counter

У 2017 році Україні знадобиться $5 млрд кредитів. Хто дасть?


Переглядів: 356


У 2017 році Україні знадобиться $5 млрд кредитів. Хто дасть?

Днями голова Національного банку Валерія Гонтарева повідомила, що сподівається на отримання четвертого траншу фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду вже не до кінця цього року, а в січні-лютому 2017 року.

"Ми сподіваємося, що на початку наступного року відбудеться засідання директорів ... Сподіваємося на початок наступного року. Десь в січні-лютому. Точніше не можу сказати", - сказала Гонтарева.

Україна відновила співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою обсягом фінансування 17,5 млрд доларів у вересні 2016 року. Нашій країні  було надано третій транш у розмірі 1 млрд доларів. Два попередні транші ми отримали в 2015 році.

Вимоги МВФ, які стопорять надання четвертого траншу обсягом 1.3 млрд доларів - це прийняття державного бюджету на 2017 рік і досягнення першими 40 банками необхідного рівня капіталізації і реальна боротьба з корупцією.

МВФ не припинить співпрацю, але і гроші дасть не скоро

Очікування глави Нацбанку щодо виділення четвертого траншу МВФ більш оптимістичні, ніж прогнози закордонних і українських експертів. Так Міжнародне рейтингове агентство S & P Global Ratings спрогнозувало, що чергова фінансова допомога від основного кредитора країни надійде в першій половині 2017 року, повідомляє УНІАН.

«Наші рейтинги відображають припущення, що уряд продовжить виконання умов програми МВФ і буде підтримувати відносини з партнерами. Наступний транш МВФ, а також пов'язана з ним допомога зовнішніх організацій-донорів, швидше за все, надійдуть в першій половині 2017»- повідомили в агентстві.  

Подібні очікування і у експертів Міжнародного фонду Блейзера. Виконавчий директор фонду Олег Устенко прогнозує, що до літа 2017 року програму співпраці України з МВФ буде поставлена ​​на паузу. Хоча експерт також не виключає що в рамках цієї програми МВФ Україна може більше взагалі не отримати жодного траншу.

«Ця програма в кінці 2018 року спливає і до того часу є ризики взагалі ... вона начебто буде існувати, але грошей ти за неї отримувати не будеш», - вважає Устенко.

МВФ незадоволений рівнем тіньової економіки та корупції в Україні

На думку експерта, затримка в наданні наступного траншу обумовлена ​​тим, що в МВФ вважають, що в Україні не проводяться реформи і немає реальної боротьби з корупцією. Особливо представників Міжнародного кредитора шокували результати електронного декларування українських чиновників, вважає Устенко.

«Ви уявіть, що ви сидите в Вашингтоні і слухаєте милі розповіді з приводу того, що країна намагається просунутися по шляху проведення реформ і у вас просять видати решту 10 мільярдів. І тут бабах і ви бачите результати електронного декларування. І виникає відразу питання: «У вас же корупція там неймовірна!». У МВФ існують оціночні параметри - рівень тіньового сектору в країні 50%. Це означає, що «в тіні» виробляється рівно стільки, скільки «на світлі». На світлі 90 мільярдів доларів і в тіні 90 мільярдів. Складно припустити, що корупційний податок становить 20%? Не складно. 20% від 90 мільярдів, 18 мільярдів доларів. Ти взагалі про що просиш ?!», - порахував експерт.

Без програми МВФ Україні більше ніхто не дасть грошей

Але тут проблема глибша, вважає Устенко. Якщо в Україні буде згорнута програма МВФ, то у неї не буде ніякого іншого грошового ресурсу, оскільки жодна інша міжнародна інституція не дасть грошей.

Такої ж думки дотримується і керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман. Він не виключає, що припинити надавати фінансову допомогу Україні може ще одна держава-донор. А посприяти в цьому може сама ж українська влада.

«Нова адміністрація президента (США. - Ред.), мабуть, висуне більш конкретні вимоги українській владі і, цілком можливо, українська влада не захоче на них відповісти, тому що там буде більше прагматизму, менше «бла-бла шоу», менше відсилання, що у нас агресія, я думаю, там будуть вимагати конкретику. А конкретика передбачає деолегархізацію, а деолегархізація - це самим собі на голову наступити», - заявив Найман.

Тимчасове припиненням фінансування України з боку МВФ і США відразу відіб'ється на показниках країни в міжнародних рейтингах.

«Якщо ви подивитесь на прес-релізи рейтингових агентств, то вони там пишуть, що все - завдяки програмі МВФ. І ось вони навіть вникати не будуть у наші проблеми, вони побачать, що МВФ «на паузі», і відразу напишуть - зниження рейтингу до рівня ССС», - додав Устенко.

У 2017 році Україні потрібні близько 5 млрд доларів зовнішніх кредитів

А ось для України така затримка у фінансуванні міжнародними організаціями вкрай негативно позначиться на економіці. І в першу чергу ускладнить задачу обслуговування зовнішніх боргів і їх виплати. У 2017 році Україна повинна виплатити за зовнішніми боргами 3,6 млрд доларів.

«Мінімальна потреба України у зовнішньому кредитуванні знаходиться на рівні близько 5 мільярдів доларів. Без цих 5 мільярдів доларів підтримувати фінансову стабільність в країні буде вкрай важко», - вважає Устенко.

На офіційному ж рівні представники Міжнародного валютного фонду не висловлюються щодо довгострокової відстрочки виділення фіндопомоги Україні. Але разом з тим у Фонді поки і не визначилися з датою засідання по Україні і не виключають, що обговорення програми реформ і, як результат, прийняття рішення про виділення нашій країні четвертого кредитного траншу відбудеться вже в новому році.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,34496402740479-/ /-pc-/
Top