counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
14 Квітня
Всі новини...

«Мінімалка» у 3200 грн заблокує транш МВФ, спровокує інфляцію та перехід бізнесу «у тінь» - економіст


Переглядів: 1007


«Мінімалка» у 3200  грн заблокує транш МВФ, спровокує інфляцію та перехід бізнесу «у тінь» - економіст

Підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн заблокує транш МВФ, спровокує інфляцію та перехід бізнесу «у тінь». Про це на прес-конференції 12 грудня заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає кореспондент АСН. 

«Україна не отримала наступний транш МВФ саме через той великий «сюрприз» у вигляді 3200 грн у вигляді мінімальної зарплатні з 1 січня 2017 року від уряду Гройсмана. Чому сюрприз? Бо у першому читанні бюджету, який був проголосований, ми не бачили цієї цифри. Цей сюрприз, зрозуміло, насторожив МВФ, який буде чекати на прийняття бюджету в цілому. Бо для МВФ дуже важлива збалансованість бюджету, по-перше, джерел наповнення бюджету для виконання цієї ініціативи у 3200 грн. Для МВФ принципово важливо, щоб дефіцит не перевищував 3%. Тому поки не побачимо остаточного варіанту бюджету, ми не побачимо та не почуємо точно щодо співпраці з МВФ», - заявив він. 

Україні необхідно орієнтуватися не стільки на транші МВФ як єдине рятівне коло, а на розвиток економіки. Проблемою, на думку експерта, є те, звідки будуть забезпечені виплати? Які джерела для забезпечення виплат у розмірі 3200 грн?

«Підвищення мінімальної зарплати в 2 рази можна здійснити з трьох джерел. Перше - це інфляційний ефект, для чого буде здійснюватися подальша штучна девальвація гривні до показника 27,2, який анонсований і в бюджетній резолюції, і в проекті бюджету на наступний рік, а девальвація тягне за собою підвищення інфляції. Друге джерело – це скорочення працівників в усіх сферах: медицини, освіти, науки, спорту і переведення на лише частину ставки, але з тим же навантаженням. Третє - за рахунок збільшення державного боргу - внутрішнього і зовнішнього. Тому таке різке підвищення соціальних платежів провокує стрибок інфляції як мінімум і ставить під ризик виконання бюджету у витратній частині і тих статей, які не є соціальними, це так звані статті розвитку, будівництва, ремонту тощо. Єдине не інфляційне джерело, яке існує, це ріст економіки. А цього року він буде між 0 і 1%, наступного року прогнозується на рівні 3%, а мінімальна зарплата піднялася аж у два рази. Якщо підвищення соціальних платежів відбувається поступово, то тоді вплив на інфляцію мінімальний, а коли так різко, то наслідки будуть негативні», - пояснив він. 

Тому, за оцінкою економіста, не можна в економіці так різко піднімати соціальні виплати. «В результаті інфляція, яка може перевищити 8%, відбудеться збільшення державного боргу. Бізнес, викручуючись з цієї ситуації, можливо, буде працівників переводити на півставки, з'явиться дуже багато нелегальних працівників. Отже, такого швидкого підняття мінімальної зарплати приватний сектор економіки не потягне, тому підприємці шукатимуть методи, як обходити цю норму», - прогнозує він. 

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Поради астрологів, відображені в щоденному місячному календарі, стануть гарною підмогою для ведення справ Своє....
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас настане день яскравих вражень та несподіваних поворотів Буд....
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
16 квітня о 10:26 розпочнеться дев'ятий місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
16 квітня 2024 року з'являться нові завдання та труднощі, які необхідно вирішити якнайшвидше Наполегливість бу....
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете внутрішню силу та впевненість, що зробить вас особ....
більше матеріалів
/-0,2796790599823-/ /-pc-/
Top