. Лінь. Закоцюрбленість. Лицемірство. Досить збагачуватися на війні. Потрібно бути патріотами не на словах, а на ділі.

- Наскільки правдива інформація про те, що після прийняття закону про декомунізацію, Китай тихенько згорнув всі інвестиційні програми по Україні?

- Відповім словами пана Преображенського: «ніколи не читайте перед обідом радянські газети. - А інших же немає. - Ніяких не читайте».

ЗМІ часто маніпулюють ситуацією: хтось десь сказав, а журналісти підхоплюють - неправильно це.

Скажу ще одну фразу: «Газета пише, папір терпить. А ми читаємо і навіть віримо. Клаптик паперу, що світом вертить, завжди знайдеться, завжди в продажу».

Мас-медіа повинні розуміти свою відповідальність перед людьми.

Журналісти зобов'язані усвідомлювати, що запущені ними чутки, перетворюються на бувальщину в умах людей, що неприпустимо. Подивіться на фактично уражене інформаційним вірусом населення Росії. Ви хочете таке ж населення? Сподіваюся, що ні.

Юлія Артамощенко, Олена Галаджій

Фото: Дмитро Ліпавський

 




Переглядів: 120


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Поради астрологів, відображені в щоденному місячному календарі, стануть гарною підмогою для ведення справ Своє....
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас настане день яскравих вражень та несподіваних поворотів Буд....
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
16 квітня о 10:26 розпочнеться дев'ятий місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
16 квітня 2024 року з'являться нові завдання та труднощі, які необхідно вирішити якнайшвидше Наполегливість бу....
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете внутрішню силу та впевненість, що зробить вас особ....
більше матеріалів


/-0,19269585609436-/ /-pc-/
Top