counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Жовтня
17 Жовтня
Всі новини...

Депутати «забанили» ідею обкласти митом посилки. Але...


Переглядів: 439


Депутати «забанили» ідею обкласти митом посилки. Але...

Минув тиждень, як вщухли пристрасті, що розбурхалися в Мережі через ідею обкладати посилки з-за кордону митом.

Нагадаємо, суперечливу ідею до Мінфіну подала у вигляді законопроекту Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ).

Поріг безмитних посилок, на думку асоціації, мав бути знижений зі 150 до 22 євро. Після хвилі обурення суспільства, яку в АПІТУ назвали «проплаченою», законопроект все ж відкликали. Громадяни заспокоїлися. Однак, можливо, незабаром доведеться знову повернутися до цієї теми, адже АПІТУ відкликала законопроект «для доопрацювання».

АСН поцікавилася у народних депутатів, чи готові вони підтримати подібну ідею, якщо вона в тій чи іншій формі таки буде подана до парламенту, а також попросила пояснити, що в цій ініціативі «не так». Пояснити радше не нам, а тим, хто цю ініціативу просуває.

Народний депутат БПП, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан вказала на найбільший недолік ініціативи АПІТУ – обкладати посилки там пропонували не митом, а якщо бути точним – то сплачувати з них ПДВ. Що в українських реаліях просто неможливо.

"Ініціатива про зниження порога безмитних посилок з-за кордону зі 150 до 22 євро точно нічого не вирішить, а лише вдарить і по гаманцю, і по нервах більшості людей. Хочу звернути увагу, що автори законопроекту пропонували оподатковувати податком на додану вартість всі покупки за кордоном вартістю понад 22 євро. Не митом, а саме ПДВ. Але процедури адміністрування ПДВ досить складні, їхня вартість чи не дорожче за мито, тому така норма фактично ставала загороджувальним бар’єром для всіх, хто купує товари за кордоном", - сказала вона.

Оксана Продан наголошує, імпортери - юридичні особи мають можливість на відшкодування ПДВ, а фізичні особи – ні. В цьому і полягає найбільша несправедливість ініціативи АПІТУ та фактично її незаконність, бо це вже – несправедлива конкурентна боротьба.

"Таким чином ця ініціатива спрямована на штучне подорожчання товарів, які люди купують для себе за кордоном. Саме це викликало таку бурхливу реакцію спільноти. Йдеться про штучне обмеження конкуренції на користь частини імпортерів та дистриб’юторів. Крім того, ті розрахунки, які були надані, не витримують жодної критики. Чому на 4,7 млрд грн збільшиться прибуткова частина бюджету, звідки ця цифра?» - обурено питає народний депутат.

Також Оксана Продан розкритикувала той факт, що АПІТУ аргументує свою ініціативу європейським досвідом. Насправді ж, за словами нардепа, на території всіх країн Європейського Союзу здійснюється безмитна торгівля, тому порівнювати український ринок та ринок Євросоюзу не можна. У споживачів в Україні та ЄС різні можливості для купівлі товарів. До того ж у ЄС є конкуренція та великий вибір товарів, в Україні ж з цим величезні проблеми.

Оксана Продан не виключає, що попри всю сумнівність ідеї з посилками до неї цілком можуть повернутися знову. Втім, на її думку, пройти парламент у подібного законопроекту шансів не буде.

"Така ймовірність існує. Але  у мене великі сумніви, що вона буде результативною – створити штучну резервацію під кількох дистриб’юторів не вдасться", - заявила Продан. 

Факт, що ідея на межі абсурду була схвалена у Державній фіскальній службі, свідчить про наявність там "корупційної інфекції", заявила нам заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Олександра Кужель.

"Уряд та ДФС хотіли запровадити ініціативу, коли ви, купуючи все, щоь дорожче 22 євро, мали би сплатити податок. Поки що цю ініціативу відклали під тиском громадськості. Але зрозуміло, що вони можуть повернутися до цієї ініціативи. А профільний комітет на чолі з пані Южаніною, не сумнівайтеся, прийме будь-яке рішення, необхідне Президенту та Насірову. Пані Южаніна дає "добро" набудь-які ініціативи влади", - заявила вона.

На думку народного депутата, це точно не збільшить надходження до бюджету. Але це сильно вдарить по інтернет-продажах. "Це чистої води лобізм великих магазинів, які нам з вами пропонують товари за ціною більше на 400%, ніж ми можемо придбати в Інтернеті. За кордоном можна придбати і ліки, і одяг, і все інше - як мінімум в два, а то й три-чотири рази дешевше. Тому наша команда точно не буде голосувати за це", - наголосила вона.

Кужель додала, що ця ініціатива є ще одним свідченням корупції в керівництві ДФС.

"Великі магазини та мережі завжди конкурують з тими, хто продає товар дешевше. Такі приклади є і в виробництві горілки та пива, цигарок тощо. Але зараз ми можемо ходити в ці магазини лише на екскурсію, бо ціни там завищені в декілька разів, бо вони мають якось покривати велику оренду тощо. Чому ДФС діє на догоду їм? Це є прикладом корупційної інфекції в ДФС... Треба вигнати пана Насірова. Щоб збільшити надходження від податків, треба зробити єдиний та прозорий реєстр ПДВ, бо, за нашими оцінками, на цьому вкрадено паном Насіровим за минулий рік мінімум 10 млрд грн. Це те, що лежить на поверхні податків... Ці кроки щодо мінімальної зарплатні - це також жах. Мені масово телефонують підприємці, які говорять, що не будуть сплачувати податки, переводять масово людей на неповну зайнятість. Тобто все це є свідченням відсутності прозорої податкової політики", - заявила Кужель. 

Економіст Віктор Лисицький підсумовує - ініціатива зниження порогу безмитних посилок все одно не вирішила б проблеми наповнення бюджету та свідчить про відсутність системної податкової політики стимулювання бізнесу і економіки.

"Ініціатива зі зниження порогу безмитних посилок з-за кордону зі 150 до 22 євро, яка поки що провалилася під тиском громадськості, точно не вирішила б проблему наповнення бюджету. Ця ініціатива ще раз свідчить про те, що у нашого уряду в голові одні дурниці. Вони не займаються цілісною системою регулювання бізнесів, а разом з ДФС створюють отакі ініціативи", - сказав він.

За його словами, подібні ініціативи просто смішно обговорювати, оскільки подібні заходи точно не вплинули б позитивно на наповнення бюджету, а насправді призвели б до того, що навіть люди, які мають достатньо скромні доходи, не змогли б придбати щось в Інтернеті за суму більше ніж 22 євро.

"А що взагалі можна придбати навіть на 100 євро? Це скромні покупки. Тому така політика ДФС нагадує 32 рік. Це ще раз свідчить про відсутність цілісної податкової політики, яка б стимулювала розвиток бізнесу. Наш уряд та ДФС десь там "літають". Такою самою політикою займався Орджонікідзе  у часи Сталіна", - додав він.

Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 18 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні можливі несподівані події, які вимагатимуть швидкої реакції Зберіга....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 18 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогоднішній день подарує вам можливість розширити свої горизонти Подорожі ч....
Гороскоп на 18 жовтня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 жовтня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогоднішній день подарує вам нові перспективи Важливі рішення краще приймат....
Гороскоп на 17 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 17 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні на вас чекає приплив енергії та рішучості Ваші зусилля принесуть пл....
Гороскоп від Анжели Перл на 17 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 17 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогоднішній день принесе ясність у ділові питання Ви зможете намітити чіткі....
більше матеріалів
/-0,41542601585388-/ /-pc-/
Top