counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

В Україні закриють інтернати. Куди подінуть більше 100 тисяч дітей?


Переглядів: 2778


В Україні закриють інтернати. Куди подінуть більше 100 тисяч дітей?

Україна має найбільшу кількість дітей в інтернатах по всій Європі, а цифра постійно зростає через економічну кризу та конфлікт на Сході.

Сьогодні мережа інтернатів в Україні нараховує 663 заклади, в яких перебуває понад 100 тисяч дітей. Утім інтернатна система давно застаріла.

Урядовці запевняють, що вже з наступного року в системі захисту дитини в Україні відбудуться зміни, а через 9 років така інституція, як інтернат, зникне взагалі.

«Перебування дітей в інтернатах прирівнюється до утримання в місцях несвободи»

Лише 10% дітей, які перебувають в інтернатах, є повними чи частковими сиротами або позбавленими батьківського піклування. Інші ж потрапили в інституції через бідність родини, особливі освітні потреби, стан здоров’я або неспроможність батьків самостійно дбати про своїх дітей.

Директор регіонального офісу міжнародної благодійної організації «Надія і житло для дітей» Галина Постолюк зазначає, що у світі відмовляються від інтернатного догляду як шкідливого для дітей та суспільства. 

«Перебування дітей в інтернатах… прирівнюється до утримання в місцях несвободи. У нас на будь-яку проблему сьогодні є інтернат. А 48% дітей, які перебувають в інтернатах, направлені туди за рекомендаціями психолого-медико-педагогічної консультації. Це ще один рудимент радянської системи», - зазначила Постолюк.

Керівник Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива» Марія Ясеновська вважає, що проблема в самій системі, яка є неефективною.

«Неможливо говорити, що у нас на місцях організована допомога сім'ям. У нас соціальні служби вміють тільки відбирати дітей у сім'ї. І це ні для кого не секрет», - заявила Ясеновська.

Лише 15% з суми, яка виділяється на інтернати, іде безпосередньо на дитину

Більше того, з майже 6,5 мільярда гривень, які щорічно виділяється на утримання інтернатів, безпосередньо на дитину іде лише 15%. Решта – оплата праці працівникам, утримання приміщень та адміністративні витрати.

Результатами таких капіталовкладень є те, що з майже 300 тисяч дітей, які за 25 років незалежності України випустилися з інтернатів, лише менше 10% успішно соціалізувались.

«Тож виходить, що 270 тисяч дітей поповнили армію безхатченків, дезадаптованих громадян, які підпадають під вплив кримінального середовища або ж місць позбавлення волі. За результатами нашого дослідження, 20-30% дітей, які перебувають сьогодні в інтернатах, мають батьків, які теж виховувалися в інтернатних закладах», - констатує Постолюк.

Водночас у 2014 році в зв’язку з економією бюджетних коштів в Україні був скасований інститут фахівця з соціальної роботи.  

В уряді нібито розуміють, що є проблеми

З тим, що систему виховання та утримання дітей в інтернатах, а також саму специфіку інституцій треба реформувати, погоджуються і в уряді. Зокрема прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що інтернати повинні працювати за схемою, яка закладена в страховій медицині, коли гроші «ходять за людиною».  

«Ми маємо відійти від практики утримання закладів, ми маємо інвестувати в дитину. Дитина має бути підготовлена, психічно здорова, захищена, вийти в дорослий світ абсолютно конкурентоздатною», - наголосив прем’єр.

Щоб хоч якось допомогти вихованцям інтернату адаптуватися у суспільстві, з жовтня цього року в Україні запрацювала «програма наставництва». Кожен охочий може стати наставником для дитини з інтернату і допомагати їй соціалізуватися.

Також в Україні вже діють патронатні сім’ї та центри соціальної підтримки дітей та сім’ї, в яких діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, перебувають лише тимчасово.

«Якщо дитина перебуває в сім’ї алкоголіків, наркоманів, то, безперечно, її потрібно вилучати, можливо, без позбавлення батьківських прав, для цього ми створюємо не тільки центри і притулки, але й патронатні сім’ї. Вона повинна не йти в інтернат, а бути в сім’ї. В цей час працюємо з біологічними батьками, якщо не припиняється алкоголізм чи інше, якщо в сім’ї не створюються адекватні умови для існування дитини, то таку сім’ю треба позбавляти батьківських прав. Після цього дитину можна влаштувати в сімейні форми виховання», - зазначив директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики Руслан Колбаса.

Реформа не за горами – до 2025 року закриють усі інтернати

Та в планах чиновників більш кардинальні зміни - до 2025 року взагалі відмовитися від інтернатів та інших інституцій схожого типу. У Міністерстві соцполітики сподіваються, що вже найближчим часом Президент своїм указом затвердить стратегію реформування інтернатних закладів.

Для початку урядовці планують обмежити кількість дітей, які потрапляють до інтернату за заявою батьків, та посилити відповідальність для таких батьків. У Міністерстві соціальної політики вважають, що діти з малозабезпечених сімей, які за заявою батьків є в складних життєвих обставинах, взагалі не повинні опинятися в інтернатах. Але, що робити батькам, у яких дійсно не вистачає коштів на утримання дитини, нам відповісти так і не змогли. 

«З тих 90 тисяч близько 25 тисяч - це діти з сімей у складних життєвих обставинах. Тому ми все ж таки хотіли б обмежити потік зарахувань за заявою батьків. Щодо МОЗу, то ми б хотіли нормативно закріпити, що будинок дитини в системі охорони здоров’я буде існувати виключно для дітей з важкими фізичними порушеннями чи порушеннями розумового розвитку», -  зазначив заступник міністра соціальної політики Сергій Устименко.

Зменшити кількість дітей з вадами здоров’я, які перебувають у спеціалізованих закладах, планують за рахунок розвитку інклюзивної освіти, яка сьогодні охоплює лише 2% від необхідного. А ще урядовці планують вирівняти фінансування інтернатних закладів та інших форм виховання дітей, позбавлених батьківської опіки.

«Тобто, якщо дитячі будинки і будинки сімейного типу - це є два прожиткових мінімуми на одну дитину, то чому в інтернаті ми витрачаємо 10-15 тисяч на одну дитину? Бо там фінансуються стіни великі, по тисячі квадратних метрів приміщення», - додав Колбаса.

У Мінсоцполітики відверто зізнаються, що на все потрібні чималі кошти, і сподіваються, що Міністерство фінансів їх віднайде.

Місцеві чиновники - проти закриття інтернатів

Водночас у громадських організаціях, що опікуються дітьми, які перебувають в інтернатах, переконані, щоб позбутися такого поняття, як інтернат, треба особливу увагу приділити саме збереженню біологічної сім’ї. Чого зараз майже не відбувається. Потрібно створювати центри підтримки сім’ї, які б працювали з родинами в складних життєвих обставинах та надавали соціальний супровід. Однак не в тому вигляді, в якому вони існують зараз.

«Ми говоримо про те, що мають бути визначені послуги, які треба конкретній громаді. Ми говоримо про те, що мають бути опитані отримувачі послуг, самі сім’ї, діти, як вони бачать те, що їм необхідно. І потім, враховуючи те що є, ті ресурси, які є, створити ці послуги. Вони не можуть бути однакові для всіх регіонів», - вважає керівник проектів Міжнародної благодійної організації «Надія і житло для дітей» Ольга Мороз.

Якщо ж «врятувати» сім’ю завдяки втручанню фахівців такого центру не вдається і дитину вилучають, її влаштовують в прийомну сім’ю чи віддають під опіку. Тим же, кому не знайшли нової родини або ж дитина сама не бажає цього, треба створити спеціальні дитячі будинки, в яких умови будуть наближені до домашніх.

«Не має бути 200-300 дітей, має бути будиночок, в якому живе до 10 дітей максимум. Один вихователь піклується за двома дітьми, фактично виконує роль опікуна, батьків, представляє інтереси дитини в школі. Дитина має одягатися так, як усі звичайні діти, вона може запросити до себе додому інших дітей і має отримувати навички для того, щоб вийти в самостійне життя. Не так, що за дитину прибирають, варять їсти, а потім її виштовхнули на вулицю і вона нічого не знає і не вміє», - наголошує Мороз.

Подібні проекти уже діють у Макарівському районі Київської області та в Дніпрі. Там благодійники створили центри соціальної підтримки сімей та спеціальні дитячі будинки.

«Сьогодні в Макарівському районі замість 60 дітей, які проживали в інтернатному закладі, в послузі довготермінового влаштування, при цьому там умови максимально наближені до домашніх, не більше 10 дітей, а загалом до кінця минулого року перебувало всього 2 дитини», - констатує Мороз.

Завдяки цим проектам вдалося закрити два інтернати. Та місцеві органи влади не надто сприяють створенню таких центрів, кажуть благодійники, оскільки їм простіше направити дитину до інтернату, де є гарантоване державне фінансування. А створенням центрів місцеві органи влади мають займатися самотужки – витрачати на це час і кошти.     

«Один депутат місцевої ради нам сказав, що цей інтернат закривати не можна, бо наші люди тут працюють, це стратегічний об’єкт, інакше їм не буде де працювати. Тобто для того, щоб дорослі мали роботу, необхідні інтернати і необхідні діти, щоб були в цих інтернатах. Бо фінансування напряму залежить від кількості дітей: більше дітей - більше фінансування,  більше робочих місць», - обурюється  директор регіонального офісу міжнародної благодійної організації «Надія і житло для дітей» Галина Постолюк.

А як у світі?

Закладів для постійного проживання дітей, позбавлених батьківського піклування, немає в більшості розвинених країн світу. Приміром, у США є лише тимчасові притулки, в яких перебувають діти до моменту розміщення їх у прийомну сім’ю. На кожну дитину держава виплачує компенсацію.

Водночас більшість європейських країн особливу увагу приділяє саме підтримці сімей. Наприклад, у Польщі концентрують увагу на працевлаштуванні батьків, які проживають в складних умовах. В Угорщині багатодітна сім’я взагалі не сплачує податки з доходів фізичних осіб. Також сім’ям надається субсидія від держави у розмірі 33 тисяч євро, і ще 33 тисяч євро довгострокова позика для придбання житла.

Зокрема частка витрат на допомогу сім’ї і дітям у Польщі складає 3,4% від ВВП, в Угорщині – 4%, тоді як в Україні лише 1,7% від ВВП. А на підтримку людей похилого віку ми витрачаємо в сім разів більше.  

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,2786500453949-/ /-pc-/
Top