counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

У 2017 році Україні знадобиться $5 млрд кредитів. Хто дасть?


Переглядів: 356


У 2017 році Україні знадобиться $5 млрд кредитів. Хто дасть?

Днями голова Національного банку Валерія Гонтарева повідомила, що сподівається на отримання четвертого траншу фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду вже не до кінця цього року, а в січні-лютому 2017 року.

"Ми сподіваємося, що на початку наступного року відбудеться засідання директорів ... Сподіваємося на початок наступного року. Десь в січні-лютому. Точніше не можу сказати", - сказала Гонтарева.

Україна відновила співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою обсягом фінансування 17,5 млрд доларів у вересні 2016 року. Нашій країні  було надано третій транш у розмірі 1 млрд доларів. Два попередні транші ми отримали в 2015 році.

Вимоги МВФ, які стопорять надання четвертого траншу обсягом 1.3 млрд доларів - це прийняття державного бюджету на 2017 рік і досягнення першими 40 банками необхідного рівня капіталізації і реальна боротьба з корупцією.

МВФ не припинить співпрацю, але і гроші дасть не скоро

Очікування глави Нацбанку щодо виділення четвертого траншу МВФ більш оптимістичні, ніж прогнози закордонних і українських експертів. Так Міжнародне рейтингове агентство S & P Global Ratings спрогнозувало, що чергова фінансова допомога від основного кредитора країни надійде в першій половині 2017 року, повідомляє УНІАН.

«Наші рейтинги відображають припущення, що уряд продовжить виконання умов програми МВФ і буде підтримувати відносини з партнерами. Наступний транш МВФ, а також пов'язана з ним допомога зовнішніх організацій-донорів, швидше за все, надійдуть в першій половині 2017»- повідомили в агентстві.  

Подібні очікування і у експертів Міжнародного фонду Блейзера. Виконавчий директор фонду Олег Устенко прогнозує, що до літа 2017 року програму співпраці України з МВФ буде поставлена ​​на паузу. Хоча експерт також не виключає що в рамках цієї програми МВФ Україна може більше взагалі не отримати жодного траншу.

«Ця програма в кінці 2018 року спливає і до того часу є ризики взагалі ... вона начебто буде існувати, але грошей ти за неї отримувати не будеш», - вважає Устенко.

МВФ незадоволений рівнем тіньової економіки та корупції в Україні

На думку експерта, затримка в наданні наступного траншу обумовлена ​​тим, що в МВФ вважають, що в Україні не проводяться реформи і немає реальної боротьби з корупцією. Особливо представників Міжнародного кредитора шокували результати електронного декларування українських чиновників, вважає Устенко.

«Ви уявіть, що ви сидите в Вашингтоні і слухаєте милі розповіді з приводу того, що країна намагається просунутися по шляху проведення реформ і у вас просять видати решту 10 мільярдів. І тут бабах і ви бачите результати електронного декларування. І виникає відразу питання: «У вас же корупція там неймовірна!». У МВФ існують оціночні параметри - рівень тіньового сектору в країні 50%. Це означає, що «в тіні» виробляється рівно стільки, скільки «на світлі». На світлі 90 мільярдів доларів і в тіні 90 мільярдів. Складно припустити, що корупційний податок становить 20%? Не складно. 20% від 90 мільярдів, 18 мільярдів доларів. Ти взагалі про що просиш ?!», - порахував експерт.

Без програми МВФ Україні більше ніхто не дасть грошей

Але тут проблема глибша, вважає Устенко. Якщо в Україні буде згорнута програма МВФ, то у неї не буде ніякого іншого грошового ресурсу, оскільки жодна інша міжнародна інституція не дасть грошей.

Такої ж думки дотримується і керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман. Він не виключає, що припинити надавати фінансову допомогу Україні може ще одна держава-донор. А посприяти в цьому може сама ж українська влада.

«Нова адміністрація президента (США. - Ред.), мабуть, висуне більш конкретні вимоги українській владі і, цілком можливо, українська влада не захоче на них відповісти, тому що там буде більше прагматизму, менше «бла-бла шоу», менше відсилання, що у нас агресія, я думаю, там будуть вимагати конкретику. А конкретика передбачає деолегархізацію, а деолегархізація - це самим собі на голову наступити», - заявив Найман.

Тимчасове припиненням фінансування України з боку МВФ і США відразу відіб'ється на показниках країни в міжнародних рейтингах.

«Якщо ви подивитесь на прес-релізи рейтингових агентств, то вони там пишуть, що все - завдяки програмі МВФ. І ось вони навіть вникати не будуть у наші проблеми, вони побачать, що МВФ «на паузі», і відразу напишуть - зниження рейтингу до рівня ССС», - додав Устенко.

У 2017 році Україні потрібні близько 5 млрд доларів зовнішніх кредитів

А ось для України така затримка у фінансуванні міжнародними організаціями вкрай негативно позначиться на економіці. І в першу чергу ускладнить задачу обслуговування зовнішніх боргів і їх виплати. У 2017 році Україна повинна виплатити за зовнішніми боргами 3,6 млрд доларів.

«Мінімальна потреба України у зовнішньому кредитуванні знаходиться на рівні близько 5 мільярдів доларів. Без цих 5 мільярдів доларів підтримувати фінансову стабільність в країні буде вкрай важко», - вважає Устенко.

На офіційному ж рівні представники Міжнародного валютного фонду не висловлюються щодо довгострокової відстрочки виділення фіндопомоги Україні. Але разом з тим у Фонді поки і не визначилися з датою засідання по Україні і не виключають, що обговорення програми реформ і, як результат, прийняття рішення про виділення нашій країні четвертого кредитного траншу відбудеться вже в новому році.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
більше матеріалів
/-0,26772499084473-/ /-pc-/
Top